Η Όλγα Κούτσικα, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Αττικής συγκέντρωσε 19907 μόρια παίρνοντας σε όλα τα μαθήματα 20, εκτός από την έκθεση
Μπορεί να ακούγονται αρνητικά σχόλια και δυσμενείς κριτικές για τη δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά ήταν ένα δημόσιο σχολείο που έδωσε την πρώτη των πρώτων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Αναφερόμαστε στο 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Αττικής και την 18χρονη τελειόφοιτη μαθήτρια Όλγα Κούτσικα, η οποία ξεπέρασε χιλιάδες συνυποψήφιούς της μπαίνοντας πρώτη στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η Όλγα συγκέντρωσε 19907 μόρια παίρνοντας σε όλα τα μαθήματα 20, εκτός από την έκθεση που πήρε μόλις 19.3! Το www.xtypos.gr βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο ηρακλειώτικο σχολείο με αφορμή τη βράβευση των μαθητών που πέτυχαν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και μίλησε με τη νεαρή φοιτήτρια πλέον αλλά και καθηγητές της τόσο για την επιτυχία της όσο και για τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο.
• Έβαλε στόχους και πρόγραμμα
Η Όλγα Κούτσικα, γέννημα-θρέμμα Ηρακλειώτισσα, ήταν από μικρή αριστούχος μαθήτρια και από νωρίς γνώριζε πως θα ακολουθούσε τη θεωρητική κατεύθυνση. Η Νομική αποτέλεσε την πρώτη της επιλογή, καθώς ο πατέρας της είναι δικηγόρος και ο αδελφός της ήδη σπουδάζει στη Νομική. “Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ότι θα ήμουν πρώτη. Εδώ αμφισβητούσα την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο..” μας είπε. Η αλήθεια είναι όμως πως δούλεψε πολύ για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα και όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, οπότε και εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες της, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η μεγάλη της προσπάθεια ήταν να συνδυάσει το διάβασμα με τη μεγάλη της αγάπη που είναι το μπαλέτο και ο χορός, καθώς η ‘Ολγα σπουδάζει μπαλέτο στη Λυρική Σκηνή. “Ήταν αρκετές ημέρες, τρεις ώρες κάθε ημέρα, και τα μαθήματα είναι μακριά στην Καλλιθέα. Χρειαζόταν και μια ώρα να πάω και να γυρίσω. Οπότε εκμεταλλευόμουν αυτό το διάστημα στο έπακρο και διάβαζα μέσα στο αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό” θυμάται η Όλγα. Βέβαια μετά το Πάσχα του 2012 στην τελική ευθεία πριν τις Εξετάσεις υποχρεώθηκε να αφήσει για δύο μήνες το μπαλέτο και συγκεντρώθηκε στο μεγάλο στόχο της, χωρίς όμως να στερήσει στον εαυτό της κάποιες ευχάριστες αποδράσεις όπως βόλτες με φίλους, σινεμά κλπ. Σήμερα η Όλγα έχει πλέον ξεκινήσει τα μαθήματα στη Σχολή και φαίνεται πως η Νομική την κερδίζει από τον χορό. “Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως χορεύτρια. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ εφήμερο επάγγελμα και σε μια τόσο ρευστή πραγματικότητα δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να βασιστώ αποκλειστικά στις σωματικές μου δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά μου αρέσει παρά πολύ η Νομική ως επιστήμη και όλες οι διέξοδοι που ανοίγονται μέσα από αυτήν” μας εκμυστηρεύεται. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον της το φαντάζεται στην Ελλάδα και όχι εκτός της χώρας ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης. “Είμαι ονειροπόλα και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα τερματιστεί η κρίση και τα πράγματα θα μπουν σε μια πιο φυσιολογική ροή” τονίζει με αισιοδοξία. Η ίδια μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το σχολείο της και τη βοήθεια που της προσέφερε. Στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως συνεργάστηκε με πολύ αξιόλογους καθηγητές που τη βοήθησαν πολύ τόσο με τα μαθήματα όσο και στον τομέα της ψυχολογίας. Πολύτιμη ήταν αδιαμφισβήτητα και η βοήθεια της μητέρα της Όλγας, κας Μαρίας Αλιφερόπουλου που είναι φιλόλογος και μάλιστα διδάσκει στο 1ο Λύκειο. “Η μητέρα μου με βοήθησε και στο σπίτι με τη μελέτη των μαθημάτων αλλά και ψυχολογικά” υποστηρίζει η Όλγα. “Είναι παρά πολλοί παράγοντες που συντείνουν στο να βγει κάποιος πρώτος των πρώτων. Εκτός από τη συστηματική μελέτη και την προσοχή πρέπει κάποιος να έχει και τύχη..και βέβαια δεν πρέπει να είναι αυτός ο τελικός μας στόχος αλλά το να κάνουμε κάτι που ονειρευόμαστε” μας λέει η μητέρα της.
