Ανεβάζει η θεατρική σκηνή του δήμου Ηρακλείου Αττικής
Το φθινόπωρο του 1984 μια ομάδα Ηρακλειωτών με τη συμπαράσταση του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου δημιούργησε τη Θεατρική Σκηνή. Σκοπός των ιδρυτών ήταν να συμβάλουν από τη μια στην ενεργοποίηση των συμπολιτών τους δίνοντας τους τη δυνατότητα ενασχόλησης και έκφρασης με τη θεατρική πράξη και από την άλλη στη δημιουργία ενός δημοτικού –όχι μόνο κατ΄ όνομα αλλά στην ουσία- θεατρικού ομίλου του οποίου ο «ερασιτεχνισμός» θα περιοριζόταν μόνο στην ιδιότητα των μελών του και όχι στην ποιότητα του έργου του.
Με βάση το διπλό αυτό σκοπό η Θεατρική Σκηνή λειτούργησε και λειτουργεί μέχρι σήμερα, χωρίς στεγανά, ανοιχτή στον καθένα που επιθυμούσε ή πίστευε ότι μπορούσε να προσφέρει, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δημότες του Ηρακλείου να συμμετάσχουν στη διαδικασία του «θεατρικού γίγνεσθαι» είτε σαν συντελεστές είτε σαν θεατές.
Με επικεφαλής και ψυχή της ομάδας την ηθοποιό – σκηνοθέτρια Βασιλική Παπαθεοδώρου – Μπελίτση (με κινηματογραφικές και θεατρικές σπουδές στη σχολή Σταυράκου, στο άτυπο τμήμα θεατρολογίας του Εθνικού Θεάτρου και τη σχολή του Β. Διαμαντόπουλου και δασκάλους τους Καμπανέλη, Ρούσσο, Λιγνάδη, Διαμαντόπουλο και θεατρικές συνεργασίες όπως αυτή με τη Ρ. Πατεράκη στον «Πελεκάνο» του Στρίντμπεργκ, το Β. Ρίτσο στο «Μειδιάστε παρακαλώ» του Δ. Γιαννουκάκη κ.α.), η Θεατρική Σκηνή από το 1985 μέχρι σήμερα παρουσίασε μια σημαντική γκάμα του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, ενώ συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου. Παράλληλα οργάνωσε μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας, μιμητικής, εκπροσώπησε την πόλη του Ηρακλείου σε θεατρικές συναντήσεις και φεστιβάλ και παρουσίασε στο ραδιόφωνο του Δήμου σειρά μονόπρακτων.
Μετά την περσινή επιτυχία με «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» του Κασόνα, τη φετινή χρονιά παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία «Το έκτο πάτωμα» του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Αλφρέντ Ζερί (1985-1972). «Το έκτο πάτωμα» ανέβηκε στο Theatre des Arts του Παρισιού το 1937. Έκτοτε παρουσιάστηκε σε δεκάδες χώρες στον κόσμο ενώ στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε από τη Μαρίκα Κοτοπούλη το 1938 και το 1952. Στην παράσταση του 1952 συμπρωταγωνιστούσε ο Ντίνος Ηλιόπουλος ο οποίος και παρουσίασε το έργο με τον τίτλο «Οι κυρίες της αυλής» το 1964 στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο. Ακολούθησε η Άννα Παναγιωτοπούλου το 1991 με μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Τη διασκευή αυτή της Παναγιωτοπούλου με τους ίδιους στίχους και μουσική παρουσίασε φέτος στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η Τζένη Αλοιμόνου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καλιμπάρη.
Στην παράσταση της Θεατρικής Σκηνής τη διασκευή έχει κάνει ο Λάζαρος Μπελίτσης που έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών και τη θεατρική προσαρμογή η Βασιλική Παπαθεοδώρου – Μπελίτση.
Σκηνοθεσία Βασιλική Παπαθεοδώρου – Μπελίτση, σκηνογραφία Αλέκος Μουκίδης, κοστούμια Gusto-Βασίλης, μουσική σύνθεση Φίλιππος Τζάνος, μουσική επιμέλεια Βασίλης Μακρής, διδασκαλία τραγουδιών Νίκος Φυλακτός, χορογραφίες Ισιδώρα Γαλατοπούλου, μακέτα της αφίσας και του προγράμματος Δημήτρης Κόντος και φωτισμοί Κώστας Βασιλείου.
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Τζένη Σαμπατάκου, Γιάννης Γαλατόπουλος, Βάσω Παπαθεοδώρου – Μπελίτση, Αλεξάνδρα Χαβιαροπούλου, Ελένη Γλαρέντζου, Κλέλια Φλεσάκη, Σοφία Κοτσάμπαση, Μάνια Γερολυμάτου, Βασίλης Μακρής, Νότης Μόσχος, Βασίλης Κουσουνέλος, Βέρα Θεοδώρου, Νίκος Λιβανός, Φρύνη Δήμου, Γιάννης Γαμπαδάκης.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 1/6/12, Σάββατο 2/6/12, Κυριακή 3/6/12, Δευτέρα 4/6/12, Τρίτη 5/6/12 στις 20.30, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Κουντουριώτου & Νεότητος.
Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη.