Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας παρουσίασε το ντοκυμαντέρ του NATIONAL GEOGRAPHIC με τον τίτλο: «1922: Ο μεγάλος ξεριζωμός», την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, το βράδυ.
Επρόκειτο για ιστορικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται τα συγκλονιστικά γεγονότα της περιόδου 1919-1925 τα οποία σημαδεύτηκαν από την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και τη γύρω περιοχή (1919), τη συνθήκη των Σεβρών (1920), την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, την απόφαση των κυβερνήσεων Γούναρη, Στράτου, Πρωτοπαπαδάκη κ.λ.π. για την προέλαση του Ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα, την ήττα στο Αφιόν Καραχισάρ (Αύγουστος 1922), την άτακτη υποχώρηση του, που συμπαρέσυρε τους ελληνικούς πληθυσμούς προς τη Σμύρνη, τη συγκέντρωση εκεί εκατοντάδων χιλιάδων πανικόβλητων Ελλήνων, τις σφαγές και τις δηλώσεις, τη μεγάλη πυρκαγιά της πρωτοπολιτείας της Ανατολής, τον ξεριζωμό 1.000.000 Ελλήνων, τη δίκη των έξι και την εκτέλεσή τους, τη συνθήκη της Λωζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών (που προσέθεσε άλλους 300.000 Έλληνες πρόσφυγες) την εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης, την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην πρωτεύουσα αλλά και τις επαρχίες κλπ.
Η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου, ασφυκτικά γεμάτη, παλλόταν κυριολεκτικά από συγκίνηση. Οι εικόνες – ντοκουμέντα που προβάλλονταν και η αφήγηση των γεγονότων καθήλωσαν κυριολεκτικά τον κόσμο, ο οποίος έσπευσε στο τέλος να χειροκροτήσει θερμά.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αντιπρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λουκά Χριστοδούλου ν’ αναφέρεται στη θλιβερή επέτειο των 90 χρόνων και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, του οποίου πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων μνήμης μέσα στο 2012 και στη συνέχεια να παρουσιάζει το Διευθυντή του National Geographic στην Ελλάδα κ. Νικόλαο Μάργαρη. Ο πολύ γνωστός πανελλαδικά από το πλήθος των δραστηριοτήτων και των τίτλων του κ. Ν. Μάργαρης αναφέρθηκε με λίγα λόγια στην ίδρυση του παραρτήματος του μεγάλου αυτού Οργανισμού στην Ελλάδα και ανέλυσε το έργο που επιτελεί.