Άρθρο – παρέμβαση του αναπληρωτή Γραμματέα Β5 ΝΟΔΕ της Ν.Δ. και Προέδρου της Τ.Ε. της ΝΔ στην Μεταμόρφωση όπου αναλύει τις συνέπειες του πρόσφατου δανείου που πήρε ο δήμος και της ένταξής του στον “Μηχανισμό εξυγίανσης”
To Σύνταγμα στο άρθρο 102 παρ. 5 αναφέρει: α) Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το κράτος στους Δήμους πρέπει να συνοδεύεται και από τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων β) Διασφαλίζεται η διαφάνεια ως προς τη διαχείριση των οικονομικών τους γ) Υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη δυνατότητα τους να επιβάλλουν και να εισπράττουν με δικές τους αποφάσεις και με δικούς τους μηχανισμούς τοπικά έσοδα, τα οποία δεν έχουν τη μορφή του ανταποδοτικού τέλους.
Η πραγματικότητα όμως σε επίπεδο Δήμων είναι τελείως διαφορετική. Η οικονομική κατάσταση των Δήμων στην παρούσα φάση είναι απελπιστική. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι διαμορφώνονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της κεντρικής εξουσίας με αποτέλεσμα τα επίπεδα χρηματοδότησης των Δήμων να μην καλύπτουν ούτε τις λειτουργικές δαπάνες.
Το πρόβλημα πηγάζει βεβαίως από το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα της Ελληνικής Οικονομίας.
Αν αναλύσουμε ότι οι ΚΑΠ προέρχονται από πηγές φορολογικών εσόδων όπως: ποσοστό των συνολικών ετήσιων καθαρών εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος και νομικών προσώπων, ποσοστό από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ποσοστό από τις συνολικές εισπράξεις του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και ποσοστό των συνολικών ετήσιων καθαρών εισπράξεων από το φόρο στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, αμέσως αντιλαμβανόμαστε την εξάρτηση αυτών των πόρων από την πορεία της οικονομίας. Άρα σε μια οικονομία που το εισόδημα των κατοίκων της μειώνεται κατά 30%, τα οχήματα κυκλοφορίας μειώνονται συνεχώς, η κτηματαγορά είναι κλινικά «νεκρή» με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται καμία μεταβίβαση ακινήτων αλλά και της μεγάλης φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας, επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική λειτουργία των Δήμων.
Ο Δήμος που εξαρτάται 100% από την κεντρική εξουσία, προκειμένου να λειτουργήσει στην παρούσα φάση πρέπει να καταφύγει σε δανεισμό. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 264 του ν.3852/2010 (Καλλικράτης) για τη συνομολόγηση δανείων θα πρέπει:
α) το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε δήμου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων και
β) το συνολικό χρέος του δήμου (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του) δεν υπερβαίνει ποσοστό των συνολικών εσόδων του.
Όμως η μείωση των τακτικών εσόδων επιφέρει αδυναμία στους Δήμους να προχωρήσουν σε τραπεζική χρηματοδότηση καθώς δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Με το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4038/2012 (ΦΕΚ 14/02.02.2012/τ. A’) για “επείγουσες ρυθμίσεις για την εξυγίανση των δήμων”, οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις για τη συνομολόγηση δανείων για τη χρηματοδότηση των χρεών των δήμων παύουν να ισχύουν για δάνεια που έχουν προκύψει έως την 31η Δεκεμβρίου 2011. Παρέχεται, με αυτό τον τρόπο, η δυνατότητα σύναψης δανειακών συμβάσεων με σκοπό την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, που προέρχονται από κάθε μορφής δαπάνες (λειτουργικές ή επενδυτικές), με χρονικό περιορισμό την 30 Σεπτεμβρίου του 2012 να έχει πραγματοποιηθεί η συνομολόγηση του δάνειο.
Ποία είναι τα δικαιώματα και υποχρεώσεις ενταγμένων στο πρόγραμμα δήμων;
1) Δικαιώματα αυτών που θα μπουν στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης. Παρέχεται η δυνατότητα:
α) Ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων τους, από χορηγηθέντα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, βάσει σχετικής απόφασης του Διοικητικού του Συμβουλίου και αντίστοιχες ρυθμίσεις άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και δυνατότητα δανεισμού τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 49 του Ν. 3943/2011.
β) Διακανονισμού των ληξιπροθέσμων χρεών τους προς ιδιώτες, με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και εφόσον αυτό επιτευχθεί, εγγραφής στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού τους, οικονομικού έτους 2012, μόνο του μέρους της διακανονισθείσας οφειλής και όχι του συνόλου αυτής.
γ) Παροχής ως προκαταβολής του ποσού που αντιστοιχεί στους δήμους από τα έσοδα του άρθρου 27 του ν.3756/2009 (ΦΕΚ Α’ 53).
δ) Πρόσβασης των ενταγμένων στο πρόγραμμα δήμων και περιφερειών, στον Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης του άρθρου 263 του Ν. 3852/2010, μετά από απόφαση της Ελεγκτικής Επιτροπής, προς κάλυψη:
• του κόστους επιτοκίου των δανείων τους και
• των χρεολυσίων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
ε) Ισοσκέλισης του προϋπολογισμού τους, οικονομικού έτους 2012, με την εγγραφή στο σκέλος των εσόδων και σε ανεπτυγμένη μορφή του Κ.Α. που αφορά στα δάνεια, του ποσού που αντιστοιχεί στο ύψος της διαφοράς εσόδων και δαπανών τους, συμπεριλαμβανομένων των χρεών.
