Συνάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Ι.Σ.Α. με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κο. Hans-Joachim Fuchtel είχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Βερολίνο για την αδελφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Βερολίνου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον κο. Hans-Joachim Fuchtel για την σημαντική και ουσιαστικού περιεχομένου συνάντηση και συζήτηση που ακολούθησε την αδελφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών – Βερολίνου, καθώς και για τις βασικότερες κοινής αποδοχής θέσεις και αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι δύο Φορείς.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης ανέφερε:
-Τα Συστήματα Υγείας των Χωρών μας και όχι μόνον διέρχονται κρίση, με έντονη την τάση εμπορευματοποίησης του τομέα της Υγείας και μετατροπή του ιατρού σε υπάλληλο «πωλητή» υγείας και τούτο σε βάρος της περίθαλψης των ασθενών.
– Κρίνεται αναγκαίο οι Κυβερνήσεις να παρέμβουν άμεσα προς ανακοπή αυτής της τάσης.
– Η συνταγογράφηση αποκλειστικά γενόσημων φαρμάκων, συμβάλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά η επιλογή του σκευάσματος θα πρέπει να παραμείνει στο θεράποντα γιατρό και όχι στο φαρμακοποιό.
– Η πράξη έχει καταδείξει, ότι η υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς και η χορήγηση διαφορετικών σκευασμάτων της ίδιας ουσίας από τους φαρμακοποιούς, με κριτήριο τη χαμηλή τιμή, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή.
– Ακόμη οι συχνές αλλαγές σκευασμάτων έχουν τις επιπλοκές και ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, με αποτέλεσμα το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, να καταλήγει σε ζημία.
– Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χαιρετίζουμε την πρόταση του Ι.Σ. Βερολίνου για τη δημιουργία θετικής λίστας φαρμάκων, ανανεούμενη σε ετήσια βάση, μετά από συμφωνία των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Υγειονομικών Φορέων και των Φαρμακευτικών Εταιρειών.
– Χρίζουν αντιμετώπισης οι αρνητικές πλευρές της χρήσης της Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας, που συνδέονται με την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων αρρώστων και γιατρών.
– Ο ενεργός ρόλος που επιβάλλεται να διαδραματίσουν οι Ιατρικές Κοινότητες των Ευρωπαϊκών Χωρών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις στη χάραξη πολιτικών υγεία και την υπέρβαση της κρίσης.
– Η δημιουργία Ευρωπαϊκής Χάρτας Υγείας, με τη συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, που θα διασφαλίζει σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τον Ευρωπαίο πολίτη και αξιοπρέπεια για τον Ευρωπαίο γιατρό.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ζήτησε τη στήριξη του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, καθώς όπως υπογράμμισε « θα οδηγήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο βασικών παραμέτρων, καθοριστικών για την αναβάθμιση του τομέα υγείας σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο.»