Συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Φίλων “Η Αλληλεγγύη”
Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Φίλων “Η Αλληλεγγύη” συνδιοργάνωσαν την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 εκδήλωση με αφορμή την επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, στον Περισσό.
Όπως συνηθίζει ο πρόεδρος της Ένωσης των Ρουμελιωτών, κ. Θανάσης Ραφτόπουλος, μας απέστειλε ενημερωτικό κείμενο με όσα ειπώθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση και το οποίο έχει ως εξής: “Μια συγκλονιστικά συγκινητική εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 350 πρόσωπα που κυριολεκτικά κατέκλυσαν για περισσότερο από 2 ώρες την αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας στον Περισσό, την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 με αφορμή την επέτειο της Αλώσεως της Βασιλίδος των πόλεων, της Κωνσταντινούπολης.
Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Φίλων Η Αλληλεγγύη, συμπράττοντας μια εισέτι φορά, οργάνωσαν και έφεραν σε πέρας με, κατά κοινή ομολογία, επιτυχία ένα εγχείρημα που απαιτούσε ιστορική τεκμηρίωση, σεβασμό στις πηγές, συνδυασμό ήχου, μουσικής και λόγου. Βασική απαρχή της σκέψης των 2 Διοικητικών Συμβουλίων ήταν ότι η πτώση της Πόλης δεν είναι υπόθεση θρήνου και κλαυθμού, αλλά έντονου προβληματισμού, αναβαπτίσεως στις ρίζες μας και αφετηρία επαναπροσανατολισμού.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Η Αλληλεγγύη, κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ημέρα Ιστορικής μνήμης η σημερινή. Την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 ήρθε το σκοτάδι και εκάθησε πάνω στο φως βυθίζοντας στη νύχτα τον Ελληνισμό. Ήταν πριν 559 χρόνια που έπεσε η Βασιλεύουσα, έπεσε η πόλη. Αν και η σκλαβιά είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα για μεγάλα τμήματα του έθνους μας , αυτή την ημέρα θεωρούμε σαν αφετηρία της. Και πρέπει να τη θυμούμαστε. Η ιστορία του ελληνικού έθνους, η πιο ογκώδης στο στερέωμα της γης, δεν έχει μόνο λαμπρές σελίδες τις οποίες αν θέλαμε να τιμήσουμε δεν θα έφταναν οι ημέρες του χρόνου, αλλά και μαύρες. Και είναι και αυτές που πρέπει να θυμούμαστε το ίδιο με τις άλλες. Σήμερα, οι Τούρκοι έχουν εθνική γιορτή. Και εμείς όμως πρέπει να τιμήσουμε τον ηρωισμό του Παλαιολόγου και των συντρόφων του, να αναφέρουμε την ανελέητη τριήμερη σφαγή των κατακτητών, και κυρίως, να εξετάσουμε τα αίτια που μας οδήγησαν σι΄ αυτή την μαύρη στιγμή. Να διδαχθούμε από τα λάθη μας, και να βροντοφωνάξουμε να μην ξανακουσθεί «εάλω η πόλη» για καμία σπιθαμή της γης της πατρίδας μας. Είναι υποχρέωση των πολιτιστικών συλλόγων να οργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης. Εκ μέρους του συλλόγου Φίλων «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Με την δραστήρια Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία των συλλόγων μπορούν να οργανωθούν ποιο άρτιες και ωφέλιμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας σήμερα την τρίτη μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες κοινή μας εκδήλωση. Και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Ευχαριστούμε τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κατσαούνη που θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης μας, τους μουσικούς, τη χορωδία του Ι.Ν. της Αγίας Αναστασίας, το χορευτικό της Ένωσης Ρουμελιωτών και τον κ. Ανδρέα Ατζάμπο που έχει την καλλιτεχνική ευθύνη. Είμαστε σίγουροι πως θα μας προσφέρουν απλόχερα πλούσιους καλλιτεχνικούς καρπούς. Επίσης τη Δημοτική Αρχή για την παραχώρηση της αίθουσας και την τεχνική υποστήριξη αλλά και τους Διευθυντές των στεγαζομένων εδώ σχολείων.
«Ουκ εάλω η ρίζα! Ουκ εάλω το φως!».