• Πως απέβαλε το άγχος την ημέρα των εξετάσεων
Όταν ήρθε η ημέρα των εξετάσεων το άγχος ήταν αρκετό για την Όλγα η οποία όταν όμως ξεκίνησε να γράφει το απέβαλε αμέσως: “Ήξερα ότι είχα τρεις ώρες για να αποδείξω πως έχω μάθει κάποια πράγματα 12 χρόνια μέσα στο σχολείο.” Ποια συμβουλή θα μπορούσε να δώσει η ίδια στους μαθητές που θα δώσουν φέτος Πανελλαδικές; “Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο σωστός προγραμματισμός γιατί η ύλη είναι απύθμενη ειδικά στη θεωρητική κατεύθυνση και χρειάζεται πολύ συστηματικό διάβασμα από την αρχή. Ακόμα και κάποιος που δεν είχε πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια μπορεί έστω και τα δύο τελευταία χρόνια να καταφέρει να συστηματοποιήσει τη μελέτη του και να τα καταφέρει” απαντά.
• Το σχολείο των αριστούχων
Η μεγάλη επιτυχία της Όλγας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός στο 1ο Λύκειο του Ηρακλείου. Περίπου το 96% των υποψηφίων μπήκε σε κάποια σχολή ενώ το 10% συγκέντρωσε πάνω από 19000 μόρια. Για τον Διευθυντή, κ. Σωτήρη Φωτόπουλο αυτό το καλό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός αρκετών παραγόντων, αλλά όλα ξεκινούν από το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των καθηγητών του σχολείου αλλά και των άριστων σχέσεων που διατηρούν με μαθητές και γονείς. “Ενεργοποιήσαμε όλα τα όργανα που έπρεπε να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους. Υπήρξαν πολύ συχνές συναντήσεις του Συλλόγου Διδασκόντων. Ενεργοποιήσαμε το Συμβούλιο Τάξης, δηλαδή το σύνολο των καθηγητών που διδάσκουν σε μια τάξη για να μπορούμε να εντοπίζουμε τυχόν προβλήματα. Είχαμε άριστη συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεδομόνων” εξηγεί ο Υποδιευθυντής, κ. Παναγιώτης Σπινθουράκης και προσθέτει: “Τα αγαπάμε και τα προσέχουμε τα παιδιά που μας πλησιάζουν πολύ και πολλές φορές μας εκμυστηρεύονται τα προβλήματα τους…για να γίνουν όμως όλα αυτά αφιερώνουμε πολλές ώρες εδώ στο σχολειό και πέραν του διδακτικού ωραρίου” “Όλοι οι συνάδελφοι που διδάσκουν στις κατευθύνσεις έρχονται προετοιμασμένοι κατάλληλα γιατί γνωρίζουν πως τα παιδιά δουλεύουν στο σπίτι και συμπληρωματικά στα φροντιστήρια και έτσι μπορούν να τους προσφέρουν μια επιπλέον βοήθεια” τονίζει από την πλευρά του ο Διευθυντής.
• Το μήνυμα του Λυκειάρχη στην Όλγα
Ο κ. Φωτόπουλος μίλησε για την Όλγα στην εκδήλωση βράβευσης των παιδιών που αποφοίτησαν από το σχολείο: “H Όλγα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του το μπορείς να κάνει κανείς όταν αγαπάει κάτι παρά πολύ. Μέσα στο φόρτο των μαθημάτων του σχολείου, μέσα στο άγχος και τους προβληματισμούς της εφηβείας της, μέσα σε τόσα ερεθίσματα της εποχής, μέσα στην πίεση της καθημερινότητας, βρήκε διέξοδο στη δραστηριότητα που την ξεκούραζε και την προκαλούσε. Η δραστηριότητα αυτή που την κέρδισε από μικρή και δεν την εμπόδισε να καταλάβει την πρώτη θέση στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι το μπαλέτο όπου σε συνδυασμό με το ταλέντο της καθιερώθηκε μπαλαρίνα στη Λυρική Σκηνή. Όλγα σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και πολλά συγχαρητήρια σε εσένα και στους γονείς σου που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σου και έχουν κάθε λόγο τώρα να αισθάνονται περήφανοι και δικαιωμένοι για τις επιλογές σου. Ευχόμαστε η επιτυχία αυτή να είναι η αρχή. Σε περιμένουν πολλές δυσκολίες ακόμα αλλά απέδειξες ότι μπορείς και είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρεις…”.
Πηγή: www.xtypos.gr