Ανακοίνωση της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας
Φίλοι μ’ καλωσορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι
κοπιάστε στο κονάκι μας να φάτε και να πιείτε
Γλεντήστε τώρα φίλοι μου, χορέψτε , τραγουδήστε
αυτόν τον χρόνο τον καλόν τον άλλον ποιος του ξέρει
Για ζούμε για πεθαίνουμε, για σι άλλον τόπο πάμε
και στην υγειά σας φίλοι μου καλοί κι αγαπημένοι
Παραδοσιακό Τραγούδι της Δυτικής Θράκης
Ανακοίνωση
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. κ. Κωνσταντίνου ο οποίος διακρίνεται μεταξύ άλλων για το ανύσταχτο ενδιαφέρον του να προσφέρονται στους Χριστιανούς ευκαιρίες ποιοτικής αναψυχής, την ενθάρρυνση του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Περισσού Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Χρυσοστόμου Πρασσά, την αριστοτεχνική διδασκαλία του θεράποντα της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής κ. Βαγγέλη Σαραντίδη και την ομόθυμη συμμετοχή των 70 και πλέον μελών του, το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού του ως άνω Ιερού Ναού ξεκίνησε και φέτος το νοητό του ταξίδι στο ζώπυρο πέλαγος της Ελληνικής μουσικής μας παρακαταθήκης.
Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 με τον καθιερωμένο αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ιεροπρεπώς και εμμελώς ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γεώργιος Κατσαούνης.
Ακολούθως με λόγια μεστά πνευματικών μηνυμάτων μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, επαίνεσε τη συγκινητική συμμετοχή τόσων ανθρώπων που στέργουν το πολυσχιδές έργο της τοπικής μας Εκκλησίας, τόνισε τη σημασία να υπηρετείται πιστά η μουσική μας παρακαταθήκη και εγγυήθηκε την απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος. Επεσήμανε όλως ιδιαιτέρως το χρέος τιμής και την περηφάνια που αισθάνεται η Ενορία για το επιτελούμενο έργο στο Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού για 5η συνεχή χρονιά αλλά και τον προσωπικό μόχθο των συμμετεχόντων. Ευχήθηκε να ορθώνουμε μαρτυρία Χριστού στη σύγχρονη εποχή και να εγκολπώνουμε στη βιωτή μας τα μηνύματα του Ευαγγελίου. Τέλος ανέδειξε τη συμβολή των πατέρων της Εκκλησίας μας και στη διάσωση και την καλλιέργεια των Τεχνών και της Μουσικής.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Θανάσης Ραφτόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας η οποία στηρίζει ηθικά την προσπάθεια αυτή, εκ μέρους των συμμετεχόντων και τόνισε μεταξύ άλλων στην αντιφώνησή του «Ευστόχως επισημάνθηκε η έννοια του Χρέους. Όσοι μυούνται στα νάματα της Μουσικής μας Παρακαταθήκης, οικοδομούν μια σχέση αφοσίωσης και προσήλωσης στη μελέτη της εθνικής μας φυσιογνωμίας και των ηθικών σταθερών που λυσσαλέα σήμερα βάλλονται από ποικιλώνυμους παράγοντες.
Χρέος μας είναι και προς τους προγόνους μας αλλά και προς τις επερχόμενες γενιές να παραδώσουμε ανόθευτη την Παράδοση και , ει δυνατό, ακόμη πιο στερρή.
Χρέος έναντι των εαυτών μας μέσα από την αχλή του εγωισμού και τις κοσμικές επιτηδεύσεις να αναζητούμε την αλήθεια και την καθαρότητα της θεώρησης της ζωής. Πόσο δίκιο είχε ο Ευγένιος Βούλγαρις όταν διαβεβαίωνε : «Της μουσικής η χάρις και η δύναμις, η χρήσις και η ωφέλεια είναι από εκείνα τα φαινόμενα τα οποία επειδή τα γνωρίζουν πάντες κοινώς φαίνεται περιττόν να ζητεί τινάς να τα παραστήσει ιδίως. ……η μουσική τόσον έχει δύναμιν εις τας ψυχάς των ανθρώπων , όπου και τους ακίνητους δια ραθυμίαν τους διεγείρει, και τους αναισθήτους δια νωθρότητα τους παρορμά και τους σκληρούς και ατέγκτους μαλάττει, και τους αγρίους και θηριώδεις φέρει εις ημερότητα.»
Στο Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού γίνεται προσπάθεια να διασώζεται και ευλαβώς να υπηρετείται το ιδιαίτερο ύφος των τραγουδιών, ώστε να αναδεικνύεται ο πλούτος αυτών.
Στο τέλος προσφέρθηκε λιτό κέρασμα για το οποίο φρόντισαν οι κυρίες του Τμήματος και ξεκίνησαν τα μαθήματα με τραγούδια της Μικρασιατικής γης.
Προσκαλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο να στελεχώσει με τη συμμετοχή και κυρίως το μεράκι του το εγχείρημα αυτό που βασίζεται στον εθελοντισμό. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη από τις 18:00 έως και τις 19:30. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972 318 790 (κα. Ξένια Γκότση).