Επισημάνσεις της UNICEF με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής για το Περιβάλλον στο Ρίο
Στη Σύνοδο Κορυφής του Ρίο για το Περιβάλλον περισσότερες από 150 οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα και χιλιάδες πολίτες ενώνουν τη φωνή τους με στόχο να κινητοποιήσουν τις κυβερνήσεις για το περιβάλλον.
«Με περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναρωτηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο το τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη για τα 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά στον κόσμο. ’λλωστε, το μέλλον που επιθυμούμε και που δημιουργούμε, ανήκει σε αυτά και στα παιδιά τους για να το ζήσουν. Και θα πρέπει να είναι πιο δίκαιο.» λέει ο Χάλεντ Μανσούρ, Διευθυντής Επικοινωνίας της UNICEF στη Νέα Υόρκη.
Η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά την έμπρακτη αναγνώριση, την κατανόηση και δράση σχετικά με τις διασυνδέσεις μεταξύ της οικονομίας, της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η πρόοδος κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει προηγούμενο σε σχέση με τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και της φτώχειας, φέρνοντας περισσότερα παιδιά στο σχολείο και βελτιώνοντας την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος δεν έχει μεταφραστεί σε ισότιμη ανάπτυξη.
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη της UNICEF έδειξε ότι οι διαφορές μεταξύ του πλουσιότερου και του φτωχότερου 20% του πληθυσμού σε 18 από τις 26 χώρες που αξιολογήθηκαν, δεν μειώθηκαν παρά τη σημαντική μείωση των ποσοστών θνησιμότητας για όλα τα παιδιά. Οι μέσοι όροι αποκρύπτουν μια πραγματικότητα ανισότητας.
Δεν είναι αρκετό για τη UNICEF απλά να υποστηρίζει ότι τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των αγαθών που παράγει η βιώσιμη ανάπτυξη. Το δύσκολο έργο μπροστά στους ηγέτες είναι να επεκτείνουν τα κέρδη της ανάπτυξης και να φτάσουν σε όλες τις οικογένειες. Οι βαθιές ανισότητες παραμένουν ή και διευρύνονται και θέτουν τις φτωχότερες κοινότητες σε πολλές χώρες συνεχώς σε μειονεκτική θέση.
Πρόκειται για μια στιγμή κατά την οποία το αναπτυξιακό τοπίο μεταβάλλεται – και όχι μόνο εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αναφερόμενος σε αυτό το νέο τοπίο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη θέσπιση στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που βασίζονται στους τρέχοντες Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ) και για να «θέσουμε τα θεμέλια για μια δυναμική οικονομική ανάπτυξη, το σεβασμό για τον πλανήτη και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Οι συζητήσεις στο Ρίο για την ατζέντα μετά τους ΑΣΧ θα μπορούσαν να βοηθήσουν ενδεχομένως στην αλλαγή του τρόπου σκέψης της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την ανάπτυξη.
Η ανάγκη για αυτή την αλλαγή είναι εμφανής στη σώρευση των κρίσεων στον τομέα των τροφίμων, τις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κρίσεις και τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, που όλα συμβάλλουν στην έλλειψη σταθερότητας και ασφάλειας σε διάφορα επίπεδα. Η ισότιμη επένδυση σε κοινωνικούς τομείς, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, προωθεί πράγματι την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα και δημιουργεί ανθεκτικότητα σε μελλοντικούς κλονισμούς.
Οι αποδόσεις των επενδύσεων που γίνονται για τα παιδιά είναι ολοφάνερες. Ένα επιπλέον έτος σχολικής εκπαίδευσης για τα κορίτσια μπορεί να αυξήσει τις μελλοντικές τους αποδοχές κατά 10% έως 20% – αποδοχές τις οποίες οι γυναίκες, περισσότερο από τους άνδρες, επανεπενδύουν στις οικογένειές τους, τροφοδοτώντας ένα κύκλο ευκαιριών και ευημερίας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η επένδυση στη διατροφή μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ μιας χώρας κατά τουλάχιστον 2% έως 3%. Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο που έχει η διατροφή στην υγεία, την ευημερία και την ανάπτυξη, η UNICEF εντείνει τις προσπάθειές της τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού.
Μια δικαιότερη προσέγγιση στην ανάπτυξη είναι εφικτή, κατοχυρώνει τα δικαιώματα των παιδιών, σπάει το φαύλο κύκλο της φτώχειας από γενιά σε γενιά, δημιουργεί πιο σταθερές κοινωνίες και συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μια τέτοια προσέγγιση αρχίζει με τη διοχέτευση των περιορισμένων πόρων εκεί όπου μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο: στα παιδιά που αντιμετωπίζουν στερήσεις εξαιτίας της φτώχειας, του φύλου, της περιοχής όπου ζουν ή οποιασδήποτε άλλης μορφής διάκρισης.
«Τελικά, η κατευθυντήρια αρχή των δικαιωμάτων του παιδιού μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη μέσα από μια κοινωνικά δίκαιη προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, για να είναι η ανάπτυξη πραγματικά βιώσιμη και προς όφελος των επερχόμενων γενεών – για τα παιδιά του σήμερα – πρέπει να είναι δίκαιη.» τονίζει ο κ. Χάλεντ Μανσούρ.
Η UNICEF είναι για περισσότερο από 65 χρόνια η κορυφαία οργάνωση στον κόσμο που φροντίζει για την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την προστασία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές προσφορές.