στ) Μείωσης του μισθολογικού τους κόστους, με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ.
2) Υποχρεώσεις αυτών που θα μπουν στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης.
Ανάλογα με την ειδικότερη οικονομική κατάσταση, όπως αυτή πιστοποιείται από την έκθεση αξιολόγησης της οικονομικής υπηρεσίας ή των ορκωτών ελεγκτών του, στο πρόγραμμα εξυγίανσης μπορεί να συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ανάγκες, οι ακόλουθες υποχρεώσεις:
α) Παρακολούθηση και τεχνική υποστήριξη της εξέλιξης του δημοτικού Επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης, από την Ελεγκτική Επιτροπή. Οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα εξυγίανσης δήμοι θα συμπληρώνουν ειδικό απογραφικό δελτίο, με συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, στην ενιαία οικονομική βάση δεδομένων. Η Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ του ΥΠ.ΕΣ. θα καταθέτει, στην Ελεγκτική Επιτροπή, τριμηνιαία αναφορά σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος εξυγίανσης και των βασικών οικονομικών μεγεθών, των ενταγμένων στο πρόγραμμα δήμων.
β) Περιορισμό των προσλήψεων κάθε μορφής συμβάσεων. Ο ακριβής αριθμός και το ποσοστό περιορισμού των προγραμματισμένων προσλήψεων αναγράφεται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα εξυγίανσης και συναρτάται με την οικονομική κατάσταση του δήμου και την επάρκεια του υπάρχοντος προσωπικού.
γ) Διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, εκτός εκείνων που προορίζονται για έργα και εργασίες συντήρησης και επισκευής υποδομών, του δήμου προς επίτευξη των στόχων του επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης.
δ) Διαβίβαση ετήσιων αναφορών προόδου του δήμου στην Ελεγκτική Επιτροπή.
ε) Διαβίβαση από τον Ο.Τ.Α. των ετήσιων αναφορών της Ελεγκτικής Επιτροπής, στην οικεία επιτροπή διαβούλευσης, όπου αυτή έχει συγκροτηθεί, για διατύπωση γνώμης προς το οικείο συμβούλιο.
στ) Συμμόρφωση με τις υποδείξεις των αναφορών, κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού τους, οι οποίες συνυποβάλλονται με τον προϋπολογισμό στον Ελεγκτή Νομιμότητας για έλεγχο τυχόν αποκλίσεων, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 6 της παρούσας
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Ο Δήμος Μεταμόρφωσης σε συνεδρίαση στις 3/8/2012 έλαβε απόφαση με πλειοψηφία (απουσίαζε δικαιολογημένα το 30% του Δημοτικού Συμβουλίου) να αιτηθεί ένταξη στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης εφόσον κριθεί σκόπιμο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου. Το ποσό που θα αιτηθεί ο Δήμος μας είναι ύψους 3,9 εκατ. Ευρώ με κλιμακόμενο επιτόκιο για 20 χρόνια και με μηνιαία δόση της τάξεως των 28.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 336.000 το χρόνο. Το συνολικό κόστος του δανείου ανέρχεται (με τις παρούσες συνθήκες) στο ποσό των 2,82 εκατ. Ευρώ. Με απλά λόγια θα δανειστούμε 3,9 εκατ. Ευρώ και θα πληρώσουμε τελικά 6,74 εκατ. Ευρώ (+73%).
Μπορεί από την μια πλευρά, να έχουμε έναν ισοσκελισμένο ισολογισμό, ο οποίος θα δώσει ανάσα στους προμηθευτές του Δήμου μας, καλυτερεύοντας την ρευστότητά τους, θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις για το άνοιγμα οδών όπως η Μπιζανίου και η Σούτσου από την άλλη όμως μια οφειλή από προηγούμενες δημοτικές αρχές, η οποία δεν μπόρεσε η παρούσα δημοτική αρχή να διαχειριστεί καθώς αδυνατούσε να επιβάλλει και να εισπράξει με δικές της αποφάσεις και με δικούς τους μηχανισμούς τοπικά έσοδα, θα την πληρώσουμε μ’ ένα «καπέλο» της τάξεως του +73%.
Ο Δημότης της Πόλης μας πρέπει να καταλάβει ότι δικαιούται μια ισχυρή και όσο το δυνατό αυτοδύναμη αυτοδιοίκηση. Οφείλουμε να δώσουμε την εντολή σε ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία να διαχειριστούν αλλά και να αναπτύξουν τον Δήμο μας κάνοντας τον πιο αποδοτικό προς δικό μας όφελος. Οι επιλογές που κάνουμε έχουν κόστος, ένα κόστος που αγγίζει τα 2,82 εκατ. Ευρώ με αυτή την απόφαση. Κατανοώ ότι το Κράτος δεν μπορεί να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του, αλλά εμείς οφείλουμε να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι, να βάλουμε το πολυμήχανο μυαλό μας να κατεβάσει ιδέες παραγωγικές.
Στην παρούσα φάση πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στις επιλογές μας, και κάθε επιλογή μας να είναι για το συμφέρον όλης της Πόλης μας, γιατί αυτό θα γυρίσει ανταποδοτικά και σε εμάς.
Μιχαήλ Χρ. Φέκκας
Χρηματοοικονομικος Αναλυτής
Αναπλ. Γραμματέας Β5 ΝΟΔΕ Ν.Δ.
Πρόεδρος Τ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Μεταμόρφωσης
Πηγή: fonimetamorfosis.blogspot.com