Τι πρόκειται να γίνει στην Λ. Ηρακλείου, έναν δρόμο ταλαιπωρίας δεκαετιών
Στην επικαιρότητα επανήλθε το μεγάλο έργο διαπλάτυνσης της Λ. Ηρακλείου στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, του κεντρικότερου οδικού άξονα της πόλης, ο οποίος είναι γνωστό ότι παρουσιάζει μια τριτοκοσμική εικόνα με τα ανύπαρκτα και κατειλημμένα πεζοδρόμια, τις “λίμνες” σε κάθε δυνατή νεροποντή και τον ανεπαρκή φωτισμό (όπως έχουμε άλλωστε σημειώσει σε αναρίθμητα ρεπορτάζ όλα αυτά τα χρόνια).
Και για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες. Θυμίζουμε εδώ ότι την προηγούμενη δημοτική περίοδο η Δημοτική Αρχή του κ. Γεωργόπουλου αρχικά προωθούσε τη διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο η χρηματοδότηση του οποίου επρόκειτο να γίνει από την πρώην Νομαρχία με εγκεκριμένο ποσό 8.330.000 ευρώ. Είχε φέρει μάλιστα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2009 αλλά κάτω από την πίεση καταστηματαρχών και κατοίκων έκανε πίσω (παρά τις εξαγγελίες του τότε Δημάρχου ότι δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος) και το απέσυρε. Λίγο πριν τις εκλογές του 2010 παρουσιάστηκε μια μελέτη βιοκλιματικής ανάπλασης του δρόμου στα υφιστάμενα όρια του, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και υποβλήθηκε στη Νομαρχία.
Από τότε όμως μεσολάβησαν οι εκλογές. Στο Δήμο Ηρακλείου έχουμε μια νέα δημοτική αρχή, ενώ η Νομαρχία δεν υπάρχει πια και η τύχη του “βιοκλιματικού” έργου αγνοείται. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη δύσμοιρη Λ. Ηρακλείου όπου ταλαιπωρούνται οι Ηρακλειώτες επί δεκαετίες.
Τέθηκε αυτό το ερώτημα στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργο Βλαντή ο οποίος μας είπε πως η διοίκηση είναι “υπέρ της διαπλάτυνσης”. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει ζήτημα με τη χρηματοδότηση του έργου καθώς το κονδύλι δεν είναι εξασφαλισμένο, όπως τονίζει ο κ. Βλαντής. Για αυτό το λόγο και δεν εντάχθηκε το έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2011. “Πρέπει να δούμε ποιος φορέας είναι υπεύθυνος μετά το κλείσιμο της Νομαρχίας, να κουβεντιάσουμε μαζί του και να δούμε τι γίνεται” μας λέει ο κ. Βλαντής. Οπότε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Δήμος (με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων Μαστοράκου και Γεωργόπουλου) έχασε μια χρυσή ευκαιρία να δρομολογήσει το έργο όσο υπήρχε ακόμα η Νομαρχία και το κονδύλι και τώρα βέβαια… ψάχνεται.
Άλλη άποψη είχε η “ΑΚΕΠ”
Ο κ. Βλαντής μας είπε πως η διοίκηση είναι υπέρ της διαπλάτυνσης του δρόμου και η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος υποστήριζε με συνέπεια αυτή τη θέση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ως επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα”. Ωστόσο, η παράταξη ΑΚΕΠ, τουλάχιστον πριν τη συνένωση με την παράταξη του κ. Βλαντή και τη νίκη στις δημοτικές εκλογές, τασσόταν κατά της διαπλάτυνσης και υπέρ μιας ανάπλασης του δρόμου. Μάλιστα υπάρχει κείμενο που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΚΕΠ (9 Μαΐου 2010) με τον εύηχο τίτλο: “Διαπλάτυνση Λεωφόρου Ηρακλείου – Σενάριο Επιστημονικής Φαντασίας” Εκεί η ΑΚΕΠ θεωρεί τη λύση της διαπλάτυνσης ως “ανέφικτη”: “Το κόστος της τεράστιο και εξίσου επώδυνη η κοινωνική αναστάτωση. Δεν είναι δυνατόν να ξεσπιτωθούν και να στερηθούν οι πολίτες την επαγγελματική τους στέγη και να συρρικνωθούν οι περιουσίες τους, από την Καναπίτσα μέχρι και το Παλιό Ηράκλειο”.
Και η πρόταση της ΑΚΕΠ (πάντα πριν τη συνένωση) ήταν η εξής: “Προτείνουμε λοιπόν πεζοδρόμηση και επαρκή φωτισμό σε όλο το μήκος της λεωφόρου, διαρκή συντήρηση και καθαρισμό των εισόδων των αγωγών οβριών και όποια άλλη ήπια παρέμβαση κριθεί αναγκαία, ώστε να μετατραπεί σε δρόμο φιλικό στους πεζούς, σε όλη του την έκταση. Στο μοναδικό κομμάτι της λεωφόρου που ίσως είναι αναγκαία μια εντελώς περιορισμένη διαπλάτυνση, είναι από το σημείο της διασταύρωσης με την οδού Ζεφύρου και πενήντα μέτρα περίπου προς την άνοδο, όπου οι μάντρες δύο μονοκατοικιών εφάπτονται με το οδόστρωμα, στενεύει ο δρόμος σημαντικά και η διέλευση των πεζών είναι πολύ επικίνδυνη έως αδύνατη, σ΄ ένα σημείο με έντονη εμπορική δραστηριότητα”. Πάντως, στο προεκλογικό πρόγραμμα της ενωμένης παράταξης “ΑΚΕΠ- Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα” αναφέρεται πως μια από τις πολεοδομικές προτεραιότητες είναι και η “αναμόρφωση της Λεωφόρου Ηρακλείου” χωρίς να γίνεται αναφορά σε διαπλάτυνση.