7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας
Το νέο θεσμό των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας με τη συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη του νέου ενιαίου Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας που θα εφαρμόζει τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανέπτυξε ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στο 7ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Δήμο Πυλαία – Χορτιάτη, που είναι η έδρα του Δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα.
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε το πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο στον τομέα της πρόληψης των νοσημάτων και της προαγωγής της υγείας όσο και στην κοινωνική μέριμνα.
«Παραμένει σταθερή η πεποίθησή μας ότι η πρόληψη είναι το κατ’ εξοχήν εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ περισσότερο από τη Πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία γενικά ανήκει στις αρμοδιότητες της Πολιτείας. Στον τομέα αυτό προσπαθούμε και έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα τόσο στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών, όσο και στον τομέα της εφαρμογής συγκεκριμένων προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής».
Ο νέος θεσμός των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας θέτει ως προτεραιότητες την προώθηση της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας, την εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, τη διασύνδεση και τον προσανατολισμό των δημοτών στις υπηρεσίες υγείας καθώς και τη συμβουλευτική υποστήριξη. Επιπλέον οι δομές αυτές θα προωθήσουν τις τοπικές πολιτικές υγείας, τις οποίες θα αναπτύξει το νέο ενιαίο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας που θα προέλθει από την επικείμενη συνένωση του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και του Εθνικού Δικτύου Δήμων Προαγωγής Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ήδη στο νέο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο συμμετάσχουν 160 Καλλικρατικοί Δήμοι, ενώ μέχρι τον Ιούνιο 2011 θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική γενική συνέλευσή του.
Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και επικεφαλής του Γραφείου Βόρειας Ελλάδας του Δικτύου, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. παρέχει μία έμπρακτη επιβεβαίωση πως οι σύγχρονοι Δήμοι μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα πιο σύνθετο κοινωνικό ρόλο, με νέες αρμοδιότητες και μεγαλύτερες ευθύνες για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».
Στο Συνέδριο συμμετείχαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από 60 Δήμους μέλη του Δικτύου, διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και πραγματοποιήθηκε παρουσία του εκπροσώπου του Γεν. Γραμματέα της Διοικητικής Περιφέρειας Μακεδονίας κ. Ευθ. Σώκου, του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Θαν. Γιαννόπουλου, του Γενικού Πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoescher Obermaier και άλλων επισήμων. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 600 πολίτες, επαγγελματίες υγείας και φοιτητές.
Κεντρική ομιλία
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο κ. Ιωάννης Τούντας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Ο.Φ., ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του Δικτύου και επισήμανε την αναγκαιότητα για ολοκληρωμένα σχέδια δράσης και πολιτικές υγείας μέσα από τους Δήμους. Ειδικότερα, ο κ. Τούντας παρουσίασε τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία για να δείξει τον υπέρτερο ρόλο που έχουν οι πολιτικές πρόληψης και προαγωγής της υγείας και η υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών έναντι της θεραπευτικής ιατρικής στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πληθυσμών και στην επιμήκυνση των ποιοτικών ετών ζωής των πολιτών.
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΕΦΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ
Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε η παρουσίαση του νέου ενιαίου καταστατικού των Εθνικών Δικτύων Υγείας και πραγματοποιήθηκε το 1ο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα την προώθηση των δημοτικών κέντρων πρόληψης και προστασίας της υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και την προσφορά που μπορούν να έχουν στον πολίτη. Συντονιστής σε αυτή την στρογγυλή τράπεζα ήταν ο κ. Γιώργος Πατούλης και ομιλητές ο κ. Απόστολος Δόλγερας, Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η κα. Καλυψώ Γούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Ψυχίατρος, Υγιεινολόγος, Διευθυντής του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ.
Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άθλησης και την υποστήριξη του ΣΦΕΕ (Σύλλογος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας). Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η κα. Ελένη Δουλιανάκη, ιατρός, Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ και τ. Δημοτική Σύμβουλος Πανοράματος Θεσσαλονίκης.
Το Σάββατο 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω στρογγυλές τράπεζες:
2ο Στρογγυλό Τραπέζι: «Πολιτική και Δράσεις για το Περιβάλλον: Συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ», όπου έγινε παρουσίαση των δράσεων φορέων για την προστασία του Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Συντονίστρια ήταν η κα. Ιφιγένεια Τσιρά, Δημοτική Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και ομιλήτριες η κα. Βάσω Πετρίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της ΜΚΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η κα. Στελλίνα Κουλουζάκη, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η κα. Μαρία Αλιμπέρτη, Δημοτική Σύμβουλος Γαλατσίου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Κοινωνικής Αλληλεγγύη»
3ο Στρογγυλό Τραπέζι: «Προσυμπτωματικός Έλεγχος Νοσημάτων στα Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης», όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα της πρόληψης και τα οφέλη προς τους πολίτες από τον προσυμπτωματικό έλεγχο αλλά και παρουσιάστηκαν τα νέα συστήματα προσυμπτωματικού ελέγχου μέσω των οποίων έχουμε εγκυρότερα αποτελέσματα. Συντονιστής ήταν ο κ. Βασίλης Δελής, ΩΡΛ και τ. Διοικητής της ΔΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης και ομιλητές ο κ. Αναστάσιος Σκρούμπελος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο κ. Θρασύβουλος Σπανίδης, Μηχανικός Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων και ο κ. Κωνσταντίνος Χρονάκης, Μηχανικός Ιατρικών Μηχανημάτων.