Νικηφόρος Βρεττάκος
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος, προσυπογράφοντας τα όσα ευκλεή ανέφερε ο προλαλήσας, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Τέτοια μέρα έρχεται στο νου μας, ο οποίος ταλανίζεται από την αχλύ της ισοπεδωτικής εθνικής μας πορείας που μας απέκοψε συστηματικά από τις ρίζες μας κάνοντάς μας να λησμονήσουμε το ηθικό μας ανάστημα και την πνευματική μας ιδιοπροσωπία, εκείνη που μας εξασφάλιζε την αντιστασιακή στάση ζωής σε κάθε απειλή, τα λόγια του ανυπέρβλητου Αθηναίου ηγέτη, Περικλή. Στο κεφάλαιο 41 του Επιταφίου λόγου ενώπιων των πρώτων νεκρών του ιστορικά μοιραίου για την Αθήνα Πελοποννησιακού Πολέμου ο διαχρονικός πολιτικός αναγνωρίζει ότι «Ξυνελών τε λέγω τήν τε πᾶσαν πόλιν τῆς Ἑλλάδος παίδευσιν εἶναι καὶ καθ᾿ ἕκαστον δοκεῖν ἄν μοι τὸν αὐτὸν ἄνδρα παρ᾿ ἡμῶν ἐπὶ πλεῖστ᾿ ἂν εἴδη καὶ μετὰ χαρίτων μάλιστ᾿ ἂν εὐτραπέλως τὸ σῶμα αὔταρκες παρέχεσθαι. καὶ ὡς οὐ λόγων ἐν τῷ παρόντι κόμπος τάδε μᾶλλον ἢ ἔργων ἐστὶν ἀλήθεια, αὐτὴ ἡ δύναμις τῆς πόλεως, ἣν ἀπὸ τῶνδε τῶν τρόπων ἐκτησάμεθα, σημαίνει.» Δηλαδή Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν τα παραπάνω τονίζω, ότι ἡ όλη πόλη είναι σχολείο της Ελλάδας και ότι, κατά τη γνώμη μου, ὁ καθένας από μας έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί προς τις πλέον διαφορετικές μορφές δράσεως με την μεγαλύτερη ευστροφία και χάρη. Και ότι αυτά είναι μάλλον ἡ πραγματική αλήθεια και όχι απλή κομπορρημοσύνη, κατάλληλη γιὰ τὴν παρούσα περίσταση, το αποδεικνύει αυτή ἡ δύναμη της πόλης, την οποία αποκτήσαμε με τις ικανότητες μας αυτές.» Ο Ελληνισμός οφείλει να συνειδητοποιεί ότι είναι σχολείο. Αυτό σημαίνει ευθύνες και αλλαγή πρωτίστως προσωπική, αναβάπτιση τα νάματα της εμπεδόμοχθης παρακαταθήκης των προγόνων μας. Οφείλουμε για παράδειγμα να θυμόμαστε ότι η 29η Μαΐου 1453, σήμανε την έναρξη του Ελληνικού Μεσαίωνα. Και ενώ η Ευρώπη αρχίζει να αναδομείται και να ηγεμονεύει στον κόσμο εμείς εισήλθαμε σε μια ζοφερή περίοδο. Την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 και ώρα 2:30 μ.μ. κατά τον αυτόπτη μάρτυρα Γεώργιο Φραντζή, ακούστηκε μέσα στην Κωνσταντινούπολη, το καύχημα του κόσμου η φράση «Εάλω η Πόλις». Ο αείμνηστος και πολύκλαυστος Αυτοκράτοράς Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος – Δραγάσης, ήταν αυτός πού αγωνίστηκε μέχρις εσχάτων για την σωτηρία της «άμοιρης Πόλις», της εναπομεινάσης Αυτοκρατορίας, αλλά και για όλα τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν το Γένος και τον πολιτισμό μας.
Ἄς μή βρέξει ποτέ
τό σύννεφον, καί ὁ ἄνεμος
σκληρός ἄς μή σκορπίσει
τό χῶμα τό μακάριον
πού σᾶς σκεπάζει.
Ὦ γνήσια τέκνα τῆς Ἑλλάδος
τέκνα ψυχαί πού ἐπέσατε
εἰς τόν ἀγώνα ἀνδρείως,
τάγμα ἐκλεκτῶν Ἡρώων,
καύχημα νέον.
