Ο Νίκος Φίλης είναι μια πολιτική προσωπικότητα που -από πολλές απόψεις- εκφράζει και συμβολίζει το χώρο της κάποτε λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς. (Ο προσδιορισμός «ανανεωτική» που αποδόθηκε στο χώρο αντιστικτικά με τη δογματική Αριστερά, δεν άντεξε ιστορικά και σήμερα φαίνεται πιο ταιριαστός ο προσδιορισμός «ουτοπική» Αριστερά).
Ο Νίκος Φίλης δεν έχει σχέση ούτε με τους μαυραγορίτες που αγοράζουν κοψοχρονιά διαμερίσματα και τα νοικιάζουν σε Μ.Κ.Ο. ούτε με εξουσιοφρενείς σαλταδόρους ούτε με αδίστακτους ακροδεξιούς τυχοδιώκτες ούτε με αρχανθρώπους, που ασκούνται στη χυδαιότητα και τον πρωτογονισμό.
Έχει στέρεη ιδεολογική συγκρότηση, πιστεύει αυτά που διακηρύσσει και μάχεται για μια κοινωνία διαφορετική, η οποία όμως δεν είναι του κόσμου τούτου. Από ηθική άποψη, δεν μπορεί κανείς να του προσάψει το παραμικρό. Ακόμα και στην εξοργιστική αποπομπή του από το Υπουργείο Παιδείας από την τριμερή συμμαχία Τσίπρα – Καμμένου – Ιερώνυμου, αντέδρασε με την ανωτερότητα ανθρώπου που υπηρετεί αρχές και ιδέες, παραμερίζοντας προσωπικά αισθήματα και φιλοδοξίες.
Με το Νίκο Φίλη μπορεί να σε χωρίζει ιδεολογική και πολιτική άβυσσος αλλά δεν μπορείς να μην τον σέβεσαι. Το επιβάλει ο τρόπος και ο λόγος του αλλά και οι θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας. Που ορίζουν ότι όλες οι ιδέες έχουν θέση στη λειτουργία της, γιατί εκφράζουν τμήματα της κοινωνίας και γιατί πλουτίζουν το δημόσιο διάλογο και γονιμοποιούν τις πολιτικές διεργασίες. Είναι όλες ίσες αλλά δεν είναι ισοδύναμες, υπό την έννοια ότι εκφράζουν διαφορετικές κοινωνικές δυναμικές και δυνάμεις που μπορεί να είναι πλειοψηφικές, μειοψηφικές ή ελάχιστης, ακόμα και περιθωριακής βάσης και αναφοράς.
Στη Δημοκρατία, κάθε ιδεολογική και πολιτική συσσωμάτωση, ακόμα και περιθωριακή, έχει ρόλο και μπορεί να συμβάλει, να υποβοηθήσει ή να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων. Δεν είναι ,όμως, όλες ούτε ικανές ούτε κατάλληλες ούτε πρόσφορες, για τον πρώτο ρόλο, αυτόν της άσκησης της εξουσίας και της διακυβέρνησης της χώρας.
Ο χώρος της κάποτε ανανεωτικής και στη συνέχεια ουτοπικής,-(πριν μεταλλαχθεί σε τυχοδιωκτική)- Αριστεράς στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας, αποδεικνύει και τη χρησιμότητα και την ουσιαστική συμβολή μειοψηφικών ιδεών στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Ο Συνασπισμός, με την προσωπική και ουσιαστική συμβολή του Νίκου Φίλη, απετέλεσε για δεκαετίες ένα αξιόλογο πολιτικό εργαστήρι παραγωγής πολιτικών ιδεών και ανάδειξης πολιτικού προσωπικού.
Ο ρόλος αυτής της Αριστεράς άλλαξε άρδην την τελευταία θυελλώδη δεκαετία. Η περιπέτεια του 2015-2019, απέδειξε την ουτοπικότητα των ιδεών του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού και ανέδειξε πρόσωπα που δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση με την καλοπροαίρετη αλλά ουτοπική ιδεολογία του Ν. Φίλη. Η μεταχείριση άλλωστε του ίδιου, αποτελεί μια πρόσθετη μικρή απόδειξη, κοντά στα όσα συντελέστηκαν σε βάρος της Χώρας, της Κοινωνίας, των Θεσμών, του Δημόσιου Λόγου και Ήθους.
Θα αναρωτηθεί κανείς προς τι όλα αυτά. Η απάντηση είναι, επειδή είναι εξαιρετικά επίκαιρα! Και ιδού πως!
Ο αγνός ιδεολόγος αλλά παγιδευμένος σε εξωπραγματικές θεωρήσεις και ανέφικτα οράματα Νίκος Φίλης, δήλωσε κατά λέξη:
«Δεν θέλουμε Τσιόδρες να κυβερνούν την κοινωνία»,
εκφράζοντας μάλιστα τη βαθειά του εκτίμηση για το Σωτήρη Τσιόδρα, που τον παρακολουθούσε ευλαβικά στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Είναι απόλυτα ειλικρινής και πέρα για πέρα αυθεντικός εκφραστής του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, όπως λειτούργησε επί δεκαετίες, πριν την μετάλλαξή του. Η «βαθειά ψυχή» της ανανεωτικής-ουτοπικής Αριστεράς που εκπροσωπεί αγνά και αδιαμεσολάβητα ο Νίκος Φίλης, έχει ακλόνητη πεποίθηση ότι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα, βρίσκεται «στην αγαθή και δυνατή» πολιτική δύναμη, που (νομίζει ότι) εκφράζει, η οποία με μόνη την πολιτική της βούληση, θεραπεύει τα πάντα. Αντίληψη μεταφυσική, οιωνεί θρησκευτική. Υπάρχει σε όλους τους ιδεολόγους αλλά ενδημεί και παίρνει αφύσικες διαστάσεις στην Αριστερά.
Αλλά σημασία εδώ έχουν οι προεκτάσεις αυτής της αντίληψης. Για την κοινωνία το διαγεύστατο ερώτημα που προκαλεί η τοποθέτηση Φίλη είναι απλό:
«Ποιοι θέλουμε να μας κυβερνούν; Οι Τσιόδρες ή οι Τσίπρες;»
Υποθέτω ότι αν θέσει έτσι το ερώτημα ο Νίκος Φίλης, θα τρομάξει και ο ίδιος. Και, ίσως, κλονιστούν οι βεβαιότητες που τον διακατέχουν.
Σ.Σ. Ο κ. Καρπέτας ήταν τις δύο προηγούμενες δημοτικές περιόδους δήμαρχος Μεταμόρφωσης και τώρα είναι επικεφαλής της παράταξης αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης.