Ανάρπαστες έγιναν ανάμεσα στα παιδιά του Ηρακλείου οι καλοκαιρινές δράσεις που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για τους μικρούς Ηρακλειώτες από 5 έως 12 ετών. Στα κλασσικά εργαστήρια της δημιουργικής γραφής, της ανάγνωσης, της γνωριμίας με συγγραφείς, ο Δήμος προσέθεσε φέτος την ιδιαίτερα δημοφιλή και ανερχόμενη δραστηριότητα της ρομποτικής και, μάλιστα, όλα αυτά με δωρεάν συμμετοχή από την πλευρά των παιδιών.
Τα παιδιά έδωσαν το ραντεβού τους στην Δημοτική Βιβλιοθήκη τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη) προκειμένου να διαβάσουν, να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στο γράψιμο, να αναπτύξουν την φαντασία τους, να παίξουν, να ακούσουν μουσική και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από τις κατασκευές συστημάτων ρομποτικής.
Στο πλευρό τους, το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και οι εθελοντές, συγγραφείς και δημιουργοί, που τους δίνουν τις βάσεις για να δημιουργήσουν.
Αναλυτικότερα, κάθε Δευτέρα γινόταν το εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Μικροί Συγγραφείς» με συντονιστές εναλλάξ την Μαριάννα Μαράντου και τον Μάνο Παπαδάκη. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργική σκέψη και το πώς αυτή αποτυπώνεται στο χαρτί, ενώ με αφορμή εικόνες και παιχνίδια και με την βοήθεια της τεχνολογίας, έγραψαν τις δικές τους ιστορίες και τις μοιράστηκαν με την υπόλοιπη ομάδα.
Ξεχωριστές ήταν οι Τρίτες στη Βιβλιοθήκη με ένα μοναδικό εργαστήριο με πρωταγωνιστή το βιβλίο. Την Τρίτη 25/6/2019 η συγγραφέας Βασιλική Μουργελά κάλεσε τα παιδιά να δουν πως «Όσο ο χρόνος τρέχει παιχνίδι με βιβλία βρέχει» και όλοι μαζί έπαιξαν παντομίμα, ανακαλύπτοντας κρυμμένους τίτλους βιβλίων. Την Τρίτη 9/7/2019 μαζί με την Ελένη Χιωτάκη και τον Σταύρο Ψυλλάκη οι μικροί φίλοι είδαν την «Βιβλιοθήκη αλλιώς…». Τα παιδιά αφέθηκαν να φανταστούν τη Βιβλιοθήκη των ονείρων τους και κατέγραψαν τα «αιτήματά» τους, εξερεύνησαν τους θησαυρούς που κρύβουν τα ράφια και ζωγράφισαν τις βιβλιοθηκονόμους με το δικό τους τρόπο. Την Τρίτη 16/7/2019 η Ελένη Χιωτάκη και ο Σταύρος Ψυλλάκης ρώτησαν τα παιδιά «Πώς με βλέπεις;» και αυτά παρουσίασαν τον εαυτό τους στην ομάδα, παρατήρησαν ο ένας τον άλλον και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους με χρώμα στο χαρτί, συζήτησαν για τα συναισθήματα και έμαθαν ότι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και πολυδιάστατοι.
Τις Τετάρτες τα πρωινά, αφιερωμένα στο θέμα «Ρομποτική & STEM» η Βιβλιοθήκη γέμιζε με μικρά ρομπότ που έφτιαχναν τα παιδιά και με την προσεκτική καθοδήγηση του Φώτη Τσιούμα έθεταν σε κίνηση. Μικροί και μεγάλοι έμαθαν πολλά μυστικά της επιστήμης, της φυσικής και της τεχνολογίας και περίμεναν πώς και πώς να προγραμματίσουν την κατασκευή τους ώστε να κινηθεί!