Το βιολογικό κέντρο λυμάτων της Μεταμόρφωσης απασχόλησε τις εργασίες πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου – Πάρθηκε απόφαση για ανάθεση μελέτης υπογειοποίησής του
Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, την ανάθεση ερευνητικού έργου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την βύθιση του βιολογικού κέντρου λυμάτων, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τους Δήμους Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης – Πεύκης και Κηφισιάς.
Ουσιαστικά, οι δύο απόψεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση αυτήν ήταν α) με την αποδοχή αυτής της μελέτης, ο δήμος αποδέχεται και το ότι δεν θα απομακρυνθεί ποτέ η «χαβούζα» από την Μεταμόρφωση και β) έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να φύγει ποτέ το βιολογικό κέντρο οπότε ας αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον χώρο, η άποψη η οποία και επικράτησε.
Δήμαρχος: «Πρόκειται για μία θαυμάσια προοπτική»
Για τους λόγους που θα έπρεπε το Σώμα να πει «ναι» σε αυτήν την πρόταση του πολυτεχνείου αναφέρθηκε στην εισηγητική του ομιλία ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας.
Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ένα τμήμα του Πολυτεχνείου ειδικεύεται γύρω από τα βιολογικά κέντρα λυμάτων και προτείνει την εκπόνηση μίας μελέτης για την βύθιση του υπάρχοντος βιολογικού. Η βασική ιδέα που έχει είναι ότι αν γίνει η βύθιση του τότε εξοικονομούνται 140 στρέμματα χώρου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε δραστηριότητα, δεδομένου ότι με αυτήν την βύθιση μηδενίζεται η απόσμηση.
Να θυμίσω ότι αυτό το θέμα είχε έρθει και παλιότερα και πήγε διαδημοτικά σε Κηφισιά, Λυκόβρυση και Μεταμόρφωση. Όμως τότε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το είχε απορρίψει, λόγω εσφαλμένης ερμηνείας του νόμου. Το θέμα επανήλθε, με πρωτοβουλία του δήμου Κηφισιάς, όπου έγινε και μία παρουσίαση από τον αρμόδιο καθηγητή, στην οποία βρεθήκαμε και οι τρεις δήμαρχοι. Η παρουσίαση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, όπου είδαμε διάφορα βιολογικά κέντρα από τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Φιλανδία και εν ολιγοίς και που προηγουμένως έβλεπες τον βιολογικό, τώρα έβλεπες π.χ. παιδικές χαρές.
Πρόκειται για μία θαυμάσια προοπτική, βέβαια καταλαβαίνουμε όλοι τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της εποχής αλλά η εισήγησή μου είναι να συμμετάσχουμε στην χρηματοδότηση της μελέτης, γιατί αν δεν συμμετάσχουμε προφανώς δεν πρόκειται να γίνει και να σημειώσω ότι κάθε δήμος θα πληρώσει το ένα τρίτο του κόστους της μελέτης.»
Τζίτζιφας: «Δεν έφυγε τις καλές εποχές, θα φύγει τώρα;»
Σε ένα ακόμη σημαντικό θέμα, ο πρώην δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Δημήτρης Τζίτζιφας έρχεται να συμφωνήσει με την εισήγησή της δημοτικής αρχής αν και ξανά, δημοτικοί του σύμβουλοι, όπως η κα Νικολοπούλου και ο κ. Νάνος κατέθεσαν σοβαρές ενστάσεις.
Ειδικότερα, οι λόγοι που ο κ. Τζίτζιφας τάχθηκε υπέρ είναι οι εξής, όπως ο ίδιος τους ανέφερε στην ομιλία του: «Συμπληρωματικά στα όσα είπε ο δήμαρχος θα πρέπει να πω ότι το πρόβλημα που δεν προχώρησε όταν αρχικά είχε τεθεί το θέμα είναι ότι τότε δεν επιτρεπόταν στους δήμους να αναθέτουν μελέτες – έρευνες σε Πανεπιστήμια.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να σημειώσω ότι όντως το ποσό δεν είναι τόσο σημαντικό αν είναι να γίνει αυτό το έργο. Θα συμφωνήσω κι εγώ να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την μελέτη μαζί με τους άλλους δήμους και στη συνέχεια μπορούνε να κοιτάξουμε και τι μπορεί να κερδίσει ο δήμος μας σε επίπεδο ανταποδοτικών από την ΕΥΔΑΠ.
