Η εκτίμηση ότι η κρίση που προκαλεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τακτικού χαρακτήρα, αλλά στρατηγική επιλογή, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, αλλά και στην κυβέρνηση. Η νέα παράνομη τουρκική Navtex εντός δυνάμει ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενισχύει αυτή την εκτίμηση. Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνές του έως τις 12 Σεπτεμβρίου και βλέπουμε. Αυτή τη φορά, μάλιστα, βορειότερα και πιο κοντά στο Καστελόριζο προς τα ανατολικά.
Ανακοίνωση για τη νέα τουρκική NAVTEX και τις έρευνες του Oruc Reis στη θάλασσα του Αιγαίου εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει αρχικά: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
Επίσης ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS. Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με διπλωματικές, αλλά και στρατιωτικές πηγές, το επόμενο δεκαπενθήμερο θεωρείται κομβικό διάστημα για τις εξελίξεις στην περιοχή. Για την ακρίβεια, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν όχι μόνο επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, αλλά και βιάζεται, έχοντας αποδεχθεί το ενδεχόμενο μίας θερμής σύγκρουσης.
Η έκδοση της παράνομης Navtex, πάντως, ήταν αναμενόμενη κίνηση μετά τα πυρά που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επίσης προαναγγείλει «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του τουρκικού πλοίου για τρεις ακόμα μήνες στην περιοχή. Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία συνεχίζει τις λεκτικές προκλήσεις. Αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή τότε η χαμένη θα είναι εκείνη».
Από την πλευρά της, η Κομισιόν επαναλαμβάνει μονότονα την ανάγκη «εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ», αλλά η Άγκυρα δείχνει να πετάσει στον κάλαθο των αχρήστων αυτού του είδους τις παραινέσεις. Εάν η ΕΕ ως Ένωση αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Γαλλία δείχνει να αναλαμβάνει δράση. Το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ “ανοίγει πανιά » για την Ανατολική Μεσόγειο, χωρις να είναι γνωστός ο αριθμός των πλοίων και των υποβρυχίων που το συνοδεύουν.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται συνεπής, με την έννοια ότι συνοδεύει τα λόγια του με πράξεις. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ παραμένει προσκολλημένος στη ναυαγισμένη πολιτική του Βερολίνου, η οποία έχει σκοπό να κατευνάσει τον Ταγίπ Ερντογάν, προσφέροντάς του μία εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, η οποία θα περιλαμβάνει όλο το καλάθι των επεκτατικών διεκδικήσεών που έχει εγείρει και καλλιεργήσει η Άγκυρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Άγκυρα, πάντως, δείχνει να κινείται πλέον σε άλλο μήκος κύματος, μη διστάζοντας να αφήνει μετέωρες τις διπλωματικές μεθοδεύσεις του Βερολίνου και του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Παράλληλα, του είπε ότι «το κλίμα σε βάρος της Τουρκίας είναι πάρα πολύ βαρύ», σε μία προσπάθεια να μεταπείσει την Άγκυρα να κάτσει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.