4ο Στρογγυλό Τραπέζι: «Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων: Γιατί χρειάζεται η πρόληψη». Το τραπέζι αυτό αφιερώθηκε στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και στην πρόληψη των νοσημάτων που προκαλεί (κυρίως του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας). Συντονιστής ήταν ο κ. Ιωάννης Μπόντης, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ και τ. Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Ο πρώτος ομιλητής, κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής της Δ’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”, κατά την ομιλία του επισήμανε ότι ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύγχρονη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός, όπως είναι οι προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και τα γεννητικά κονδυλώματα. Την δεύτερη ομιλία πραγματοποίησε ο κος Ιωάννης Καβαλιώτης, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε ότι το εμβόλιο έναντι του ιού HPV αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επικείμενη ή όχι έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η ηλικία αυτή, με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη, και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή. Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών λόγω των πολλαπλών οφέλων που προσφέρει ο εμβολιασμός τόσο στις έφηβες όσο και στις νεαρές γυναίκες που δεν εμβολιάστηκαν στην ηλικία των 12-15 ετών.
5ο Στρογγυλό Τραπέζι: «Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Πρόληψη και τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης και γιατί». Συντονιστές του τραπεζιού αυτού ήταν ο κ. Παναγιώτης Καρδαράς, Αν. Καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής ΑΠΘ και ο κ. Χρήστος Γώγος, Δ/ντης Νευροχειρουργικής 1ου Νοσ/μειου ΙΚΑ, Αντιδήμαρχος Βύρωνα και Γ.Γ. του Δ.Σ. του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Καπετάνος, Καθηγητής Ορθοπεδικής ΑΠΘ, Δ/ντής Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσ/μείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου, στις θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης αλλά και στις ενέργειες που πρέπει να αποφεύγονται προκειμένου τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο να έχουν μία καλή ποιότητα ζωής. Ο κ. Καπετάνος εδωσε έμφαση στην ανάγκη της πρόληψης της νόσου διότι αυτή μπορεί να μην είναι άμεσα θανατηφόρα αλλά ταλαιπωρεί υπερβολικά τους ασθενείς και τους οικείους τους λόγω των ξαφνικών αυτόματων καταγμάτων που προκαλεί αλλά και αυξάνει τη θνησιμότητα των ασθενών εντός της πρώτης 10ετίας από το κάταγμα.
6ο Στρογγυλό Τραπέζι: «Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Συντονιστής του τραπεζιού αυτού ήταν ο κ. Ηρακλής Τιτόπουλος, Πνευμονολόγος και Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ, Δημοτικός Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κατσούλης, Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρουσίασε τα αίτια της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη συγκεκριμένη νόσο, επισήμανε το ρόλο που μπορεί να παίξει ο τομέας της πρωτοβάθμιας υγείας στην ενημέρωση του κοινού κυρίως όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, εφόσον κατά κύριο λόγο η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι η νόσος των καπνιστών.
7ο Στρογγυλό Τραπέζι: «Δράσεις Πρόληψης στους Δήμους». Το τραπέζι αυτό ήταν αφιερωμένο στις δράσεις πρόληψης που έχουν πραγματοποιήσει οι Δήμοι – Μέλη του Δικτύου. Συντονιστής ήταν ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Ψυχίατρος και τ. Διοικητής της ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας-Θράκης. Ομιλητές ήταν ο κ. Γεώργιος Βάλλας, διευθυντής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της «e-Trikala» A.E. του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα «Τηλεπρόνοια στο Δήμο Τρικκαίων», ο κ. Γεώργιος Σακελλάρης, Αντιδήμαρχος στο Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας που παρουσίασε το πρόγραμμα «Τηλεϊατρική στο Δήμο Αργιθέας», ο κ. Γεώργιος Λίλτσης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ανάπτυξης και Υγείας του Δήμου Παύλου Μελά ο οποίος ανέπτυξε τη σημαντικότητα του προγράμματος «Παιδειατροφή στο Δήμο Παύλου Μελά» και ο κ. Ηρακλής Τιτόπουλος, Ειδικός Πνευμονολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής στο Α.Π.Θ. και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη που παρουασίασε το πρόγραμμα «Οστεοπόρωση στους Δήμους-Μέλη του Δ.Δ.Υ. στη Β. Ελλάδα».
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το 7ο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. σημείωσε, κατά γενική ομολογία, μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το διήμερο Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων 60 Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Μελών του Δικτύου, εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της τοπικής κοινωνίας, φοιτητές παραϊατρικών ειδικοτήτων και πολίτες.