Τι ειπώθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου της Πεύκης επιστημονική ημερίδα με θέμα «Μεταφορές στους Δήμους της Αττικής. Προβλήματα και προοπτικές» με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) και το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Στην ημερίδα, στην οποία παρουσίασαν εισηγήσεις κορυφαίοι επιστήμονες , συμμετείχαν κρατικοί λειτουργοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Αναλυτικά όλα τα υλικά της ημερίδας θα περιληφθούν σε ειδική έκδοση του ΣΒΑΠ και θα διανεμηθούν σε όλους τους ΟΤΑ της Αττικής καθώς υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του υψηλού επιστημονικού επιπέδου των εισηγήσεων και της σε βάθος ανάλυσης της πραγματικότητας με ρεαλιστικές προτάσεις.
Τις εργασίες συντόνισε ο ΓΓ του ΣΒΑΠ, κ. Παύλος Καμάρας και ο οποίος άνοιξε τις διαδικασίες. Στην εισηγητική ομιλία του τόνισε, ότι μέχρι σήμερα το καυτό θέμα των μεταφορών και των συγκοινωνιών δεν έχει αντιμετωπισθεί με τη σοβαρότητα που απαιτείται. «Η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει ένα ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς –τόνισε ο κ. Καμάρας – ώστε να υπάρξουν προτάσεις άμεσης υλοποίησης με στόχο να βελτιωθούν οι πόλεις μας καθώς οι μεταφορές έχουν άμεση επίδραση στην οικονομία, την υγεία ,το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Δ. Φωκιανός: “Η λύση του ζητήματος των μεταφορών όπως και όλων των μεγάλων θεμάτων της κοινωνικής ζωής είναι βαθύτατα πολιτικό”
Πρώτος χαιρέτησε τις εργασίες ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης κ. Δημήτρης Φωκιανός.
«Το θέμα της σημερινής ημερίδας για τις μεταφορές στην Αττική είναι εξαιρετικά επίκαιρο» είπε ο κ. Φωκιανός και υπογράμμισε: «Η οικονομική κρίση και η δοκιμασία ευρύτατων στρωμάτων του πληθυσμού, δεν μπορεί να οδηγήσει στην αδράνεια όλους όσους οφείλουν να ασχολούνται με τα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Το αντίθετο θα έλεγα. Η σημερινή κρίση είναι ευκαιρία αλλά και ανάγκη για βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ώστε να εγκαταλειφθούν νοοτροπίες, συνήθειες και αυταπάτες που είναι καταφανώς λανθασμένες.
Ο τρόπος μετακίνησης λοιπόν των ανθρώπων τόσο από και προς την εργασία, όσο και οι μετακινήσεις για τις λοιπές δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου δεν μπορούν να βασίζονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία στο ιδιωτικό αυτοκίνητο, για λόγους κυκλοφοριακούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς.
Η λύση του ζητήματος των μεταφορών όπως και όλων των μεγάλων θεμάτων της κοινωνικής ζωής είναι βαθύτατα πολιτικό.
Η πολιτική και οι πολιτικοί με τους φορείς της συντεταγμένης πολιτείας και το επιστημονικό, τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, έχουν υποχρέωση να οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος των μεταφορών των ανθρώπων, με τα μέσα ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ στα πλαίσια ενός βαθιά μελετημένου ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ .
Δήμαρχος Χαλανδρίου
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση» υπογράμμισε στο χαιρετισμό του, ο κ. Γιώργος Κουράσης Πρόεδρος του ΣΒΑΠ και Δήμαρχος Χαλανδρίου. Όλοι βιώνουμε τα προβλήματα από την ανεπαρκή αν όχι κακή διαχείριση των συστημάτων μεταφορών, σημείωσε και επισήμανε πως απαιτείται να δοθούν λύσεις προνοητικές και καινοτόμες για βιώσιμες αστικές μεταφορές.
Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα της Αττικής
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Κώστας Μανιάτης, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα της Αττικής,ο οποίος υπογράμμισε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των μεταφορών που πρέπει να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και ταυτόχρονα να βοηθούνται από την Πολιτεία καθώς έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και όχι με οικονομικούς δείκτες. Επισήμανε επίσης ότι απαιτείται η καλή συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση, η οποία εκπονεί την γενική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.
