Σειρά εκδηλώσεων διοργάνωσε ο δήμος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στην Ελλάδα
Την πολιτική της σύσφιξης των σχέσεων του Δήμου Νέας Ιωνίας με τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας προωθεί η Δημοτική Αρχή της πόλης, η οποία, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε μια σειρά εκδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με την Πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στην Ελλάδα.
Είχαμε αναφέρει πριν λίγες μέρες για την επίσκεψη του Πρέσβη της Βενεζουέλας, κ. Ροντρίγο Τσάβες Σαμούνδιο στο Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας και την εγκάρδια συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο, κ. Ηρακλή Γκότση και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεργαστούν και στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών τους αποφάσισαν να διοργανώσουν εκδηλώσεις που έφεραν πιο κοντά την κουλτούρα της χώρας της Λατινικής Αμερικής στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας.
Η αρχή είχε δοθεί την Τρίτη 10 Ιουλίου με τη χορωδία του Πανεπιστημίου των Άνδεων που ταξίδεψε τους ακροατές στα βουνά και τις πεδιάδες της Λατινικής Αμερικής με ρυθμούς και μελωδίες χαρακτηριστικές. Και η συνέχεια δόθηκε το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου με την ημερίδα για την πολιτική και οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Βενεζουέλα την Παρασκευή που είχε τον τίτλο “Από το Καράκας στην Αθήνα” και την ελληνοβενεζουελάνικη βραδιά το βράδυ του Σαββάτου
Τι απασχόληση την ημερίδα – φόρουμ
Η ημερίδα-φόρουμ έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου. Τις εργασίες της κήρυξε ο Δήμαρχος, κ. Γκότσης ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του λαού της Νέας Ιωνίας με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής τονίζοντας πως έχουν αναπτύξει διαχρονικά κοινωνικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Ακολούθως έκανε σύνδεση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για μια νέου τύπου αποικιοκρατία στην χώρας και θυμίζοντας πως οι Έλληνες ξέρουν να αντιστέκονται. “Μπορούμε να νικήσουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που επιβάλλει φτώχεια στους λαούς. Επί 2,5 χρόνια ζητάνε συνέχεια θυσίες στο λαό και από αυτούς που δεν έφταιξαν. Στον αγώνα μας αυτόν θέλουμε τη συμπαράσταση των κινημάτων όλης της γης” τόνισε ο κ. Γκότσης.
Κεντρικός ομιλητής από την χώρα της Λατινικής Αμερικής αποδείχτηκε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Βενεζουέλας Ησαΐας Ροντρίγκεζ που μίλησε για το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες τον Απρίλιο του 2002 και το οποίο αποτέλεσε σημείο καμπής στη σύγχρονή πολιτική ιστορία της χώρας.
Το πραξικόπημα προκλήθηκε από τους αντιπάλους του Τσάβες με την υποστήριξη ξένων κέντρων και βρήκε τον ομιλητή, που ήταν δεξί χέρι του Τσάβες εκεί την περίοδο στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Η πολιτική αστάθεια είχε ξεκινήσει βέβαια μήνες νωρίτερα, όπως είπε ο ίδιος και καυτηρίασε ιδιαίτερα τη στάση των ΗΠΑ τονίζοντας πως είχαν βάλει στόχο να διώξουν από την εξουσία τον ανεπιθύμητο Τσάβες, κάτι που όμως τελικά δεν κατάφεραν.
Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να πάρουν με το μέρος τους τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά ο ίδιος κράτησε σθεναρή στάση στηρίζοντας τον Τσάβες. Τελικά το πραξικόπημα απέτυχε με την παρέμβαση και το υ λαού και ο Τσάβες επανέκτησε την εξουσία αν και τα προβλήματα και εμπόδια που έβαζαν οι αντίπαλοι του συνεχίστηκαν, σύμφωνα με τον ομιλητή.
Ο Ησαΐας Ροντίγκεζ αναφέρθηκε στα οράματα του μεγάλου απελευθερωτή της χώρας Σιμον Μπολιοβάρ επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως μίλαγε για μια κοινωνία βασισμένη στο αρχαιοελληνικό ήθος. Γενικότερα όμως η Ελλάδα φαίνεται πως αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Βενεζουέλα με τον ομιλητή να αποκαλύπτει πως υπάρχουν στην χώρα δοξασίες προερχόμενες από την Ελλάδα και ειδικότερα την ελληνική μυθολογία.
Ένα άλλο σημαντικό μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα, μιας λέξης που κάποτε ήταν απαγορευμένη αλλά τώρα θεωρείται “ευλογημένη”. Συνεχίζοντας μίλησε για τον “Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα” που αφορά στο σπάσιμο του ατομικισμού, τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και την ενίσχυση της αλληλεγγύης και για αυτό, όπως είπε, τα κέρδη από το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλέσει τη Βενεζουέλα ως ένα φάρο του σοσιαλισμού που βοηθάει τα πλοία (χώρες) να μπουν με ασφάλεια στο λιμάνι.
Ομιλίες ακόμα απηύθυναν ο Πρέσβης της Βενεζουέλας, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Χουντής και η Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κα Μαϊτε Μόλα. Στην ημερίδα ήταν αρχικά προγραμματισμένο να μιλήσει και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρας αλλά λόγω ειλημμένης υποχρέωσης στη θέση του μίλησε ο Βουλευτής, κ. Κώστας Ήσυχος.
Ώρα για μουσική και χορό
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 14 Ιουλίου με εκδηλώσεις γαστρονομίας, μουσικής και χορού στον πεζόδρομο της Πατριάρχου Ιωακείμ σε μια ευχάριστη βραδιά την οποία απόλαυσε πλήθος κόσμου. Μουσικό συγκρότημα από τη Βενεζουέλα μετέφερε τον κόσμο νοερά με τους ήχους του μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικότερα. Οι χορευτικές ομάδες των Ινεπολιτών και του Δήμου χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς ενώ ευχάριστες στιγμές πρόσφερε και το ελληνικό μουσικό σχήμα “Πεζόδρομος”. Η βραδιά περιλάμβανε ακόμα και εξαιρετικά σπιτικά φαγητά και εδέσματα από την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα.