Δραματική έκκληση του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του – Τι αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο
Την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) εξ’ αιτίας των υπέρογκων χρεών που κληρονόμησε η νέα Διοίκηση αλλά και της μη καταβολής των εισφορών των Δήμων – μελών του για το 2012 περιέγραψε στη διάρκεια της 15ης Συνεδρίασης του Οργάνου ο Πρόεδρος του Φορέα και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Ο κ. Σγουρός επισήμανε ότι ο σημερινός νόμος που προβλέπει τις διαδικασίες είσπραξης των εισφορών πρέπει να αλλάξει άμεσα και γι’ αυτό με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Πρωθυπουργού και των νέων Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, θα ζητήσει επιτακτικά την τροποποίησή του.
Υπογράμμισε ακόμη ότι θα αποστείλει ενημερωτική επιστολή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας του Φορέα, με δραματικές επιπτώσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Σγουρός, έκανε ακόμη στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου εκτενή αναφορά στα καυτά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα Διοίκηση, μεταξύ των οποίων είναι και η λειτουργία ιδιωτικής εταιρίας στην ταφή των απορριμμάτων για σχεδόν ένα χρόνο, χωρίς διαγωνισμό και χωρίς συμβάσεις, κάτι για το οποίο, εκτός από την πολιτική ηγεσία θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
«Ο Σύνδεσμος είτε θα εισπράξει τα οφειλόμενα και μέσω αυτών θα ρυθμίσει τα χρέη του, είτε θα κλείσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός.
Η ομιλία του Περιφερειάρχη είναι η εξής:
Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,
Επειδή από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. έχουν μεσολαβήσει αρκετά νέα δεδομένα, θα ήθελα να σας ενημερώσω αναλυτικά για τη συνολική πορεία του Συνδέσμου.
Κυρίαρχο πρόβλημα του Συνδέσμου είναι αυτό που από την πρώτη συνεδρίαση επεσήμανα.
Το οικονομικό και τα χρέη.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσαν οι υπηρεσίες στο τέλος του 2011 ο ΕΔΣΝΑ είχε πιστοποιημένες οφειλές περίπου 71 εκ. ευρώ.
Τους 6 πρώτους μήνες του 2012, το χρέος αυξάνεται συνεχώς.
Μόνο από την λειτουργία του εργοστασίου, του αποτεφρωτήρα και της καθημερινής λειτουργίας ταφής των απορριμμάτων, επιβαρύνεται με 2.000.000 περίπου τον μήνα.
Ήδη, δηλαδή, το χρέος έχει φτάσει τα 83.000.000 ευρώ και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Επιπλέον, υπάρχουν και 37.000.000, τα οποία διεκδικούν δικαστικά ιδιώτες, και 11 εκατομμύρια, που είναι δεσμευμένα στην Εμπορική Τράπεζα από κατασχέσεις ιδιωτών.
Εδώ πρέπει να σας πω, ότι ελάχιστες μέρες πριν από τη πρώτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, αρχές Ιουνίου ενημερώθηκα για ένα καινούργιο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην διαδικασία ταφής των απορριμμάτων. Πρόκειται για τα «ασυμβασιοποίητα» έργα. Είναι καινούργιος όρος, παγκόσμια πρωτοτυπία του ΕΔΣΝΑ. Εκτελούνται έργα χωρίς διαγωνισμό και χωρίς σύμβαση. Η καθημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ παρέχεται από ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να έχει γίνει καμία διαγωνιστική διαδικασία, στο πλαίσιο προφορικών εντολών, εξαιτίας της πραγματικής αδυναμίας του Συνδέσμου να λειτουργήσ_ει χωρίς βοήθεια, και υπό την απειλή του κινδύνου για τη δημόσια υγεία από το ενδεχόμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ.
Από πέρσι τον Ιούλιο ο εργολάβος εργάζεται χωρίς διαγωνισμό και χωρίς σύμβαση. Μιλάμε για αδιανόητα πράγματα, που μόνο στον ΕΔΣΝΑ θα μπορούσαν να συμβούν. Είναι, φυσικά, προφανές ότι δεν μπορούμε να τον πληρώσουμε. Θα διεκδικήσει τα χρήματά του δικαστικά.
