Με την υπ’ αριθ. 836/29-9-2019 απόφασή του, ο νέος – (και πολύ….ρέκτης)- Δήμαρχος κ. Σ. Σαραούδας, όρισε τέσσερις (4) άμισθους συμβούλους, (τους κ.κ. Γεώργιο Στρογγυλούδη, Γιάννη Αργύρη, Βασίλειο Κορκολή και Δέσποινα Χείλαρη), όλους αποτυχόντες υποψηφίους του Συνδυασμού του στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές!
Δεν του έφταναν οι πέντε (5) έμμισθοι, που πληρώνει ο Δήμος, αντί των μόλις δύο (2) της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Έπρεπε να βολέψει πολιτικά κάποιους – προφανώς ευνοούμενούς του- από το ψηφοδέλτιό του. Το τι εξουσία (θεώρησαν ότι) απέκτησαν και πώς την άσκησαν, το ξέρουν οι υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου και δεν θα το σχολιάσω.
Η συγκεκριμένη, πάντως, απόφαση του Δημάρχου, – πέρα από τις ενδοπαραταξιακές διευθετήσεις που δεν μας αφορούν-, ήταν παράνομη από νομική άποψη, αήθης από πολιτική και παρακωλυτική αν όχι παραλυτική για τη λειτουργία του Δήμου.
Η «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης, εκθέτοντας αναλυτικά και εμπεριστατωμένα, γιατί η απόφαση είναι παράνομη.
Είναι αλήθεια ότι το αστείο τέχνασμα να μοιράζουμε «εξουσία» και κυρίως θέσεις προβολής σε ημετέρους, δεν είναι επινόηση του κ. Σ. Σαραούδα. Απελθών Δήμαρχος πρωτεύουσας νομού, είχε μοιράσει αφειδώς τον κάλπικο τίτλο του Αμίσθου Συμβούλου σε πολλούς, μεταξύ των οποίων και σε τρεις από το σόι του (με το ίδιο επώνυμο). Είναι, επίσης, αλήθεια ότι κάποιοι Δήμαρχοι, όρισαν άμισθους συμβούλους, διακεκριμένες προσωπικότητες, με πραγματική διάθεση προσφοράς και χωρίς επιδίωξη πολιτικής προβολής, με την εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτό είναι νόμιμο, εφ’ όσον το έχουν κάνει κι άλλοι.
Η εύλογη απορία που γεννιέται είναι γιατί μια παράνομη κατάσταση, επεκτεινόταν συνεχώς μέχρι του σημείου να δίνουμε τίτλους στο σόι μας ή στους ευνοούμενους του συνδυασμού μας.
Η απάντηση είναι απλή: οι αποφάσεις Δημάρχου δεν υπάγονται στον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας και δεν αποστέλνονται στις ελεγκτικές αρχές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι -προφανώς από άγνοια- κανείς δεν άσκησε προσφυγή, έκανε το πράγμα να κακοφορμίσει άσχημα, όπως συνέβη στον Δήμο Μεταμόρφωσης.
Φυσικά, η προσφυγή της «ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ», έγινε δεκτή με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 127668/32082/12-12-19 απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο παράνομος διορισμός αμίσθων συμβούλων, τουλάχιστον στην εκδοχή και με τον τρόπο που έγινε από τον κ. Σ. Σαραούδα, συνιστά ολοφάνερα το πειθαρχικό παράπτωμα της υπέρβασης αρμοδιότητας, του άρθρου 233 παρ.2 εδ, α΄ Ν.3852//10. Η δε τυχόν μη συμμόρφωση στην απόφαση του Συντονιστή, αποτελεί παράβαση καθήκοντος.
Η προσφυγή της «ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ», όμως, είχε ευρύτερες προεκτάσεις για όλη την Τοπική αυτοδιοίκηση. Ανέδειξε το πρόβλημα της αλόγιστης απονομής τίτλων σε ημετέρους και ευνοούμενους και οδήγησε στην επίλυσή του.
Από την άλλη πλευρά ανέδειξε την πραγματική χρησιμότητα, που μπορεί να έχει για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, η εθελοντική άμισθη προσφορά υπηρεσιών από διακεκριμένες και ανιδιοτελείς προσωπικότητες, που δεν αποβλέπουν και δεν έχουν σχέση με πολιτικές φιλοδοξίες και αναζήτηση ψήφων.
Έτσι, προωθήθηκε νομοθετική ρύθμιση, που καθιερώνει τον θεσμό των άμισθων συμβούλων και δίνει το δικαίωμα σε κάθε Δήμαρχο να προσλαμβάνει έναν και μόνο άμισθο σύμβουλο και σε κάθε Περιφερειάρχη μέχρι δύο. Όχι φυσικά συγγενείς, ημετέρους ή ευνοούμενους αλλά προσωπικότητες που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν και όχι να αναδειχθούν.