Είναι γεγονός ότι οι στατιστικές αναλύσεις των τελευταίων μηνών έχουν αναδείξει το μεγάλο ζήτημα της επιδημίας μαζί με την οικονομία (τα οποία συνδέοντα άρυκτα) ως τα δύο μεγάλα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η επιδημία του κορωνοϊού έχει και θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στην οικονομία του κάθε κράτους ξεχωριστά αλλά και συλλογικά, εφόσον ανήκουμε στην Ευρωπαική οικογένεια η οποία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία.. Ποιο όμως είναι το τρίτο στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών και να αυξήσει την ψυχολογική φόρτιση που ήδη αισθάνονται από τις καθημερινές αλλεπάλληλες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο;
Φυσικά δεν είναι άλλο από εκείνο της ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Καίριο λοιπόν ακούγεται το ερώτημα των πραγματικών αιτιών της διαρκώς μεταβαλόμενης εγκληματικότητας και πως μπορούμε να το περιορίσουμε ώστε να προστατευτούμε στην καθημερινότητα μας .
Τι συμβαίνει πραγματικά σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι εσωτερικής οργάνωσης του Κράτους εξαιτίας της νέας αυτής επιδημίας και κατά πόσο έχει επηρεαστεί?
Φυσικά αναφερόμαστε στον τομέα της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.…
Το περιφημο αίσθημα ασφάλειας που όλοι επιθυμούμε να έχουμε στην χώρα μας, στην πόλη μας και την γειτονιά μας, ώστε να μπορούμε να εκδηλώνουμε τις δραστηριότητές μας ελεύθερα και σε περιβάλλοντα ασφαλή για εμάς και τις οικογένειες μας, έχει πληγεί? Παραμένει στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν πριν 2 μήνες ή έχει βελτιωθεί?
Όλα τα παραπάνω είναι ερωτήματα που θα απαντήσουμε παρακάτω….
Τι συμβαίνει στον τομέα της Εγκληματικότητας κατά την περίοδο της καραντίνας;
Είναι γεγονός πώς η βαριά εγκληματικότητα έχει ατονήσει ή ακόμη καλύτερα έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της διαρκούς αστυνομικής παρουσίας σε κάθε γειτονιά , κεντρικό και οδικό άξονα με αποτέλεσμα τα περιστατικά της βαριάς εγκληματικότητας να έχουν περιοριστεί, και τα ελάχιστα που λαμβάνουν χώρα να έχουν 100% επιτυχία εξυχνίασης εξαιτίας της άμεσης επέμβασης και σύλληψης των δραστών από την Αστυνομία.
Το έγκλημα δηλαδή έχει σταματήσει μετά τα μέτρα περιορισμού που τέθηκαν από την Κυβέρνηση εξαιτίας της Πανδημίας? Θα μπορούσε εύκολα να ρωτήσει κανείς…
Η απάντηση όμως είναι μια και καταφατική ΌΧΙ.
Δεν έχει σταματήσει αλλά αντίθετα έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, ίσως γρηγορότερα και από την προσαρμογή της κοινωνίας στην νέα αυτή κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Οι δράστες προσπαθούν να εκμεταλευτούν την υπάρχουσα κατάσταση μεταβάλλοντας τον τρόπο δράσης τους στις νέες συνθήκες, με την δημιουργία νέου τρόπου εγκληματικής δράσης, με τον κορμό της δράσης αυτής να στηρίζεται στον κορωναϊό, δηλαδή το τέλειο ΑΛΛΟΘΙ.
Οι δράστες επικεντρώνουν πλέον το εγκληματικό τους πλάνο στον τομέα της απάτης. Ενα κομμάτι που θα τους αποφέρει γρήγορα κέρδη, με λιγότερη προσπάθεια και κυρίως χωρίς μεγάλο ρίσκο κινδύνου.
Το έγκλημα σε όλες του τις μορφές (απάτη ,ληστεία , κλοπή κ.α.) αποτελεί μια άδικη πράξη που αντιβαίνει τους κανόνες που έχει θεσπίσει το κράτος , και ενεργείται από τον δράστη προς το θύμα με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Η ανάπτυξη και η οργάνωση των κοινωνικών και κρατικών θεσμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την μελέτη της κοινωνικής συμπεριφοράς των ανθρώπων. Η συμπεριφορά λοιπόν των δραστών επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και η πολιτεία πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Φυσικά και ο ίδιος ο πολίτης σε ατομικό επίπεδο οφείλει να λαμβάνει εκείνα τα κατάλληλα μέτρα που θα περιορίσουν στο ελάχιστο των κίνδυνο να πέσει θύμα μιας εγκληματικής ενέργειας. Πυλώνας αυτής της ατομικής προσπάθειας δεν είναι άλλος από την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ .
Η διαρκής ενημέρωση αποτελεί την ατομική ΠΡΟΛΗΨΗ και το κομμάτι που μας αναλογεί στην συνολική προσπάθεια που γίνεται με την συνεργασία κράτους και πολιτών. Πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και να ακολουθούμε τις συμβουλές εκείνες που μπορούν να μας προστατέψουν από μια δύσκολη κατάσταση, αλλά και τις διάφορες μορφές εγκληματικής δράσης που μπορούμε να συναντήσουμε.
