Παρουσίαση του μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού που συστήθηκε από ενεργούς πολίτες Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας – Φέρνει φθηνά και οικονομικά προϊόντα σε κάθε σπίτι
Με στόχο να φέρει και πάλι ποιοτικά και φθηνά προϊόντα σε κάθε σπίτι, ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό µια ομάδα ενεργών πολιτών από τους δήμους Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου Αττικής, Μεταμόρφωσης και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας συστήνοντας το Θαλείν. Ένα µη κερδοσκοπικό συνεταιρισµό πολιτών, που σε πρώτη δήλωση επιθυµεί «να ξαναεισάγει την ηθική στο εµπόριο».
Όπως μας ενημερώνουν οι άνθρωποι του «Θαλείν» «η ιδέα έπεσε στο τραπέζι πέρυσι το καλοκαίρι, κουβεντιάστηκε, δουλεύτηκε, πλαισιώθηκε από εθελοντές και άρχισε σιγά – σιγά να παίρνει σάρκα και οστά στα μέσα του περασμένου Μαΐου. Μέσα σε 15 ημέρες από την επίσημη αναγγελία, στήθηκε και εξοπλίστηκε ο χώρος, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες γέμισε προϊόντα και… χαμόγελα! Η επιτυχία ήταν κοντά και στα εγκαίνια της 13ης Ιουνίου, το Θαλείν γέμισε µε φίλους, γνωστούς και φυσικά ομάδες ενεργών πολιτών από όλη την Αττική.
Στόχος της ομάδας, που βλέπει το εγχείρημα να αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους πολίτες, είναι να μπορεί ο συνεταιρισμός να προσφέρει 500 περίπου είδη στο τέλος του χρόνου.
Τί είναι ο Αστικός Συνεταιρισμός Καταναλωτών;
Ο Αστικός Συνεταιρισμός Καταναλωτών είναι η νομική μορφή που μπορεί να πάρει μία ομάδα ανθρώπων, όταν αποφασίσουν να «συνασπιστούν» νομότυπα, συστηματικά και ουσιαστικά, με σκοπό την εξασφάλιση για τις οικογένειές τους αδιάλειπτης, φθηνής και ελεγμένης από τους ίδιους προμήθειας ειδών διατροφής και όχι μόνο.
Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί αγοράζοντας μαζικά ρίχνουν τις τιμές. Μπορούν και προσφέρουν προϊόντα σε τιμές που μόλις καλύπτουν το κόστος, και αφήνουν ένα μικρό πλεόνασμα γιατί δεν ενδιαφέρονται για το κέρδος αλλά για την ευημερία των μελών τους. Με μια συνδρομή ελάχιστα μεγαλύτερη της τιμής χονδρικής αγοράς, αλλά πολύ μικρότερη από την τιμή διάθεσης προϊόντων της Ελεύθερης Αγοράς, υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας ενός αποθεματικού ικανού να χρηματοδοτήσει θέσεις εργασίας για συνανθρώπους μας σε κοινωφελείς υπηρεσίες, καλύπτοντας ανάγκες που η κοινωνία μας έχει μεγάλη έλλειψη, καταπολεμώντας και την ανεργία. Έτσι μπορούν να πέσουν οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, δίνοντας μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στον μισθό μας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να απολαμβάνουμε κοινωφελείς υπηρεσίες, χωρίς την επένδυση περισσότερων κεφαλαίων, αλλά με χρηστή διαχείριση των ήδη διαθέσιμων χρημάτων μας να έχουμε περισσότερα οφέλη.
Τι μας οδήγησε στην δημιουργία του Συνεταιρισμού;
Ποιος άλλος μπορεί σε συνθήκες ελεύθερης διαμόρφωσης τιμών της Αγοράς να κατεβάσει τις τιμές, εκτός από τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς;
Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών, ως ένας εναλλακτικός τρόπος αγοράς που αναγκάζει και τους ιδιώτες να συνετιστούν στην πολιτική πωλήσεών τους, προσφέροντας ένα πρόσθετο σταθεροποιητικό σύστημα στην αγορά.