Γιατί συνέβη αυτό;
Διότι, όπως με ενημέρωσαν, τα μηχανήματα του ΕΣΔΝΑ ήταν χαλασμένα και ακινητοποιημένα και, αν δεν δούλευαν εκείνα της ιδιωτικής εταιρείας, τα σκουπίδια δεν θα θάβονταν. Διαγωνισμός δεν προλάβαινε να γίνει. Αποτέλεσμα: Θα έμεναν τα σκουπίδια στους δρόμους και θα έπνιγαν την Αθήνα.
Το μόνο που μπορούσα να κάνω και έκανα αμέσως μόλις ενημερώθηκα, ήταν να δώσω εντολή να αρχίσουν άμεσα οι εξής διαδικασίες:
1) να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη για την υλοποίηση του έργου.
2) Να προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός για την επισκευή και συντήρηση των μηχανημάτων του ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να μπορέσει ο Σύνδεσμος με ίδια μέσα, να υλοποιήσει μέρος ή το σύνολο του έργου της καθημερινής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Και 3) να βρεθεί τρόπος, ώστε, στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Συνδέσμου, πιθανότατα μέσω ενός ή δύο μικρών διαγωνισμών για την υποστηρικτική λειτουργία του Συνδέσμου.
Θα αναγκαστεί ο Σύνδεσμος να πληρώσει εκατομμύρια σε ιδιώτες εργολάβους, επειδή τα δικά μας μηχανήματα είναι χαλασμένα και κανείς δεν βρέθηκε να τα επισκευάσει ή να ανέβει επάνω και να τα λειτουργήσει….
Ταυτόχρονα έστειλα επιστολή στον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Εσωτερικών, ενημερώνοντάς τους για το πρόβλημα και ζητώντας συνάντηση μαζί τους. Η επιστολή μου κατατέθηκε στο γραφείο τους στης 8-6-2012. Δεν υπήρχε ανταπόκριση, αλλά κατανοώ τους λόγους. Θα ενημερώσω σχετικά και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Νομαρχία Αθηνών παλιά, και η Περιφέρεια Αττικής σήμερα, είχαν και έχουν στενή συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μας βοηθούσαν, μας έδιναν κατευθύνσεις και μας προφύλασσαν από λάθη. Το ίδιο θέλω να συμβεί και με τον ΕΔΣΝΑ.
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ξεκινά ένας φορέας να υλοποιήσει ένα οποιοδήποτε έργο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για το έργο αυτό. Πώς είναι δυνατό να αποφασίσει ένα όργανο να αγοράσει κάτι, να κάνει μια προμήθεια, να υπογράψει μια σύμβαση, χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο. Μου φαίνεται αδιανόητο. Φυσικά εδώ δεν υπήρχε ούτε καν σύμβαση.
Σήμερα μετά τη συνεδρίαση θα εκδώσω Δελτίο Τύπου, με αναφορά και σε αυτό το πρόβλημα με τα ασυμβασιοποίητα. Δεν θέλω να κρύψω τίποτα από την κοινή γνώμη. Κάθε μέρα προκύπτει και ένα νέο πρόβλημα. Τουλάχιστον δεν πλήττουμε.
Κατανοώ την ανάγκη για την ομαλή λειτουργία του Συνδέσμου και απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά παράλληλα, πρέπει να προστατεύσω και την νομιμότητα των ενεργειών όλων μας. Ξέρετε, πως όσοι συμμετέχουμε σε αυτό το ΔΣ, ανήκουμε σε «ομάδα υψηλού κινδύνου» να κατηγορηθούμε. Η προϊστορία λειτουργίας του Συνδέσμου δεν μας βοηθά. Για να το πω και με αθλητικούς όρους, τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος μας. Γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε το νόμο κατά γράμμα και ευλαβικά σε κάθε μας βήμα. Σε ό,τι με αφορά, δεν είμαι διατεθειμένος για κανένα λόγο να θυσιάσω την προσωπική μου αξιοπρέπεια. Θα ζητήσω τη συνδρομή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να διαφυλάξω την ψυχική ηρεμία όλων μας.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα:
Στις αρχές του 2012 πήραμε μια δόση που αφορούσε το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Ήταν 10.800.000 ευρώ. Με αυτό το ποσό πορευτήκαμε το πρώτο εξάμηνο, πληρώνοντας μισθούς και επείγοντα κονδύλια. Τώρα έχουμε στο ταμείο μας περίπου 2.000.000 ευρώ, τα οποία ίσα – ίσα μας φτάνουν για τους επόμενους δύο μήνες και μόνο για μισθούς. Φυσικά δεν συζητάμε να πληρωθούν υποχρεώσεις σε εργολάβους και προμηθευτές που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους και δικαίως διεκδικούν τις αμοιβές τους.
