Νέες μητέρες, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι,
Η ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας για τη μόρφωση και την υγεία τους, απαιτεί να μη συμβιβαστούμε με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας, αλλά να παλέψουμε μαζί για το σχολείο που έχουν ανάγκη.
Οι ανακοινώσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων δεν απαντούν στις ανάγκες μας για προστασία της υγείας των παιδιών μας και για ισότιμη μόρφωση. Όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, έχοντας και την εμπειρία από την αντιμετώπιση της από την κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο (καραντίνα, τηλεκπαίδευση, εκ περιτροπής λειτουργία).
Η κυβέρνηση βαφτίζει τη μόρφωση των παιδιών μας, την προστασία της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους «δημοσιονομικό κόστος». Η πολιτική επιλογή να μη δοθούν χρήματα για τη μόρφωση και την υγεία του λαού γιατί δεν είναι «ανταποδοτικά», αλλά η κάνουλα των 6,8 δις € να ανοίγει μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους από τη ΔΕΘ, είναι που τροφοδοτεί το άγχος και την ανασφάλεια στους γονείς και στους μαθητές. Από το κονδύλι των 32 δις ευρώ που θα πάρει το κράτος επιχορήγηση από την ΕΕ, στα παιδιά μας φτάνει ένα παγουρίνο ( από χορηγία ) μία μάσκα, που δεν έχουν λάβει και μπόλικη ευθύνη.
Όλο το προηγούμενο διάστημα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιμετωπίσαμε με μεγάλο αίσθημα ευθύνης την πανδημία του κορονοϊού, αλλά η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο, ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα μας που διασφαλίζουν την προστασία, την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και φυσικά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Σήμερα έχοντας κάνει “λάστιχο” τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν απαντά ούτε στο ελάχιστο στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης από την έναρξη εξάπλωσης της πανδημίας του COVID- 19, με αίσθημα ευθύνης και συνεχείς παρεμβάσεις προς τη Δημοτική Αρχή, ζητούσαμε να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Έχουμε διατυπώσει προτάσεις και ένα πλαίσιο διεκδικήσεων ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να υπήρχαν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ως προς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών και του συνόλου της σχολικής κοινότητας.
Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλες και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις για τη εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα έχουμε στοιβαγμένους μαθητές σε πολυπληθή τμήματα (25άρια στην πρωτοβάθμια και 27άρια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση), παραρτήματα νηπιαγωγείων μέσα σε προκάτ, χολ και δημοτικά, αίθουσες – κλουβιά στα προαύλια των σχολείων.
• Η Δημοτική Αρχή δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ώστε να δημιουργηθούν νέες σχολικές τάξεις, να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, για να γίνονται μαθήματα με το πολύ δεκαπέντε μαθητές ανά τάξη.
• Δεν άσκησε καμία πίεση προς την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όπως τραπεζοκόμους , εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες.
• Δεν προσέλαβε ούτε μία (!) παραπάνω καθαρίστρια (αντιθέτως μείωσε και τον αριθμό από 24 σε 23 )παρά τις αυξημένες ανάγκες και συνεχίζει να κρατάει αυτές τις εργαζόμενες σε καθεστώς ομηρίας, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης.
Η δικαιολογημένη ανησυχία των οικογενειών για το άνοιγμα των σχολείων και το στοίβαγμα των παιδιών μας σε τάξεις 20τμ με 25άρια τμήματα, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής και η ανασφάλεια που γεννά η πολιτική τις κυβέρνησης της ΝΔ και της Δημοτικής Αρχής πρέπει να μετατραπεί σε αγωνιστική διεκδίκηση.
Νέα μητέρα, νέε πατέρα σε καλούμε να διεκδικήσουμε μαζί με αισιοδοξία και αποφασιστικό-τητα ένα σχολείο που στο επίκεντρο θα έχει τις σύγχρονες ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.
Διεκδικούμε:
• Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Ολοκληρωμένη λειτουργία ολοήμερων με χώρους σίτισης και ξεκούρασης.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες. Σχέδιο άμεσης εύρεσης διαθέσιμων αιθουσών και ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων και παιδικών σταθμών, που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές , υγιεινής και ασφάλειας και αξιοποίησης οικοπέδων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Δήμου.
• Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού (νοσηλευτές, σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, τραπεζοκόμοι, κλπ).
• Επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία και ένταξη όλων των σχολείων του δήμου μας.
• Δωρεάν μέσα προστασίας σε μαθητές και εργαζόμενους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία ώστε να υπάρξει παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
• Ενίσχυση της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας στον δήμο και διασύνδεση της με τα σχολεία
• Μόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότητας με πλήρες ωράριο. Πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του δήμου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και να μονιμοποιηθούν όλες. Κανένας εργολάβος καθαριότητας στα δημόσια σχολεία.
Καλούμε τη νεολαία, τους νέους γονείς, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς να «δυναμώσουμε» τη φωνή μας και να παλέψουμε οργανωμένα.