Γ.Γ. Υπουργείου Μεταφορών: “Καμία λύση δεν είναι οριστική καθώς οι πόλεις εξελίσσονται”
Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κ. Νίκου Σταθόπουλου, “Καμία λύση δεν είναι οριστική καθώς οι πόλεις εξελίσσονται”, σημείωσε και τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος από τους συγκοινωνιακούς φορείς να συνδιαλέγονται με τους πολίτες μέσα από τα φίλτρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. “Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα προέλθει από αποσπασματικές ενέργειες. Χρειάζεται να αντιμετωπισθούν οι μεταφορές σαν ένα βασικό συστατικό της πόλης”, υπογράμμισε στην ομιλία του ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών.
Οι αρχές του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας
Τις βασικές αρχές του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας ανέλυσε ο εκπρόσωπός του Οργανισμού κ. Γιώργος Νάθενας, ο οποίος –μεταξύ άλλων- επισήμανε ότι η κρίση γεννά και ευκαιρίες αφού λόγω της αύξησης του κόστους μετακίνησης με τα ΙΧ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει ο κόσμος στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Δυστυχώς όμως –όπως είπε- οι περικοπές στους συγκοινωνιακούς φορείς δεν επιτρέπουν να ειπωθεί κάτι τέτοιο.
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις
Την ανάγκη στρατηγικής αντιμετώπισης του θέματος των αστικών μεταφορών, όπου δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις τόνισε ο κ. Μαθιός Καρλαύτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.
Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, Πρόεδρος του ΟΑΣΑ , έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο έλλειμμα που παρουσίασε ο Οργανισμός και στην ανάγκη αλλαγής στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού με βάση τα νέα δεδομένα στη ζήτηση και τις αλλαγές στην κινητικότητα των πολιτών.
Ο κ. Αλέξανδρος Δελούκας ,συγκοινωνιολόγος ,εκπρόσωπος της «Αττικό Μετρό» δέχθηκε τα περισσότερα ερωτήματα μετά και την τοποθέτηση του όπου ξεκαθάρισε πως μπορεί να προβλέπεται στο σχεδιασμό της γραμμής 4, η δημιουργία σταθμών σε Πεύκη και Λυκόβρυση (τερματικός σταθμός κοντά στην Εθνική Οδό) όμως αυτό παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον αφού οι μελέτες είναι έτοιμες για να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου μόνο από το Γαλάτσι αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση προς το κέντρο και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχες.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έδειξε το ακροατήριο και για την ομιλία του κ. Ιωάννη Φραντζεσκάκη, ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ, για την στάθμευση.«Η στάθμευση στην Ελλάδα αποτελεί κύρια αιτία των κυκλοφοριακών προβλημάτων και το πρόβλημα αυξάνεται λόγω αδράνειας και λανθασμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση του» υπογράμμισε –μεταξύ άλλων- ο κ. Φραντζεσκάκης ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μία συστηματική και προγραμματισμένη αντιμετώπιση του από τους Δήμους με τη συμβολή και των αρμόδιων υπουργείων.
Οδική ασφάλεια
Εισήγηση για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας παρουσίασε ο κ. Γιώργος Κανελαϊδης, καθηγητής ΕΜΠ, Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων στους Δήμους της Αττικής ανεπτυξε ο κ. Γιώργος Γιαννής,αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ. «Στρατηγικές προώθησης του περπατήματος και του ποδηλάτου» ήταν το θέμα του κ. Θάνου Βλαστού,καθηγητή ΕΜΠ ενώ ο κ. Αντώνης Βεζύρογλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, μίλησε για την ανάκτηση το δημόσιου χώρου και την ανάπλαση των πλατειών.
Σημαντικές παρουσίες
Την ημερίδα χαιρέτησε η κα Χ. Καφαντάρη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Εύη Παπαδημούλη και Αντώνης Τσελέντας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της ευρύτερης περιοχής καθώς και δεκάδες δημότες.