(Ἀνδρέας Κάλβος)
Τη σημερινή αποφράδα επέτειο τιμάμε σήμερα καί αποδίδουμε τον δίκαιο και πηγαίο φόρο τιμής. Αποδίδουμε τον δίκαιο έπαινο σ’ αυτούς πού πλήρωσαν με το αίμα τους και με το δάκρυ τους το βάρβαρο εχθρό. Αυτούς όμως που έμειναν μέχρι τέλους πιστοί στο καθήκον και παραδόθηκαν στην ιστορική μνήμη, στη λησμοσύνη ή και στον εξευτελισμό από νεοέλληνες νεόκοπα όργανα ανθρώπων και θεσμών που εργάζονται για τον αφελληνισμό μας. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι Ελληνικά χέρια, επιδίδονται συστηματικά σε έναν ανηλεή πόλεμο ανιστόρητης ανατροπής της ιστοριογραφίας και ενοχοποίησης αυτής; Έχει δίκιο αν κάποιος βροντοφωνάξει; Έλεος πιά!! Είναι χρέος μας να αντιτάξουμε το ανάστημά μας στα ζοφερά νέφη της υποτέλειας, του ραγιαδισμού, του θρησκευτικού και εθνικού αποχρωματισμού, της ιστορικής αλλοίωσης, της παραχάραξης, της παραγραφής και της λησμοσύνης. Είμαστε περήφανοι που γεννηθήκαμε Έλληνες και Ορθόδοξοι, Ρωμιοί, σε μια Πατρίδα, πού κάθε σπιθαμή της γης της είναι ποτισμένη με τα ιερά αίματα πολυάριθμων μαρτύρων, ἱερομαρτύρων καί ἐθνομαρτύρων.»
Γι αυτό είμαστε εδώ σήμερα Πρέπει να θυμόμαστε την Άλωση για να αποτίουμε ένα διαρκή και μεγάλο φόρο τιμής στο Βυζαντινό κράτος, την Ρωμανία όπως την αναφέρουν τα κείμενα της εποχής, το εκχριστιανισθέν Ρωμαϊκό κράτος του Ελληνικού Έθνους, όπως το χαρακτηρίζει ο νεώτερος βυζαντινολόγος Διονύσιος Ζακυνθηνός. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη Νέα Ρώμη άντεξε επί 11 αιώνες. Παρέμεινε όμως καθ’ όλη την διάρκεια του βίου της το κράτος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επιτυχής και δημιουργική συνάντηση Χριστιανισμού και Ελληνισμού. Η Ελληνορθόδοξη παράδοση υπήρξε το αποτέλεσμα αυτής της συναντήσεως και το Βυζάντιο την διέδωσε με ειρηνικό τρόπο στους γειτονικούς λαούς. Αυτήν την ιεραποστολική δράση των Βυζαντινών προγόνων μας καταδεικνύουν και μαρτυρούν οι πολιτισμοί των σημερινών λαών της Ανατολικής Ευρώπης.
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο κεντρικός ομιλητής πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κατσαούνης, εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας Περισσού. Με στερρό, εκκλησιαστικό και εθνεγερτικό λόγο, βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο ανέτρεξε στα προ της Αλώσεως της Πόλης γεγονότα, φθάνοντας μέχρι την αποφράδα εκείνη Τρίτη. Απέδειξε την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και νοηματοδότησε το νόημα της «Άλωσης» στη σύγχρονη πραγματικότητα, καθηλώνοντας κυριολεκτικά το κοινό αλλά και αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματά του.
Εν συνεχεία σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας της πόλης μας κ. Φώτης Τσομπάνογλου και ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Π.Α.Κ. Νέας Ιωνίας κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης.
Η συγκίνηση στα μάτια όλων έκδηλη και διαρκής με την προβολή 2 σύντομης διάρκειας οπτικοακουστικού υλικού, προϊόν μελέτης και έρευνας πολλών πηγών, για τα διαδραματισθέντα τις ύστατες εκείνες στιγμές.
Η άψογα οργανωμένη εναλλαγή του ως άνω υλικού, με επετειακό μουσικό πρόγραμμα από το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας Περισσού, υπό τη διεύθυνση του χοράρχου κ. Ευαγγέλου Σαραντίδη, πλαισιουμένου από τον κ. Ιωάννη Παυλίδη και τον κ. Μάνο Κουτσαγγελίδη ο οποίος είναι σίγουρα ένα εθνικό μας κεφάλαιο, αφού λόγω γνώσης, πάθους και ηλικίας προσέφερε και θα προσφέρει πολλά στην εθνική μας μουσική και τη χώρα μας γενικότερα, ειλικρινά προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως. Τους εύχυμους καρπούς αυτής της παρουσιάσεως κόσμησε το Χορευτικό Τμήμα της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, υπό τη διδασκαλία του εξαίρετου συνεργάτη μας, κ. Ανδρέα Ατζάμπου. Ακούστηκαν ιστορικά τραγούδια με μοναδικά εμμελές ύφος που πιστοποιούν πόσο ο λαός μας βίωσε διαχρονικά το γεγονός αυτό.
Από τα Ομηρικά Έπη, μέχρι τα Ακριτικά τραγούδια και τις Παραλογές, ένα ήταν το χαρακτηριστικό των Εθνικών μας τραγουδιών: Ο θρίαμβος του καλού πάνω στο κακό, του Ελληνικού πάνω στο βαρβαρικό και του ανδρείου πάνω στο τιποτένιο. Με την κατάκτηση των Ελληνικών εδαφών από τους Σταυροφόρους, τους Φράγκους τους Ενετούς και τέλος από τους Τούρκους, καθώς και με την άνθηση της πειρατείας, καινούργια στοιχεία άρχισαν να εισάγονται στη δημοτική μας ποίηση. Ο θρήνος για τη χαμένη πατρίδα, τη σκλαβιά, την αδικία και την ένδεια, καθώς και ο καημός για την αναπόφευκτη ξενιτιά, θα δώσουν σε πολλά τραγούδια μας ένα πονεμένο χαρακτήρα. Το ότι τα ιστορικά και αφηγηματικά μας τραγούδια είναι σχεδόν όλα σε αργό ελεύθερο ρυθμό, δεν είναι τυχαίο. Με τους θρήνους για την Άλωση όμως συμβαίνει ένα παράδοξο γεγονός. Τα τραγούδια της Άλωσης έφθασαν στις μέρες έχοντας χορευτικό ρυθμό. Τούτο οφείλεται στο γεγονός που έχει σχέση με τις ευκαιρίες που είχαν οι Έλληνες να βρίσκονται μαζί και να τραγουδάνε. Έτσι, εκτός από τους γάμους άλλες ευκαιρίες ήταν και οι μεγάλες Θρησκευτικές γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Η εκδήλωση περαιώθηκε με την απονομή αναμνηστικών από την ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλο κ. Δέσποινα Θωμαϊδου, τον τέως Πρόεδρο των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου κ. Τάκη Κάτσενο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ρουμελιωτών Νέας Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος κ. Ντίνο Κυριαζή, τη Γενική Γραμματέα της Λαογραφικής Εταιρείας Θρακομακεδόνων «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» κα. Αργυρώ Ζησίμου και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Η Αλληλεγγύη κ. Νίκο Καρλιάμπα.
Την αποφώνηση πραγματοποίησε λίαν επιτυχώς ο κ. Μάνος Κουτσαγγελίδης, αναδεικνύοντας την κεντρικής αξίας σημασία ανάλογων εκδηλώσεων για τον Ελληνισμό.
Σημαντικές παρουσίες
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Φώτης Τσομπάνογλου , ο επικεφαλής της Παράταξης Ανεξάρτητου Κινήματος (ΠΑΚ) Νέας Ιωνίας, κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Νέας Ιωνίας, κα. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο τέως Πρόεδρος των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, κ. Τάκης Κάτσενος, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας, η κ. Μαρία Λαγουδάκη και ο Επίτιμος Πρόεδρος αυτού, κ. Ελπιδοφόρος Πελεκανάκης, η Γενική Γραμματέας της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Η Καππαδοκία, κα. Κούλα Μπρόλιου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Γαλατσίου – Λαμπρινής, κ. Δημήτριος Τούντας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Νέας Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος, κ. Ντίνος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Α.Γ.Σ. Η Ανατολή, κ. Κώστας Τσαγκαράκης, ο Πρόεδρος του Α.Ο.Π. κ. Χρήστος Σταθόπουλος, η Γενική Γραμματέας της Λαογραφικής Εταιρείας Θρακομακεδόνων «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» κα. Αργυρώ Ζησίμου, η Γενική Γραμματέας της Ενώσεως Συντακτών Μη Ημερησίων Εφημερίδων κα. Αθανασία Βανδώρου, ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Κοντονής, ο λογοτέχνης και κριτικός κ. Κυριάκος Βαλαβάνης , ο ιστορικός και εκπρόσωπος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ευρυτανίας κ. Δημήτριος Φαλλής.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθύνεται στο enosiroumeliotonionias@yahoo.gr..”