Όσον αφορά στο αίτημα του να φύγει το κέντρο λυμάτων από την περιοχή μας θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν καταφέραμε να φύγει τις καλές τις εποχές, θα το καταφέρουμε τώρα;»
Καραντωνίου: «Πίσω από αυτήν την μελέτη έρχεται η μονιμοποίηση της χαβούζας»
Η θέση περί απομάκρυνσης της «χαβούζας» κατατέθηκε ευθέως από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Νίκο Καραντωνίου, ο οποίος εξήγησε ότι θα καταψηφίσει και για δύο ακόμη λόγους.
Αναλυτικά, ο κ. Καραντωνίου υποστήριξε: «Δύο ζητήματα θέλουμε να θέσουμε. Το πρώτο είναι πως το συγκεκριμένο έργο δεν μπορούμε να το επιβάλουμε, όπως να ζητούσαμε την χρηματοδότηση αυτού του έργου ώστε να υλοποιηθεί και το δεύτερο είναι ότι η άμεσα εμπλεκόμενη η ΕΥΔΑΠ, δεν υπάρχει πουθενά.
Από εκεί και πέρα, αυτό που λέγαμε από τότε που έγινε αυτή η χαβούζα είναι «να φύγει». Θα θέλαμε πολύ να το ψηφίσουμε αυτό το θέμα αλλά βλέπουμε ότι από πίσω από αυτήν την μελέτη έρχεται η μονιμοποίηση της χαβούζας, ανεξάρτητα αν θα βυθιστεί ή όχι. Τα λύματα θα παραμείνουν στην Μεταμόρφωση.»
Σαραούδας: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει η υπογειοποίηση τόσο κοντά στον Κηφισό»
Μία άλλη διάσταση έδωσε στην τοποθέτησή του ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος κ. Στράτος Σαραούδας και η οποία έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι εφικτό να αξιοποιηθεί ένας χώρος που βρίσκεται στην Α΄ Ζώνη του Κηφισού. Έτσι, ο κ. Σαραούδας είπε: «Θα ήθελα ο δήμαρχος να είχε καλέσει και το δημοτικό συμβούλιο στην παρουσίαση που έγινε στην Κηφισιά. Από εκεί και πέρα, έχω κάποιες ενστάσεις, όπως ότι στην πρώτη ζώνη του Κηφισού όπου βρίσκεται το κέντρο λυμάτων και να γίνει η υπογειοποίησή του, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα στον χώρο που θα δημιουργηθεί. Επίσης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει η υπογειοποίηση τόσο κοντά στον Κηφισό. Ενώ πιστεύω ότι χρήσιμο θα ήταν να υπήρχε και η διαβεβαίωση ότι μετά από την ολοκλήρωση της μελέτης θα «έτρεχε» κάποιο πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούσαμε να ενταχθούμε ώστε να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο.»
Οι απαντήσεις του δημάρχου
Ως συνήθως ο δήμαρχος σημείωσε τις αιτιάσεις – ενστάσεις των ομιλητών και πήρε τον λόγο για να δώσει τις απαντήσεις του, οι οποίες ήταν: «Καταρχάς, για την Α΄ Ζώνη Κηφισού, οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να αναιρέσει το προεδρικό διάταγμα του ΄92 και να μην υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
Όσον αφορά στο να φύγει η χαβούζα, η απάντησή μου είναι «θέλετε να αλήθεια ή παραμύθια;» Αν θέλετε να λέμε την αλήθεια το βιολογικό δεν φεύγει. Μάλιστα φτιάχνονται και καινούργια στο Πικέρμι και στην Ελευσίνα ενώ η Ψυτάλλεια δεν έχει κάποια σχέση, καθώς δεν μπορεί να δεχτεί ανόργανα λύματα που έχουν οι βόθροι.
Όσοι λένε ότι θα φύγει η χαβούζα κάνουν απλά το κομμάτι τους στο καφενείο και τίποτα περισσότερο.
Σε αυτό που ειπώθηκε για την ΕΥΔΑΠ είναι ότι δεν γίνεται να συμμετάσχει σε κάτι που θα είναι ενάντια στα συμφέροντά της.»