Το Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Πειραιά έχει μια ιστορία πολλών δεκαετιών στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχοντας παραδώσει στην Ελληνική κοινωνία, μαζί με την Ιωνίδειο Σχολή, μερικούς από τους πιο καταξιωμένους πολίτες στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα, συνεισφέροντας, παράλληλα, στο ερευνητικό κομμάτι της Εκπαίδευσης. Το Ζάννειο από τη δεκαετία του 1960 αποτελεί μέρος της Ιστορίας του Πειραιά, κομμμάτι της ιστορίας της Τεχνικής και της Γενικής Πειραματικής Εκπαίδευσης του τόπου. Μερικούς μήνες μετά από την ψήφιση ενός καινούριο Νόμου για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Ν3966/24/05/2011), την άνοιξη του 2011, το υπουργείο Παιδείας, με ένα αδικαιολόγητο σκεπτικό, αποφάσισε να διατηρήσει 15 μόνο Πρότυπες Πειραματικές μονάδες σε κάθε μία από τις 3 βασικές βαθμίδες της Εκπαίδευσης, καταργώντας κάποιες υφιστάμενες, ενώ μετέτρεψε σε Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία κάποιες άλλες (αλήθεια πόσα δημόσια πρότυπα σχολεία «χρειάζεται» η αναβάθμιση μιας κοινωνίας;…) Η επιλογή υποτίθεται πως έγινε με αντικειμενικούς δείκτες αλλά η διαδικασία της αξιολόγησης είναι διάτρητη αφού με βάση την κοινή λογική δεν είναι δυνατόν ο κριτής και ο κρινόμενος σε ελεγκτικές δημοκρατικές διαδικασίες να ταυτίζονται…
Είναι δυνατόν ένα ιστορικό Γυμνάσιο του Πειραιά του οποίου η «φυσική» συνέχεια το Ζάννειο Λύκειο αναδεικνύεται πρώτο στην αντικειμενική αξιολόγηση των πανελλαδικών να αγνοείται ;…
Τον Οκτώβριο του 2011, θύματα της εν λόγω αξιολόγησης έπεσαν τα καταξιωμένα σχολειά της Πειραματικής Εκπαίδευσης της χώρας και ανάμεσα σε αυτά ήταν και η Πειραματική σχολική μονάδα του Ζάννειου Γυμνασίου Πειραιά.
Έτσι, η εισαγωγή στο Ζάννειο Γυμνάσιο του Πειραιά θα γίνεται, τυπικά, με βάση χωροταξικά κριτήρια, τα οποία μέχρι σήμερα, αρχές Ιουνίου 2012, δεν έχουν διασαφηνιστεί. Αποτέλεσμα, στο Ζάννειο Γυμνάσιο εγγράφονται για την επόμενη σχολική χρονιά «κάποιοι» απόφοιτοι μαθητές γειτονικού Δημοτικού Σχολείου και όχι αυτοί που επιλέγουν το Ζάννειο. Παρά το γεγονός ότι το Ζάννειο διαθέτει τις υποδομές για το σχηματισμό δύο ακόμα τμημάτων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά αποστέλλει έγγραφο προς τα Γυμνάσια της περιοχής, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύει στους Διευθυντές τους να κάνουν αποδεκτά προς εγγραφή απολυτήρια άλλα “εκτός από αυτά που τους διαβιβάζονται υπηρεσιακά”, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Ζάννειο, το οποίο μέχρι και το τέλος του Μαίου 2012 δεν υπάγεται σε καθορισμένη χωροταξική κατανομή. Το υπουργείο από τη μεριά του, ενώ μιλά για συγκρότηση κάθετων Πρότυπων Πειραματικών Μονάδων, διατηρεί το Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο χωρίς να έχει προβλέψει αντίστοιχες γι αυτό κατώτερες σε βαθμίδα Πειραματικές Μονάδες ενάντια στο βασικό σκεπτικό του νόμου.
Τέλος, τηρώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά επιλέγει να εισάγει σε Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια, κατ΄εξαίρεση για φέτος που έχει παγώσει η εφαρμογή του καινούριου νόμου, τους απόφοιτους των αντίστοιχων Πειραματικών Γυμνασίων. Ωστόσο, ούτε αυτό εφαρμόζεται για το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο, υποχρεώνοντάς το να δεχτεί ως υποψήφιους απόφοιτους από όλα τα Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με κλήρωση, επίσης ενάντια στο σκεπτικό του νόμου, γεγονός που θα ρίξει το υψηλό μέχρι σήμερα εκπαιδευτικό επίπεδο των μαθητών που έχουν αναβαθμισμένη μόρφωση λόγω της προετοιμασίας τους απ΄ το Γυμνάσιο.
Το Ζάννειο από τη δεκαετία του 1960 αποτελεί μέρος της Ιστορίας του Πειραιά, κομμάτι της ιστορίας της Τεχνικής και της Γενικής Πειραματικής Εκπαίδευσης του τόπου.. Η επιλογή του υπουργείου και της Διεύθυνσης Δθμιας Εκπ/σης το Πειραιά οδηγεί ένα ιδιαίτερο σχολείο με ζωή δεκαετιών στον αφανισμό. Ο τρόπος με τον οποίο κάποια σχολεία πήραν τον τίτλο ενώ κάποια άλλα τον έχασαν είναι, το λιγότερο, προκλητικός…
Καλούμε τώρα την ηγεσία του Υπουργείου και τη ΔΕΠΠΣ, να ξανασκεφτούν, έστω και την ύστατη στιγμή την άστοχη επιλογή τους και να αναλογιστούν τα αρνητικά αυτής της επιδεικτικής αδιαφορίας που επιδεικνύουν για την εκπαίδευση των παιδιών των λαικών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά
Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Γονεών και Κηδεμόνων
του Ζάννειου Γυμνάσιου Πειραιά