Στο επίκεντρο της πρόσφατης τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ βρέθηκαν, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Φιλόδημος» καθώς και το νέο πρόγραμμα αντικατάστασής του από το ΥΠΕΣ, η υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας, οι νέες ρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση που εισάγονται μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το σχέδιο ΠΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους των πολυσύχναστων παραλιών, καθώς και ο ορισμός της ελληνικής αντιπροσωπείας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
Πρόγραμμα «Φιλόδημος»
Δ. Παπαστεργίου: «Το ζητούμενο για την Αυτοδιοίκηση είναι να διασφαλιστεί πως η μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο θα πρέπει να γίνει γρήγορα, χωρίς να «πειραχθούν» έργα, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις και επιπλέον γραφειοκρατία και με τρόπο δίκαιο και διαφανή.»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και το νέο πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ κατόπιν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ αντιπροσωπείας ΚΕΔΕ και Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου.
Όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επισήμαναν ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ήταν πετυχημένο και από κοινού σχεδιασμένο με την ΚΕΔΕ, καθώς υπήρξε το μόνο πρόγραμμα που μπορούσε να καλύψει ανάγκες των δήμων εκτός του ΕΣΠΑ και είχε εξειδικευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους.
Ταμειακά διαθέσιμα Δήμων
Λ. Κυρίζογλου: «Η Αυτοδιοίκηση, όπως αντέδρασε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αντιδρά και τώρα, «δεν μπορούμε να έχουμε άλλη άποψη για το θέμα σήμερα και για λόγους αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας»
Όσον αφορά την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, η εφαρμογή του μέτρου ( Π.Ν.Π. 20/4/2015) προκάλεσε έντονη αντίδραση σύσσωμης της Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ αλλά και περίπου 70 δήμοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με Αίτηση Ακύρωσης.
Εισηγούμενος το θέμα ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε ότι η κεντρική εξουσία επαναφέρει το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για την Αυτοδιοίκηση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, με απόφασή του, ζητά την κατάργηση της υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή την αναστολή της εφαρμογής της τελευταίας υπουργικής απόφασης, έως την εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης της ΚΕΔΕ και των δήμων καθώς και την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σχέδιο ΠΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο του ΠΔ για την ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους των πολυσύχναστων παραλιών, όπως τονίστηκε από τα μέλη του Δ.Σ. που εισηγήθηκαν, Φ. Αναστασιάδη, Δήμαρχο Παγγαίου και Κ. Κουκά, Δήμαρχο Μυκόνου, με τις τροποποιήσεις που γίνονται στο ισχύον ΠΔ 31/2018 ανεβαίνει το κόστος για τους δήμους κατά 85%. Συγκεκριμένα από τα 10 εκ. ευρώ οι δαπάνες εκτοξεύονται στα 19,5 εκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι δήμοι να αναλάβουν ένα τέτοιο κόστος, καθώς τα έσοδα που εισπράττουν είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που καλούνται να δαπανήσουν για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και για τις υπηρεσίες καθαριότητας και ευπρεπισμού.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε, ομόφωνα, να ζητήσει συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να ξεκαθαριστεί το «ποιος εισπράττει & ποιος πληρώνει» ώστε να βρεθεί τρόπος κάλυψης αυτών των δαπανών από τους δήμους, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία ανά Δήμο.