Μέχρις σήμερα οι πιο συχνές μορφές κοινής εγκληματικής φύσης με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας εξαιτίας του πλεονεκτήματος αιφνιδιασμού των δραστών ήταν εκείνο της ΑΠΑΤΗΣ.
Ποιες μορφές απάτης γνωρίζαμε μέχρι σήμερα;
Απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου (κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων)
Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου
Απάτη με τη μέθοδο της απασχόλησης σε ΑΤΜ (συνήθως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων).
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς κυρίων μεταμεσονύχτιες ώρες ώστε να έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, προσποιούμενοι κυρίως αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ότι το παιδί τους έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Ισχυρίζονται λοιπόν πως για να αποφύγει το συγγενικό τους πρόσωπο τις προβλεπόμενες ποινικές υποθέσεις απαιτείται η καταβολή σημαντικού χρηματικού ποσού το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με την δεκτικότητα του θύματος.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Τέλος δίνουν ραντεβού με τα θύματα που έχουν πεισθεί για την παραλαβή των χρημάτων είτε στην οικία τους είτε κοντά σε καταστήματα τραπεζών
Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου (κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων)
Οι δράστες προσεγγίζουν τους ηλικιωμένους «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα .
Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών.
Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου
Μοιάζει αρκετά με την μέθοδο της απάτης με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Οι δράστες επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τα υποψήφια θύματα κυρίως τις νυχτερινές ώρες (συνήθως μετά τα μεσάνυχτα) και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
Οι δράστες ζητούν από τους ηλικιωμένους να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο (που νωρίτερα οι ίδιοι έχουν επιλέξει ως κατάλληλο, συνήθως κοντά στο σπίτι τους), όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.
Οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση.
Όλα τα παραπάνω αποτελούσαν τις κυριότερες μορφές εξαπάτησης πολιτών, επενδύοντας στον φόβο και στον αιφνιδιασμό των θυμάτων που προσέγγιζαν οι δράστες. Η μεταβολή των κοινωνικών συνθηκών εξαιτίας του κορωνοϊού «κινητοποίησε» τον μηχανισμό αντίδρασης και των δραστών οι οποίοι σε μικρό χρονικό διάστημα «έστησαν» την νέα φόρμουλα εξαπάτησης των πολιτών και αυτή δεν ήταν άλλη από την επένδυση στον φόβο των πολιτών εξαιτίας της νέας επιδημίας .
ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ:
2 Νέες περιπτώσεις:
Άγνωστα άτομα, με καλοντυμένη περιβολή ισχυρίζονται ότι είναι υπαλληλοι του υπουργείου Υγείας ή του Ε.Ο.Δ.Υ και προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας με το πρόσχημα της ενημέρωσης για τον ιό COVID19 προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.
Αγνωστα άτομα ισχυριζόνται ότι είναι Δημοτικοί Υπάλληλοι επισκέπτονται γειτονιές των Δήμων με την πρόφαση ότι πραγματοποιούν κατ’ οίκον απολυμάνσεις ή ότι μοιράζουν μάσκες ναι αντισηπτικά και προσπαθούν να εισέλθουν στις κατοικίες, για να αποσπάσουν πολύτιμα αντικείμενα, τιμαλφή ή χρηματικά ποσά.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
• Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.
• Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
• Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης .
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο της Αστυνομίας.
Αν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε τον δράστη και ότι βρίσκεστε σε σύγχυση ζητήστε εσείς ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για να έρθετε σε επαφή., τις περισσότερες των περιπτώσεων θα διακόψουν την επικοινωνία.
Μεταβείτε στον τηλεφωνικό σας πάροχο και ζητήστε φραγή κλήσεων από απόρρητους αριθμούς.
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ:
Καθίσταται σαφές ότι Κ Α Ν Ε Ν Α Σ κρατικός λειτουργός δεν έρχεται στην οικεία σας για την ατομική παροχή υπηρεσιών καθώς αυτές λαμβάνουν χώρα σε κεντρικό επίπεδό και η ενημέρωση όπως σχεδιασμός αυτών των δράσεων γίνεται γνωστός στο κοινό από τα κεντρικά όργανα.
Κανένας κρατικός λειτουργός (Αστυνομικός , Γιατρός, Δημοτικός Υπάλληλος) δεν πρόκειται να σας ζητήσει χρήματα για υπηρεσία την οποία σας προσφέρει.
Να κρατάτε απόσταση από άτομα τα οποία σας προσεγγίζουν και να ζητάτε να σας επιδείξουν σχετικό έγγραφο της ιδιότητας με την οποία σας παρουσιάζονται.
Κανένας Δήμος δεν πραγματοποιεί σε οικίες απολυμάνσεις ή παροχή γαντιών και μασκών.
Τέλος, να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. Μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας.
Η αύξηση της εγκληματικότητας και η αντιμετώπισή της είναι μείζον ζήτημα που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να καλυτερεύσει η ποιότητα ζωής της καθημερινότητας των πολιτών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πρόληψης (ατομικής ή συλλογικής) ώστε να γίνει πιο δύσκολη η διάπραξη του εγκλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει με συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς (κράτος ,αστυνομίας ,Δήμος) να κινηθούν οι κοινωνικές διαδικασίες κυρίως για τα μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του εγκλήματος μέσω της αύξησης κινδύνου εντοπισμού και σύλληψης των δραστών.
ΚΟΡΚΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Το.Σ.Π.ΠΑ. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