Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά από πρόσκληση της Προέδρου Δήμητρας Ράπτη, στο ΚΑΠΗ Αναβύσσου, όπου έγινε ενημέρωση για το σχέδιο δράσης στη φωτιά της 9ης Σεπτεμβρίου, καθώς επίσης για την οργάνωση και τον συντονισμό της επόμενης μέρας.
Στο συμβούλιο συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Λαυρίου Νίκος Κούτρας, ο Διοικητής της Ασφάλειας Σαρωνικού Χρήστος Κόκκαλης,ο Διοικητής της Αστυνομίας Σαρωνικού Βαγγέλης Γιδόπουλος, ο Δασάρχης Λαυρίου Χρήστος Αντωνέλλης, ο Βακάλης Νίκος, εκπρόσωπος της Τροχαίας Κερατέας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φέριζας Γιάννης Πρέκας και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού.
Κοινή εκτίμηση όλων των θεσμικών ήταν ο άρτιος επιχειρησιακός συντονισμός στην αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς, στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως επίσης κοινό μέλημα την επόμενη ημέρα είναι η ταχεία αποκατάσταση των πληγέντων και των περιοχών που κάηκαν.
Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου άνοιξε τη συνεδρίαση του συμβουλίου αναφερόμενος στο ιστορικό της φωτιάς και υπογραμμίζοντας ότι έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν ώστε έγκαιρα και συντονισμένα να συνεργαστούν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία,η Τροχαία, η Περιφέρεια, η Πολιτική Προστασία των Δήμων Σαρωνικού, Λαυρεωτικής και όμορων δήμων και οι εθελοντές για να ελεγχθεί η φωτιά: “Το πιο σημαντικό είναι ότι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, εγκαίρως επιτύχαμε να εκκενώσουμε όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου με αποτέλεσμα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής”.
Για την επόμενη ημέρα ο Πέτρος Φιλίππου τόνισε ότι η Δήμος με τις υπηρεσίες του θα σταθούν αρωγοί, ώστε γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να αποζημιωθούν οι πληγέντες: ‘’Ήδη ο δήμος μας διακινεί έντυπα αιτήσεων αποζημίωσης. Ενημερώνω τους συμπολίτες μας ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη της καταγραφής των οικοσκευών που υπέστησαν ζημία, η Περιφέρεια την ευθύνη καταγραφής των ζημιών σε επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ το ΥΠΟΜΕΔΙ την ευθύνη καταγραφής των οικιών που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς. Φυσικά ο Δήμος μας θα αναλάβει τον ενιαίο συντονισμό των καταγραφών, στηρίζοντας τους πληγέντες, υπό την ευθύνη των αντιδημάρχων Ηλία Πατσιαούρα και Γιάννη Κυριακόπουλου. Ταυτόχρονα ξεκινά και η απομάκρυνση των καμένων, τα οποία προσωρινά θα συγκεντρώνονται στην είσοδο της Φέριζας, υπό την ευθύνη των αντιδημάρχων Βασίλη Μπούτση και Μπάμπη Γαλάνη’’.
Στο ίδιο κλίμα και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς εξήρε την άριστη συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινό και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τον έλεγχο των φωτιάς πριν τη δύση του ηλίου. Ταυτόχρονα ενημέρωσε ότι ήδη οι υπηρεσίες του Δήμου Λαυρεωτικής έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή: ‘’Στο δήμο μας έχουμε 30 οικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Τα γραφεία δημάρχου στα δημοτικά καταστήματα της Κερατέας και του Λαυρίου είναι στη διάθεση των πληγέντων για να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης’’.
Τόσο ο Πέτρος Φιλίππου όσο και ο Δημήτρης Λουκάς απευθυνόμενοι στον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, αφού τον ευχαρίστησαν για τη συμμετοχή του και τη βοήθειά του, ζήτησαν χρηματοδοτική βοήθεια για την αποκατάσταση δρόμων στις πληγείσες περιοχές, την αποκατάσταση του Γηπέδου Αναβύσσου (για την οδοποιία και το γήπεδο επιδόθηκε υπόμνημα στον Περιφερειάρχη), για την άμεση υλοποίηση έργων ανάσχεσης του νερού στις καμένες περιοχές και για τη φροντίδα των δασικών εκτάσεων που κάηκαν.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια όπως ακριβώς συνέβαλε αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα συμβάλλει και στην επόμενη ημέρα:’’ Στο συμβάν της φωτιάς αποτυπώθηκε επιτυχώς η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση του κράτους. Προσφέραμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό με πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Να θεωρείτε δεδομένο ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται κοντά σας για να αναλάβει την ευθύνη της αποκατάστασης των ζημιών και για να αναγεννηθούν οι δασικοί σχηματισμοί που καταστράφηκαν’’.
Τοποθετήσεις επίσης έκαναν όλοι οι επιχειρησιακοί εμπλεκόμενοι (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Τροχαία, Δασαρχείο), καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι εντεταλμένοι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καταθέτοντας προτάσεις για τη διευκόλυνση των πληγέντων, για την προστασία των καμένων περιοχών και για την εκπόνηση σχεδίων δράσης για τις περιοχές υψηλού κινδύνου των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.