Σύμφωνα με στοιχεία του 1983 από το βιβλίο «Αστικοί και Γεωργικοί Συνεταιρισμοί» του Γεωργίου Δασκάλου (Εκδόσεις Σύγχρονη εκδοτική), στην Ευρωπαϊκή Ένωση 16.000.000 (25.000.000 το έτος 2006 ) ή το 5% του πληθυσμού της είναι μέλη καταναλωτικών συνεταιρισμών. Αυτό το 5% είναι ικανό να οδηγεί και τα μη συνεταιριστικά καταστήματα τροφίμων να πωλούν φθηνότερα. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει και άλλη επιλογή, αυτή των καταναλωτικών συνεταιρισμών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα, είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μόνο από το σύστημα της ελεύθερης αγοράς σε όποια τιμή επιλέγουν τα καταστήματα, που είναι συνήθως στα όρια της οικονομικής αντοχής τους.
Γιατί ο Συνεταιρισμός μάς συμφέρει;
Ο Συνεταιρισμός μάς συμφέρει διότι:
Μας προμηθεύει προϊόντα χωρίς την επιβάρυνση μεσαζόντων και καταστηματαρχών. Το κάθε προϊόν μάς έρχεται κατευθείαν από τον παραγωγό/ κατασκευαστή του. Έτσι δεν επιβαρυνόμαστε τα «ενδιάμεσα καπέλα» στην τιμή.
Μας εξασφαλίζει αγαθά που έχουμε ελέγξει οι ίδιοι. Για κάθε παραγγελία έχουμε έρθει οι ίδιοι σε συνεννόηση και επαφή με τον παραγωγό/κατασκευαστή, έχοντας «εποπτεύσει» στα στάδια παραγωγής/κατασκευής, έχοντας επιβλέψει τις εγκαταστάσεις και υποδομές και έχοντας οι ίδιοι γευτεί ή δοκιμάσει τα προϊόντα. Εξάλλου ο κάθε προμηθευτής θα γνωρίζει ότι σε περίπτωση προμήθειάς μας με αγαθά δεύτερης διαλογής, δεν θα τον ξαναπροτιμήσουμε! Θα είναι άλλωστε και τακτική μας η επιλογή προμηθευτών έπειτα από σύστασή τους από κάποιο μέλος του Συνεταιρισμού μας.
Όλα τα προϊόντα θα είναι νέας εσοδείας. Ο Συνεταιρισμός δεν θα διαθέτει εγκαταστάσεις για αποθήκευση προϊόντων,καθώς θα παραγγέλνουμε ποσότητες αναλόγως της ζήτησης. Το σύστημα που θα αναπτύξουμε θα εξασφαλίζει την δυνατότητα στα μέλη μας να παραγγέλνουν κάθε φορά με ακρίβεια τις ποσότητες που χρειάζονται, ώστε να μην μένουν αδιάθετα αγαθά στα ράφια.
Όλα τα προϊόντα θα είναι ελληνικά. Διότι είναι τα καλύτερα και διότι θέλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό και κατασκευαστή.
Ο Συνεταιρισμός είναι μη κερδοσκοπικός. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε κέρδος αποφασίσουμε να λαμβάνουμε, θα πρέπει να δίδεται σε κοινωφελείς σκοπούς . Μπορούμε έτσι να σχηματίσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης , μοιράζοντας τρόφιμα σε άπορες οικογένειες ή σε άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Πώς δουλεύει ο Συνεταιρισμός;
Για να γίνει κάποιος/μία οικογένεια μέλος στον Συνεταιρισμό, πρέπει να αγοράσει την Συνεταιριστική Μερίδα του, που ορίζεται σε ένα ποσό (20 ευρώ το έτος στην περίπτωσή μας). Αυτό δίνει δικαίωμα συμμετοχής στο Διοικητικό ή στο Εποπτικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού , και ασφαλώς στο ανώτερο όργανο, τη Γενική Συνέλευση, που λαμβάνει και όλες τις αποφάσεις.
