Την παγκόσμια συμβολή της ελληνικής γλώσσας, ως εργαλείου διάπλασης, ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας και των επιστημών, αλλά και των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
Στην τελετή με τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή» παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων η υφ. Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, ο υφ. Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Κ. Βλάσσης και εκπρόσωποι κομμάτων. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γ. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του υπ. Εξωτερικών Ι. Χρυσουλάκης.
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι είναι μεγάλη και σημαντική η ευθύνη για τη διατήρηση, μεταλαμπάδευση και την “εγγραφή” της ζωντανής εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στο παρόν και μέλλον, για τις γενιές που έρχονται, της Ελλάδας και του κόσμου μας, αλλά κυρίως για τις γενιές της Διασποράς μας και εξήρε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης επισημαίνοντας η ανάδειξη και διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομίας, όπως είναι η γλώσσα, είναι προτεραιότητα.
«Η Διεθνής επιστήμη, αξιολογεί την ελληνική γλωσσική επίδραση ως κυρίαρχη στη ζωντανή έκφραση και δημιουργία ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, ο οποίος, δεν θα υπήρχε αναφέρουν οι διεθνείς μελετητές, χωρίς την δομική συνιστώσα της ελληνικής γλώσσας, που απελευθέρωσε την γέννηση της φιλοσοφίας, της επιστήμης και των τεχνών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η ελληνική γλώσσα και γραφή αποτέλεσε, εκτός από μητρική βάση για την δημιουργία πολλών άλλων γραφών, τη γλώσσα και τη γραφή της ίδιας της έκφρασης του ανθρωπίνου Πνεύματος στις πρώτες μεγάλες στιγμές της δημιουργίας του.
Στη συνέχεια σημείωσε: «Ως γιατρός είχα την ευκαιρία, και ως Έλληνας την τιμή, να απολαύσω την καλλιέπεια του ελληνικού ιατρικού λόγου από τα πρώτα χρόνια της φοίτησης μου. Ο πλούτος και η πλαστικότητα της ελληνικής γλώσσας απελευθερώνουν τις δημιουργικές διόδους του εγκεφάλου, γεννούν την ιδέα, ενδυναμώνουν τη συνείδηση και στοιχειοθετούν την επιστήμη. Ίσως η ελληνική γλώσσα να είναι τελικά το «νήμα» που οδηγεί στην κορυφή της Επιστήμης τα ελληνικά ιατρικά μυαλά. Και είναι η ίδια η Διεθνής πλέον Ιατρική Γλώσσα, ο δυναμικότερος πρεσβευτής της αξίας της ελληνικής για τον κόσμο, αφού η ιατρική ορολογία αδιαμφισβήτητα, παγκοσμίως, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά από τότε που την συνέταξε ο ίδιος ο Ιπποκράτης, είναι αυτή που μπορεί μόνο να αποδώσει το μεγαλείο και την πολυπλοκότητα -και την πολυδιαδραστικότητα του ανθρωπίνου σώματος και της ζωής».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης επικαλούμενος την θητεία του στην Προεδρία της ΚΕΔΕ αλλά και την ενασχόληση του με την ενίσχυση του τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να βρεθεί πολλές φορές σε ομογενειακές κοινότητες σε όλο τον κόσμο όπου διαπίστωσε, όπως ανέφερε, το αληθινό πάθος και την αγάπη των Ομογενών μας για την πατρίδα και τη γλώσσα μας, αλλά και τη λαχτάρα με την οποία προσμένουν τη συνάντηση με την γενέτειρα οι νεότερες γενιές οι οποίες συχνά δεν μιλούν ελληνικά.
«Είμαι περήφανος όσο ποτέ, που η σημερινή διοργάνωση μας επιτρέπει να κοιτάξουμε με καμάρι στα μάτια όλους τους Έλληνες , κάθε ηλικίας καταδεικνύοντας ότι στα αλήθεια στήνουμε την πιο “μελωδική παγκόσμια γέφυρα” που θα συνδέσει εκ νέου τον ελληνισμό, από όλες τις γωνιές της γης,στο χθες, το σήμερα, από την πρώτη στη δεύτερη την τρίτη και τετάρτη γενιά, με τις πιο σύγχρονες επικοινωνιακές τεχνικές και μεθόδους εκμάθησης, με ζωντανό ένα Νέο Ελληνικό Κίνημα Ομόνοιας, Ομογένειας και Ομοψυχίας που θα κάνει την Ελλάδα σπουδαία ξανά» σημείωσε και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει, με νέες ιδέες και πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της ελληνικής γλώσσας.