Τι συζητήθηκε στην τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013
Η πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2007 – 2013, παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στην εισήγησή του υπενθύμισε ότι η Αιρετή Περιφέρεια διαχειρίζεται μόνο το 40% του ΠΕΠ ενώ το υπόλοιπο 60% ανήκει στην ευθύνη διαχείρισης Κεντρικών Υπουργείων.
Ο κ. Σγουρός παρέθεσε σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση του Προγράμματος από την 1η Ιουλίου 2011, οπότε και η Αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε τη διαχείρισή του:
Συγκεκριμένα:
Εντάξεις 98 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 424 εκ. ευρώ
Υπογραφές συμβάσεων σε 71 έργα, προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ
Πληρωμές ύψους 157 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής προανήγγειλε την ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ενίσχυσης υποδομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλων χρήσιμων για τους πολίτες της Αττικής παρεμβάσεων συνολικού ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.
Παρόντες στη Συνεδρίαση ήταν:
O Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), κ. Γιάννης Γιαννούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ταχύτερη προσπάθεια αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων αλλά και στην πρόθεση του Υπουργείου να προωθήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απεμπλοκή των έργων από χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις.
Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία χαιρέτισε τη συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου, που έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά έργων μείζονος σημασίας για τον Πολιτισμό.
Η κ. Σαμπίν Μπουρντί, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί, υπογράμμισε ωστόσο ότι τομείς, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και σημείωσε την ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης της διαχείρισης των πόρων του ΠΕΠ.
Ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Αττικής και η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ θα συνεργαστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, ενώ ότι η όποια καθυστέρηση επεσήμανε την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης στα έργα, (ΧΑΔΑ – ΚΕΛ) εγκυμονεί ορατό κίνδυνο επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. Τόνισε δε, ότι σε ό,τι αφορά τα υγρά απόβλητα πρέπει να ληφθεί υπόψη πιθανή επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΫΔΑΠ.
Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης Αττικής, απαντώντας στον κ. Κρεμλή δεσμεύτηκε ότι στην τρέχουσα περίοδο θα προχωρήσει το ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας, σημαντικό έργο για την Ανατολική Αττική, ύψους 110 εκ. ευρώ, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο Δημόσιος τομέας έχει ανάγκη τον Ιδιωτικό και ο Ιδιωτικός τον Δημόσιο αλλά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, όροι και κανόνες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Γιάννης Σγουρός ανέφερε τα ακόλουθα: “Βρισκόμαστε ήδη στον 6ο χρόνο υλοποίησης του ΠΕΠ Αττικής και ευρύτερα του ΕΣΠΑ και 16 μήνες από τη στιγμή που την ευθύνη του ανέλαβαν οι αιρετές Περιφέρειες.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα για ρευστότητα στην οικονομία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αποστολή της Επιτροπής Παρακολούθησης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία, αφού το ΕΣΠΑ και τα Περιφερειακά Προγράμματα πρέπει να αξιοποιούνται στο
έπακρο, για να συνεισφέρουν στην τόνωση των τοπικών οικονομιών και κατ’ επέκταση και της εθνικής οικονομίας. Και είναι η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης από την στιγμή που την διαχείριση του ΠΕΠ
ανέλαβαν οι αιρετές Περιφέρειες.
Όμως, οι καθυστερήσεις, οι δυσλειτουργίες και οι εμπλοκές σε όλο το φάσμα υλοποίησης δημοσίων συμβάσεων και δράσεων του ΕΣΠΑ παραμένουν, δυστυχώς, αμετάβλητες στην Ελλάδα της κρίσης.
Έχουμε κάνει πολυάριθμες αναφορές, παραστάσεις αλλά και προτάσεις στην κεντρική κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστούν θέματα, όπως:
– Απαλλοτριώσεις
– ∆ικαστικές εμπλοκές
– Αδειοδοτήσεις υπηρεσιών όπως περιβαλλοντικές άδειες, αρχαιολογία, δασικές υπηρεσίες.
Τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα, έχουμε καταθέσει προτάσεις αλλά η Κεντρική Διοίκηση ακολουθεί το δικό της αργό και γραφειοκρατικό δρόμο.
Οι μέσοι χρόνοι ωρίμανσης, συμβασιοποίησης και υλοποίησης των έργων και δράσεων δεν έχουν μειωθεί αξιοσημείωτα.
Παράλληλα, η προσπάθεια στην Ελλάδα για ουσιαστική αποκέντρωση, ενδυνάμωση της Περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, που ξεκίνησε με τον Καλλικράτη, δείχνει το τελευταίο διάστημα να ανακόπτεται, για μην πω να
αντιστρέφεται.
