“Όταν τον Νοέμβρη του 2018 η παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη” οργάνωνε συνέδρια στη Νέα Ιωνία με θέμα την αναβάθμισή της σε Έξυπνη, Σύγχρονη και Ανταγωνιστική πόλη, η σημερινή Δημοτική αρχή λοιδωρούσε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια”, αναφέρει στην ανακοίνωση η παράταξη που ηγείται ο κ. Παναγιώτης Μανούρης και συμπληρώνει: “Σήμερα δεν θα την ακολουθήσουμε σ’ αυτό τον ολισθηρό δρόμο. Εμείς, ως παράταξη που νοιάζεται για την προκοπή της πόλης, χαιρόμαστε που -έστω και εξ αντιγραφής- η Δήμαρχος ακολουθεί τις προτάσεις μας και συνεργάζεται με ανθρώπους που προωθούν καινοτόμες ιδέες, που εμείς “συστήσαμε” πρώτοι στην πόλη.
Θυμίζουμε ότι η ψηφιακή εφαρμογή της Novoville που σύντομα θα εξυπηρετεί (αν οι υπηρεσίες την αξιοποιήσουν σωστά) τους δημότες και τα αιτήματά τους, είναι πρόταση της παράταξής μας, που αποτυπώθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμά μας για την “Έξυπνη πόλη”.
Ο εμπορικός διευθυντής της Novoville Δρ. Στέφανος Λιτσαρδόπουλος ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών της ανοιχτής εκδήλωσης που οργανώσαμε τον Νοέμβριο του 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας και ανέλυσε όλα τα πλεονεκτήματα του συστήματος. Ο τίτλος της παρουσίασης του είχε θέμα «Μειώνοντας το χάσμα Δήμου-Δημότη, μέσω σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων» και στη διάρκειά της αναφέρθηκαν οι πολλαπλές δυνατότητες που διαθέτουν οι σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες, που χρησιμοποιούν οι Δήμοι για να εκμηδενίσουν το χρόνο αντίδρασης στα αιτήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο ομιλητής παρουσίασε τότε για πρώτη φορά στη Νέα Ιωνία την πλατφόρμα της Novoville, που σήμερα υιοθετεί η Δημοτική Αρχή. Το πραγματικά ενδιαφέρον απόσπασμα -που παρακολούθησαν όσοι δεν προέτρεχαν να χλευάσουν την προσπάθεια μας για εκσυγχρονισμό της πόλης- ήταν ότι το ψηφιακό αυτό εργαλείο στηρίζεται στην αλληλεπίδραση Δημότη – Υπηρεσιών. Κοντολογίς σχεδιάστηκε για να κινητοποιεί τον πολίτη και να τον κάνει συμμέτοχο της τοπικής πραγματικότητας. Παράλληλα όμως κινητοποιεί και τις υπηρεσίες των Δήμων και τις ωθεί να αντιδρούν άμεσα στα αιτήματα και να τα επιλύουν σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο. Έτσι στην πράξη η χρήση του απαιτεί μία άλλη φιλοσοφία λειτουργίας του Δήμου, που σημαίνει ένα πλέγμα δράσεων “Έξυπνης και Ψηφιακής Πόλης”. Αυτό δηλαδή, το πλαίσιο που ως παράταξη θέσαμε στόχο και προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας.
Αν η Δημοτική Αρχή έχει όντως διάθεση να χαράξει τέτοια πολιτική θα τις συνιστούσαμε να αναβαθμίσει αρχικά το ψηφιακό προφίλ τόσο των Υπηρεσιών του Δήμου, όσο και την συνολική ψηφιακή εικόνα του Δημόσιου χώρου της πόλης. Οι πλατφόρμες τεχνολογικής αναβάθμισης ακυρώνονται στην πράξη αν δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει φιλοσοφία της σύγχρονης αντίληψης περί Έξυπνων πόλεων.”