Τις εισφορές των Δήμων για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, δεν τις πήραμε. Τον Απρίλιο του 2012 άλλαξε ο νόμος, και ενώ η παρακράτηση γινόταν απευθείας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και αποδίδονταν στο Σύνδεσμο, τώρα έπρεπε οι 66 Δήμοι να πάρουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, με τις οποίες ή θα μας τα έδιναν απευθείας τα χρήματα ή θα ζητούσαν από τη ΔΕΗ να μας τα δώσει. Και φυσικά οι Δήμοι δεν έκαναν ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Τυχαίο; Δεν νομίζω….. όπως θα έλεγε και ο συμπαθής τύπος στη γνωστή διαφήμιση….
Μπορεί να έχουν ως δικαιολογία ότι ο νόμος που τα προέβλεπε όλα αυτά, ψηφίστηκε τον Απρίλιο, ή ότι τα οικονομικά τους είναι σε τραγική κατάσταση, σημασία έχει πάντως ότι δεν τα έδωσαν.
Καθώς μάλιστα εξέπνεε και το δεύτερο τρίμηνο ζήτησα επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό, μαζί με όλη την Εκτελεστική Επιτροπή.
Η συνάντηση έγινε την επόμενη μέρα των εκλογών, τη Δευτέρα 18-6-2012. Εκεί ο κ. Ζερβός μας αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ έδωσε όλα τα χρήματα του πρώτου τριμήνου στους Δήμους, χωρίς να παρακρατήσει αυτά που ανήκαν στον ΕΣΔΝΑ. Και φυσικά οι Δήμοι δεν έδωσαν αυτά τα λεφτά στον Σύνδεσμο αλλά τα χρησιμοποίησαν, για να καλύψουν άλλες ανάγκες τους.
Αποφασίστηκε να δημιουργήσουμε μια επιτροπή, η οποία να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα πάρουμε αυτά τα 25.000.000 ευρώ του πρώτου τριμήνου και πώς θα διασφαλίσουμε τα επόμενα τρίμηνα.
Η Επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΔΣΝΑ και στελέχη της ΔΕΗ, συνεδρίασε χθες με εισήγηση να παρακρατηθούν τμηματικά, και να αποδοθούν στον ΕΔΣΝΑ, αφού συνεννοηθούμε με τους Δήμους για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Αυτό το διακανονισμό πρέπει να εξετάσουμε σήμερα και να ενημερώσουμε τη ΔΕΗ για να ξεκινήσει την παρακράτηση και την απόδοση των οφειλομένων.
Πρέπει εδώ να σας πω ότι με βάση το νόμο, οι Δήμοι θα πρέπει μέσα στον Ιούνιο να πάρουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους, για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, είτε για να μας δώσουν απ’ ευθείς τις εισφορές τους, είτε να ζητήσουν από τη ΔΕΗ την παρακράτησή τους και την απόδοση στον ΕΣΔΝΑ.
Ένα πάντως είναι σίγουρο: Εγώ εισπράκτορας από Δημοτικό Συμβούλιο σε Δημοτικό Συμβούλιο στους 66 Δήμους της Αττικής δεν θα γίνω. Αν οι Δήμοι δεν συνειδητοποιήσουν ότι ο Σύνδεσμος πρέπει να χρηματοδοτηθεί για να λειτουργήσει, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Θα μαζεύουν τα σκουπίδια και δεν θα έχουν _που να τα πάνε. Αν κλείσει ο Σύνδεσμος, καταρρέει ταυτόχρονα και όλο το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων στην Αττική. Και δεν μπορεί να παίζουμε κάθε μήνα κρυφτούλι, ο ένας Δήμος να λέει «εγώ απέδωσα το ποσοστό μου», ο άλλος να λέει «έχω πρόβλημα θα αποδώσω τον άλλο μήνα» κ.λ.π. Είναι σαν να εισπράττει κάποιος το ΦΠΑ από τον πολίτη, και να μην τον αποδίδει στην Εφορία. Και εκεί η μη απόδοση του ΦΠΑ έχει και πρόστιμο και ποινικές κυρώσεις…..
Δεν μπορώ να καταλάβω, ποιός λαμπρός εγκέφαλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα που λειτουργούσε τόσα χρόνια, με απευθείας παρακράτηση του ποσοστού κάθε Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και έφτιαξε όλη αυτή τη διαδικασία αποφάσεων των 66 Δημοτικών Συμβουλίων, αιτήματος από τον ΕΔΣΝΑ, εμπλοκής της ΔΕΗ, έκδοσης Υπουργικής Απόφασης κ.λ.π.
Έλεγα από την πρώτη στιγμή ότι ο Καλλικράτης έχει προβλήματα και πρέπει να διορθωθεί, αλλά αυτό που συμβαίνει με τον ΕΔΣΝΑ δεν μπορούσα να το φανταστώ. Και να θέλω να είμαι καλόπιστος, δεν μπορώ να δεχθώ ότι όλα όσα μεσολάβησαν το τελευταίο διάστημα έγιναν τυχαία. Τυχαία η καθυστέρηση ψήφισης του Καλλικράτη 2, τυχαία η αλλαγή του τρόπου απόδοσης των εσόδων, τυχαία η συνεχόμενη απουσία πολλών Δημάρχων από τις πρώτες συνεδριάσεις του ΔΣ για να μην υπάρχει απαρτία, τυχαία η απόδοση από τη ΔΕΗ των 25 εκατομμυρίων απευθείας στους Δήμους και όχι στο Σύνδεσμο….
Αν κάποιοι νόμισαν ότι είμαι διατεθειμένος να κάνω τον τροχονόμο στα εκατομμύρια που περνούν μεταξύ ΔΕΗ και Δήμων είναι γελασμένοι…
Ούτε το διαιτητή ανάμεσα στους εργολάβους που τσακώνονται για το ποιος θα πάρει πρώτος τα ιμάτια του πτώματος, είμαι διατεθειμένος να κάνω.
Προσωπική μου άποψη είναι πως, αφού πρώτα εξασφαλιστεί το προσωπικό με μετατάξεις σε άλλους φορείς, ο ΕΔΣΝΑ με τη μορφή που λειτουργεί σήμερα, δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Ήδη από τις 6 Ιουνίου οι Δήμαρχοι έχουν λάβει επιστολή υπογεγραμμένη από εμένα, για το θέμα της απόδοσης του ποσοστού τους.
Τώρα δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί άγνοια.
Κατανοώ βεβαίως τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουν οι περισσότεροι από αυτούς. Δεν επιθυμώ και δεν επιδιώκω συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Άλλωστε με τους Δήμους, και ως Νομαρχία Αθηνών και ως Περιφέρεια Αττικής, είχαμε και έχουμε άριστη συνεργασία.
Όμως και οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ένα μέρος των χρημάτων που εισπράττουν από τους πολίτες για δημοτικά τέλη καθαριότητας, πρέπει να τα αποδώσουν στον ΕΣΔΝΑ, για να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Δεν είναι μόνο η αποκομιδή που πρέπει να τους ενδιαφέρει.
Είναι και η διαχείριση που βρίσκεται ένα βήμα πριν το κραχ.
Αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΔΝΑ, μαζί φυσικά και με πολλά άλλα τα οποία άρχισε να αντιμετωπίζει η Ε.Ε. στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της.
Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε όρθιο τον ΕΣΔΝΑ.
Χρειάζονται, όμως, παρεμβάσεις από τη νέα Κυβέρνηση, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα φλέγοντα προβλήματα, με κυριότερο αυτό των εσόδων και των χρεών.
Αναμένω με αγωνία τους νέους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για να τους ενημερώσω για την τραγική κατάσταση του Συνδέσμου και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν».
Στη συζήτηση που επακολούθησε, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ., συντάχθηκε με τον πρόεδρό του, τόσο σε ότι αφορά στην υπάρχουσα κατάσταση, όσο και στις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.
Τι δήλωσε ο δήμαρχος Κηφισιάς και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, δήλωσε ότι: «Ο Καλλικράτης δεν έλυσε αλλά δημιούργησε μεγάλα προβλήματα και ο νόμος για τις εισφορές των Δήμων ακόμη μεγαλύτερα. Πρέπει να διευκολύνουμε τους δήμους, αλλά είναι απολύτως αναγκαίο μέσω ΔΕΗ και με δόσεις, να εισπράξει ο ΕΔΣΝΑ όλα τα χρεωστούμενα».
Δήλωση δημάρχου Φυλής
Ο Δήμαρχος της Φυλής, Δημήτρης Μπουραΐμης, αφού επισήμανε ότι ο Δήμος του εξακολουθεί να δέχεται, όχι μόνο το σύνολο των απορριμμάτων των Δήμων της Αττικής, αλλά και της μισής Ελλάδας, χαρακτήρισε το νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας της κας Μπιρμπίλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων ως «νόμο κυριολεκτικά για τα σκουπίδια».
Αποδοκίμασε έντονα τους Δημάρχους που ακολουθούν την τακτική «δεν πληρώνω», με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Δήμος Φυλής να εισπράξει τα αντισταθμιστικά οφέλη που δικαιούται και να κινδυνεύει με πτώχευση ο ΕΔΣΝΑ.
«Έκλεισε ένας φαύλος κύκλος του παρελθόντος με τη νέα Διοίκηση και χρειαζόμαστε μια νέα αρχή» κατέληξε ο κ. Μπουραΐμης.
Δηλώσεις κ.κ. Κικίλια και Τσουκαλά
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος του Δ.Σ., κ. Βασίλης Κικίλιας, ζήτησε να έρθουν όλοι οι Διευθυντές του Συνδέσμου που έχουν χειριστεί τα ζητήματα του τα προηγούμενα χρόνια και να ενημερώσουν πλήρως το Δ.Σ. για όλες τις εκκρεμότητες.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Δ.Σ., κ. Δημήτρης Τσουκαλάς τόνισε ότι η τοποθέτηση του κ. Σγουρού ήταν μια «κραυγή αγωνίας» για όσα συμβαίνουν στον ΕΔΣΝΑ και έρχονται από το παρελθόν. Έκανε δε αναφορά στις απάνθρωπες συνθήκες που ζουν οι κάτοικοι γύρω από την χωματερή.
Δήλωση δημοτικού συμβούλου Νέας Ιωνίας, κ. Χαμαλίδη
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας, Θ. Χαμαλίδης, είπε ότι «όσοι αποδέχθηκαν τον Καλλικράτη έχουν ευθύνη για τα σημερινά προβλήματα».
Η απόφαση
Στο τέλος της Συνεδρίασης και με λευκή ψήφο της περιφερειακής συμβούλου της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κας Ελένης Ζαφειρίου και του κ. Χαμαλίδη, το Δ.Σ. πήρε την εξής απόφαση:
«Να ζητηθεί από τη ΔΕΗ η απόδοση από τον επόμενο μήνα και σε ισόποσες δόσεις μέχρι το Δεκέμβριο το ποσό που οφείλουν οι Δήμοι στον ΕΔΣΝΑ.
Να ζητηθεί η συνδρομή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις εργασίες ιδιωτικής εταιρίας στον ΧΥΤΑ, χωρίς σύμβαση.
Να κατατεθεί άμεσα μετά το σχηματισμό κυβέρνησης αίτηση συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, με θέμα την τροποποίηση του νόμου με τη διαδικασία είσπραξης των εισφορών και των άλλων μεγάλων ζητημάτων.
Να αποσταλεί ενημερωτική επιστολή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.
Να δημοσιοποιηθούν τα προβλήματα του ΕΔΣΝΑ, για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη».
Το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ τροποποίησε και συμπλήρωσε το πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του ΕΔΣΝΑ, εντάσσοντας σε αυτό τα έργα αποκατάστασης 10 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ύψους 23.040.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί από κονδύλια του ΠΕΠ – Αττικής.
Οι χώροι αυτοί που ήταν παλιές παράνομες χωματερές βρίσκονται στις περιοχές Μεγαρέων, Κερατέας, Σπετσών, Καλυβίων, Αυλώνας, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Αγκιστρίου, Μεθάνων και Ύδρας.
Σημειώνεται ότι για υλοποιήθηκε η δέσμευση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, κ. Γιάννη Σγουρού και για πρώτη φορά έγινε δοκιμαστική προσπάθεια ζωντανής μετάδοσης μέσω Διαδικτυακής Τηλεόρασης (WEB TV) της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συνδέσμου, με ρητή δέσμευση ότι όλες οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. θα μεταδίδονται εφεξής μέσω WEB TV.