Του Λουκά Χριστοδούλου
Σε λίγες μέρες κλείνει η χρονιά που από ιστορικής άποψης ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Την Καταστροφή που σημάδεψε όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά και την οικονομία της χώρας. Μιας χώρας που το όραμα «των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» έγινε θρύψαλα στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Υπάρχουν όμως και μερικά θετικά σημεία από την καταστροφή: η ομογενοποίηση του πληθυσμού ιδίως στη Μακεδονία και Θράκη και η συμβολή των προσφύγων στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
Βέβαια εφέτος η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων εξοντωθέντων Ελλήνων τιμήθηκε θεωρώ περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Εκατοντάδες εκδηλώσεις (ομιλίες αφιερώματα, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες κ.λ.π.) πραγματοποιήθηκαν από μικρασιατικά και άλλα σωματεία σε όλη τη χώρα, που μας έκαναν πολλές φορές να αναρωτηθούμε: μα πως; υπήρχαν πρόσφυγες και εκεί;
Θέλοντας να συμμετάσχω και εγώ σ’ αυτή την προσπάθεια, καθώς διαθέτω δεκάδες βιβλία μικρασιατικού περιεχομένου (κυρίως για τη Σμύρνη), καρτ-ποστάλ και χάρτες ξεκίνησα να παρουσιάζω τη Σμύρνη, την πρωτοπολιτεία της Ανατολής. Την Σμύρνη που «χάθηκε» αλλά την έχουμε για πάντα στην καρδιά μας. Τη Σμύρνη όπως τη γνώρισα μέσα από τις καρτ-ποστάλ.
Έτσι οργάνωσα έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν σε εκδήλωση της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Σμυρναίων Νέας Ιωνίας στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ενώσεως Σπάρτης, την 13η Φεβρουαρίου 2012.
Επειδή υπήρχε ενδιαφέρον από αρκετά σχολεία η έκθεση παρατάθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου 2012 και την επισκέφθηκαν κατά σειρά: το 3ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, το 2ο Δημ. Σχολείο Ν. Ιωνίας, τα 1ο και 5ο Γυμνάσια Ν. Ιωνίας, το 5ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, το 6ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, το 7ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, το Γυμνάσιο Γλυκών Νερών, το Λύκειο Ιλίου, το Γυμνάσιο Saint Joseph Πεύκης και το 4ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης.
Επειδή όμως έτυχε η προσπάθειά μου αναγνώρισης και εκτός των ορίων Ν. Ιωνίας ύστερα από αντίστοιχες προσκλήσεις παρουσίασα την έκθεσή μου :
στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης (8 Μαΐου),
στο Μουσείο Φαλτάιτς στη Σκύρο (10 Αυγούστου),
στη Ν. Φιλαδέλφεια από τους Μικρασιάτες της πόλης (14 Σεπτεμβρίου),
στη Θήβα από το σύλλογο Μικρασιατών Θήβας (19 Σεπτεμβρίου),
στην Ορεστιάδα από το Ερευν. Κέντρο Αδριανούπολης (6 Οκτωβρίου),
στο Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά (7 Οκτωβρίου),
στην Ιτέα από τους Μικρασιάτες Ιτέας (20 Οκτωβρίου),
στον Πειραιά από το Μορφωτικό Σύλλογο «Φοίβος» (10 Νοεμβρίου),
στην Ανάβυσσο από το Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο (24 Νοεμβρίου),
στο Λαύριο από τον Πολιτ. Σύλλογο Λαυρίου «Μ.Ασία» (25 Νοεμβρίου),
στην Εθνική Βιβλιοθήκη, μετά από πρόσκληση του Μουσείου Φαλτάιτς (30 Νοεμβρίου),
στο Γυμνάσιο Saint Joseph σε κοινή εκδήλωση με τους Μικρασιάτες Πεύκης (5 Δεκεμβρίου)
και τέλος στο Δήμο Πειραιά καλεσμένος από το δήμαρχο κ. Β. Μιχαλολιάκο (13 Δεκεμβρίου).
Ήταν μια προσπάθεια που τόλμησα για πρώτη φορά, αλλά τα συναισθήματα όσων παρακολούθησαν τις προβολές με κάνουν να νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος αφού θεωρώ ότι κατάφερα έστω και λίγο να συμβάλω στην προσέγγιση αυτού που λέγεται Μικρασιατικός Πολιτισμός.
Ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΠΙΠΟ) του δήμου Νέας Ιωνίας