Και αυτό, ενώ οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρθηκαν σε τελευταίες συναντήσεις και συνόδους της Επιτροπής Περιφερειών από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο, τον Επίτροπο κ. Χαν και τον Πρόεδρο
του Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάϊ, είναι η ενίσχυση των Περιφερειών της Ευρώπης στην υλοποίηση δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων και της πολιτικής Συνοχής.
Πρέπει, επίσης, να σταματήσει η τακτική του κατακερματισμού στη διαχείριση των πόρων των ΠΕΠ και ειδικά του ΠΕΠ Αττικής μέσω πολλαπλών εκχωρήσεων ακόμη και σε αμφίβολης επάρκειας φορείς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θολή εικόνα στην ιχνηλασιμότητα αλλά και στη δυνατότητα απολογισμού και απόδοσης λογαριασμού, κυρίως στον πολιτικά υπεύθυνο για το ΠΕΠ ως Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης, Περιφερειάρχη Αττικής.
Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε την εντατικοποίηση της προσπάθειας.
ΔΙΑΡΚΗΣ ΜΑΧΗ
Οι φορείς υλοποίησης του ΠΕΠ (και δεν εξαιρώ την Περιφέρεια Αττικής) οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σαν μία διαρκή μάχη. Στην κατεύθυνση αυτή είναι επιβεβλημένη η ενεργοποίηση και η εγρήγορση όλων, έτσι ώστε με συνεχή παρακολούθηση των έργων και συνεργασία με τους δικαιούχους, το πρόγραμμά να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό, ακόμα πιο αποδοτικό, ακόμα πιο παραγωγικό και χρήσιμο για την τόνωση της οικονομίας του τόπου μας.
∆εν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές, τομεακές ή άλλες στρατηγικές.
Όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε.
Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Διαπίστωσα ότι ο τομέας της Δημόσιας Υγείας καθυστερεί σημαντικά να προχωρήσει (ακόμη και να συμβασιοποιήσει) πολύ χρήσιμες και αναγκαίες προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία της Αττικής, που έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ.
Επισκέφθηκα άμεσα τον Υπουργό Υγείας, θέτοντάς του το πρόβλημα. Ήδη έχει συγκληθεί για αύριο σύσκεψη στο Υπουργείο με όλους τους εμπλεκόμενους για να δοθεί λύση.
Σε αυτό το πνεύμα θέλω να εργαστούμε όλοι από δω και εμπρός.
Λίγα λόγια για το σήμερα:
Η αιρετή Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του ΠΕΠ την 1η Ιουλίου 2011. Και μάλιστα όχι όλου του ΠΕΠ αλλά του 40%. Το υπόλοιπο 60% του ΠΕΠ ανήκει στην διαχείριση κεντρικών Υπουργείων, όπως Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών, Πολιτισμού.
Από την 1η Ιουλίου 2011 έως σήμερα έχουμε εντάξει 98 έργα συνολικού προϋπολογισμού 424 εκατομμυρίων Ευρώ.
Έχουν υπογραφεί συμβάσεις σε 71 έργα ποσού 160 εκατομμυρίων Ευρώ.
Έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 157 εκατομμυρίων Ευρώ (10 εκατομμύρια ανά μήνα).
Έως το τέλος του 2012 προγραμματίζουμε:
Την ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, με δημόσια δαπάνη από 150 έως 200 εκατομμύρια Ευρώ.
Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί σε:
– Όμβρια / αντιπλημμυρικά (Ηλιούπολη, Νέα Φιλαδέλφεια, Σαρωνίδα, Ρέμα Σαραντάπορου στην Ελευσίνα, Γλυφάδα, Μοσχάτο)
– Υποδομές / εξοπλισμούς ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
– Υποδομές ερευνητικών ιδρυμάτων (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) Συνολικού ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων Ευρώ
Την έκδοση δύο νέων προσκλήσεων για έργα παιδικών σταθμών και κοινωνικών υποδομών. Θα αφορά σε πολύ ώριμα έργα, και προβλέπεται να ενταχθούν έργα συνολικού ποσού 50 εκατομμυρίων Ευρώ.
Έτσι, οι εντάξεις στο τμήμα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής θα ανέλθουν σε 1360 εκατομμύρια (σήμερα 1013 εκατομμύρια), δηλαδή σε ποσοστό 120% αυτού του τμήματος του ΠΕΠ.
∆εν σταματούμε όμως εκεί. Δουλεύουμε εντατικά για την ωρίμανση και ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής δύο μεγάλων και σημαντικών παρεμβάσεων. Της αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου στο Νέο Φάληρο και των υποδομών για την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για δύο εμβληματικά έργα που θα δώσουν νέα ώθηση και νέα προοπτική στο σύνολο του ΠΕΠ.
Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της υλοποίησης, στόχος μας είναι να υπογραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες συμβάσεις στα ήδη ενταγμένα έργα.
Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι με ένα μόνον έργο η συμβασιοποίηση θα αυξηθεί κατά περίπου 100 εκατομμύρια. Πρόκειται για το έργο του ΚΕΛ (Βιολογικού Καθαρισμού και αποχέτευσης) Κορωπίου – Παιανίας. Το έργο, μετά από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον τελικό έλεγχο προ της υπογραφής της σύμβασης. Θέλω να πιστεύω ότι και τα τελευταία εμπόδια θα ξεπεραστούν για να ξεκινήσει, έως το τέλος του χρόνου, ένα έργο μεγάλης σημασίας για την Αττική και κυρίως την Ανατολική Αττική που βουλιάζει σήμερα κάτω από το βάρος 150 χιλιάδων βόθρων.
Σε βάθος έξι μηνών φιλοδοξούμε να έχουν υπογραφεί πρόσθετες συμβάσεις περίπου 60 – 80 εκατομμυρίων Ευρώ, ώστε να έχει δημιουργηθεί σημαντικό απόθεμα για παραγωγή δαπανών το 2013, μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά και
για το Ν+3/ Ν+2 αλλά και γενικότερα για τους στόχους της χώρας. Το παράδειγμα που ανέφερα πριν για τα έργα της Δημόσιας Υγείας εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Σε αυτό βέβαια το στόχο δεν συμβάλλει το πάγωμα των δημοπρασιών που παρατηρείται για έναν και πλέον μήνα.
Όσον αφορά τις πληρωμές, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, για να επιτύχουμε έως τέλος του χρόνου το στόχο που από το μνημόνιο έχει τεθεί για το ΠΕΠ Αττικής. Για να προλάβω ίσως κάποιες αντιδράσεις, να τονίσω ότι η επίτευξη
αυτού του στόχου έχει ιδιαίτερη κοινωνική σημασία. Γιατί κάθε παραπάνω Ευρώ που εμείς απορροφούμε από το ΠΕΠ, σημαίνει ότι αυτό το Ευρώ εισρέει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αναζητείται από το υστέρημα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Είναι ένας στόχος εξαιρετικά δύσκολος, ειδικά τη φετινή χρονιά, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και με την οικονομική κρίση να επηρεάζει πάρα πολύ τις δυνατότητες των κατασκευαστικών επιχειρήσεων να προχωρούν τα έργα
με γρήγορους ρυθμούς, αλλά αποτελεί κεντρικό στόχο για εμάς.
∆εν απεμπολούμε, τον στόχο για εξυγίανση των Προγραμμάτων. Ήδη έχουμε προχωρήσει στον εντοπισμό των ανενεργών έργων και προσωπικά έχω αναλάβει τη δέσμευση να ενημερώνω αλλά και να παρακινώ τους φορείς υλοποίησης, όπως συνέβη με το Υπουργείο Υγείας, να προχωρήσουν σε συμβάσεις και απορρόφηση, αλλιώς τα έργα τους θα απενταχθούν. Όπου δεν
μπορούν να μας πείσουν για την άμεση δυνατότητα να υλοποιήσουν τα έργα, τα έργα θα απεντάσσονται.
ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 – 2020
Θέλω να κλείσω με λίγα λόγια για τη νέα Προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
Η πρόταση της Περιφέρειας Αττικής έχει ήδη εκπονηθεί και περίληψή της θα παρουσιαστεί στη συνέχεια από την Ενδιάμεση ∆ιαχειριστική Αρχή.
Εγώ θέλω να τονίσω ότι:
• Έχουν ληφθεί υπόψη οι κατευθύνσεις και οδηγίες των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των αρχών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της Συνοχής για την Ευρώπη 2020.
• Έχουν ληφθεί υπόψη οι απόψεις όσων φορέων (14 συνολικά) ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και απέστειλαν κείμενα.
• Θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις / παρατηρήσεις των μελών του
Περιφερειακού Συμβουλίου όπου και θα εγκριθεί η τελική πρόταση.
• ∆εν πρόκειται για το σχεδιασμό του νέου Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής αλλά για την καταγραφή των αναπτυξιακών κατευθύνσεων της Αττικής στα χρόνια που έρχονται.
Ο σχεδιασμός του νέου ΠΕΠ θα γίνει αργότερα και πάλι με διευρυμένη συνεργασία και συμμετοχή όλων των φορέων της Αττικής.
Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να σας καλωσορίσω στις εργασίες της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και να προχωρήσω μαζί σας σε μία υπόσχεση και δέσμευση. Ότι για όσο χρόνο θα συνεργαστούμε μαζί για την πρόοδο αυτού του Προγράμματος, θα είμαστε πάντοτε συνεργάτες και σύμμαχοι για τον κοινό στόχο.