Τι προϊόντα έχουμε;
Έχουμε ξεκινήσει με προϊόντα «άμεσης ανάγκης»:
Ρύζι
Ζυμαρικά
Όσπρια
Ελαιόλαδο
Αλεύρι
Γαλακτοκομικά
Μέλι
Πατάτες
Ντοματοπολτό
Απορρυπαντικά
Είδη προσωπικής υγιεινής & καθαριότητας
Όταν θα έχουμε προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό θα προχωρήσουμε στην προμήθεια και ευπαθών προϊόντων όπως:
Φρούτα
Λαχανικά
Αυγά
Κρέατα
και άλλα…
Αναλυτικά, μία γεύση για τις τιμές μπορείτε να έχετε εδώ: http://www.thalein.gr/index.php/e-shop
Εγκαίνια – Φιλοσοφία «Θαλείν»
Στο Ηράκλειο έκανε εγκαίνια ο Αστικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «ΘΑΛΕΙΝ».
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός όταν πολλοί Δήμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσπάθησαν να διαθέσουν φτηνά Ελληνικά προϊόντα στους Δημότες τους (από τις πιο γνωστές προσπάθειες ήταν το κίνημα της πατάτας), ενώ άνοιξαν και κοινωνικά παντοπωλεία που απευθύνονται δυστυχώς μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, ενώ κατά κανόνα επιβάλλουν σκληρές γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή των δικαιούχων.
Όμως μια μικρή ομάδα πολιτών επεξεργάστηκε ένα «επιχειρηματικό» πλάνο που αφορούσε τη λειτουργία ενός ΜΗ κερδοσκοπικού αστικού συνεταιρισμού. Οι βασικές διαφορές του από τα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων είναι ουσιαστικές.\
Αρχικά από το ΘΑΛΕΙΝ δεν αποκλείεται ΚΑΝΕΝΑΣ, αφού όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα στη συμμετοχή.
Το κάθε μέλος είναι συνέταιρος και όχι ένας απλός δικαιούχος χωρίς άποψη στην επιλογή των προϊόντων.
Τα προϊόντα που παραδίδονται στα μέλη του, πρέπει να είναι μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΑ αλλά και να πληρούν αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Το ΘΑΛΕΙΝ ως αποκλειστικός συνεργάτης με αρκετούς από τους παραγωγούς του αποκτά το δικαίωμα να ελέγχει στην πηγή τους τα προϊόντα που διακινεί.
Και φυσικά να γίνει σημείο αναφοράς σε κάθε πόλη που θα λειτουργήσει στα θέματα αλληλεγγύης αφού δεν θέλει κανέναν μόνο του στη κρίση.
Με λίγα λόγια λοιπόν το ΘΑΛΕΙΝ αποτελεί μια ουσιαστική πράξη αντίστασης προς όλα εκείνα τα συμφέροντα που θέλουν τον Ελληνικό λαό (παραγωγούς και καταναλωτές ) ένα εξαθλιωμένο πιόνι στην παγκόσμια σκακιέρα των κερδών τους. Έτσι με αυτά και με πολλά άλλα που έρχονται από τις 13 Ιουνίου το ΘΑΛΕΙΝ λειτουργεί πιλοτικά με περισσότερες από 200 οικογενειακές συνεταιριστικές μερίδες με πάνω απο 30 προϊόντα ενώ πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε πολλές περιοχές της Αττικής αλλά και πόλεις της Ελλάδος.
Στοιχεία:
Διεύθυνση: Αγίου Νεκταρίου 24
Τ.Κ. 14122, Νέο Ηράκλειο, Ελλάδα
E-mail: info.thalein@gmail.com
Ωράριο:
Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-14:00 και 17:00-21:00
Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή: κλειστά
[θαλεῖν: απαρέμφατο αορίστου β’ του ρ. θάλλω.
θάλλω: ανθίζω, ακμάζω, φυλλοφορώ, είμαι πλούσιος, έχω αφθονία. (μτφρ:ακμάζω, ευτυχώ, είμαι εις την ακμή μου),
Ιωάνν. Σταματάκου, Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης]