Τι συμβαίνει στον εμπορικό κόσμο των δήμων Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Αμαρουσίου και Κηφισιάς
Πάνω κάτω όλοι γνωρίζουν ποια είναι η εικόνα της αγοράς αυτήν την περίοδο, όμως πάντα χρειάζεται να γίνεται μια μία λεπτομερέστερη καταγραφή και αυτό κάναμε για τις τοπικές αγορές των δήμων της περιοχής μας όπου η κατάσταση έχει ως εξής:
Μεταμόρφωση
Σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος και στην Μεταμόρφωση, όπως εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης όπως τη Γ. Παπανδρέου και τη Φ. Γκινοσάτη. Για την κατάσταση αυτή αλλά και για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος προκειμένου να βοηθήσει τους καταστηματάρχες μας μίλησε ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος μας είπε: “Δυστυχώς, και στην πόλη μας υπάρχουν και πολλά λουκέτα, όπως και πινακίδες “ενοικιάζεται” σε όλους τους δρόμους. Πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί αυτή κατάσταση, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά που περιμένουμε την ανάκαμψη. Εμείς αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους καταστηματάρχες σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία είναι να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Η μέχρι πρότινος οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν μας άφηνε τέτοια περιθώρια. Είναι όμως πλέον κάτι που μας απασχολεί, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν για να το εξετάσουμε. Έχουμε μία αδύναμη αγορά που η κρίση μπορεί να αποβεί καταστροφική για αυτήν. Μέτρα του τύπου “ψωνίστε από την πόλη μας” έχουν οριακή χρησιμότητα, καθώς το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν ψωνίζει γενικά. Σίγουρα κι εμείς συστήνουμε να ψωνίζουν από τα μαγαζιά της Μεταμόρφωσης, καθώς αυτό είναι καλό από όλες τις πλευρές για την πόλη μας”.
Νέα Ιωνία
Τα σημάδια της κρίσης είναι πλέον ορατά και στο εμπορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας. Σε όλους τους μεγάλους κάθετους δρόμους της Λ. Ηρακλείου όπως στον πεζόδρομο της Μικράς Ασίας και τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου, 28ης Οκτωβρίου και Κώστα Βάρναλη ο επισκέπτης θα δει βιτρίνες άδειες με τα ενοικιαστήρια σε αρκετές εξ αυτών πλέον να έχουν ξεθωριάσει. Νεκροταφείο θυμίζουν ακόμα ο πεζόδρομος της Παλαιών Πατρών Γερμανού και η οδός Αγίου Γεωργίου, ο κεντρικότερος δρόμος της Ελευθερούπολης, με τα κλειστά καταστήματα να είναι σε ορισμένα σημεία περισσότερα από τα ανοιχτά. Και η κατάσταση σε κάποιους δρόμους του κέντρου θα ήταν ακόμα χειρότερη αν δεν υπήρχαν τα καταστήματα των αλλοδαπών (Κινέζων, Πακιστανών) όπως στην Αγίου Γεωργίου. Αλλά ακόμα και η βιτρίνα του εμπορικού κέντρου η Λεωφόρος Ηρακλείου έχει αρχίσει να “ραγίζει”. Το κεντρικό της κομμάτι μεταξύ των οδών Παναγούλη και Ελευθερίου Βενιζέλου κρατάει ακόμα καθώς εκεί υπάρχουν τα πολυκαταστήματα, οι τράπεζες, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως αρκετά καταστήματα είναι ιδιόκτητα, τα δουλεύουν δηλαδή οι ιδιοκτήτες μαζί με τις οικογένειες τους. Από εκεί και πέρα όμως η εικόνα αλλάζει και ειδικά στο κομμάτι από την Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι και το σταθμό στα Πευκάκια μετρήσαμε πολλά κλειστά καταστήματα. Κάποια δε στέγαζαν επώνυμα μαγαζιά, όπως μια γνωστή επιχείρηση εμπορίας μουσικών ειδών και πασίγνωστο κατάστημα βρεφικών και παιδικών ρούχων. Ξενοίκιαστα όμως δεν μένουν μόνο τα εμπορικά μαγαζιά αλλά και οι χώροι γραφείων με τα τεράστια πανό με τις επιγραφές να προσπαθούν μάλλον μάταια να προσελκύσουν ενοικιαστές. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, κ. Στάθης Νουβέλογλου, μας είπε πως η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα διαλύει την αγορά και προβλέπει πως τα λουκέτα θα αυξηθούν όσο οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για να ψωνίσουν. Υπογραμμίζει δε πως έχει ενταθεί το φαινόμενο της αντικατάστασης των μικρομάγαζων από καταστήματα μεγάλων πολυεθνικών που μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση λόγω της μείωσης του κόστους εργασίας. Αυτό το γεγονός αλλά και η προοπτική να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργεί άνισο ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. “Αυτός είναι και ο στόχος τους να διαλύσουν το μικρομεσαίους επαγγελματίες και να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο για τους μεγάλους” δηλώνει.
Μαρούσι
Χαρακτηριστική είναι η κραυγή αγωνίας που βγάζουν οι άνθρωποι του Εμπορικού Συλλόγου του Δήμου Αμαρουσίου. «Κρατάμε με νύχια και με δόντια τα καταστήματά μας, εάν δεν αλλάξει κάτι όμως ριζικά, εάν δεν πέσει χρήμα στην αγορά θα κλείσουμε και εμείς», μας είπαν μαγαζάτορες του κέντρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου, εκατοντάδες είναι τα καταστήματα που μετά από δεκαετίες λειτουργίας σε δρόμους ιστορικούς (Ερμού, Πλαστήρα, Διονύσου), έβαλαν λουκέτο. Μπορεί όμως να αναστραφεί η κατάσταση; Οι άνθρωποι του Δήμου Αμαρουσίου σχολιάζουν ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να αναζωογονηθεί η τοπική αγορά. Μεγάλο στοίχημα και ελπίδα, η εκ νέου ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου με βιοκλιματικά πρότυπα, με σκοπό το Μαρούσι να γίνει και πάλι πόλος έλξης για τους κατοίκους των βορείων. Ταυτόχρονα, η λειτουργία οργανωμένων παρκινγκ μαζί με την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης θα κάνουν την πρόσβαση πιο εύκολη.
Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα
Ο κ. Σπύρος Γραμμένος, Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Εμπορικού Συλλόγου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, μας παρουσίασε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την εικόνα που έχει η εμπορική κίνηση στην περιοχή του, καθώς και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν προκειμένου να ελαφρώσουν τα βάρη των ανθρώπων της τοπικής αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γραμμένος μας ανέφερε: “Η τοπική αγορά στην περιοχή μας βρίσκεται στην ίδια απελπιστική κατάσταση που είναι και σε όλη την Ελλάδα. Αν και ο κόσμος παραμένει καταναλωτής, η κίνηση έχει μειωθεί τόσο σε επίπεδο συχνότητας επισκεψιμότητας όσο και στα χρήματα που διαθέτει για τις αγορές του. Αυτό είναι λογικό από την στιγμή που έχουμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ενώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχοντας λιγότερα έσοδα από την μείωση που σας περιέγραψα, και αυτοί με τη σειρά τους διαθέτουν ακόμη πιο λίγα για τις αγορές τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η περιοχή μας είναι περισσότερο σημείο αναφοράς στα καταστήματα εστίασης παρά τα εμπορικά, όπως συμβαίνει στους διπλανούς δήμους της Νέας Ιωνίας και των Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Εμείς σαν Σύλλογος προσπαθούμε με διάφορα έντυπα, αεροπανό και αφίσες να υπενθυμίζουμε στους κατοίκους της περιοχής μας τα οφέλη που έχει το να κάνουν τις αγορές τους από εδώ. Επίσης, προσπαθούμε μέσω ΕΣΠΑ να αξιοποιήσουμε κάποια προγράμματα, όπως για το υπαλληλικό προσωπικό, όπου αυτό είναι δυνατόν. Η συνεργασία μας με την δημοτική αρχή δεν είναι απόλυτη, καθώς και ο δήμος αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα”.
Κηφισιά
Λίγο καλύτερη η εικόνα στην Κηφισιά, όπου η πιο εύρωστη «κάστα» των κατοίκων της κρατάει ζωντανή ακόμα την τοπική αγορά. Όχι όμως χωρίς απώλειες. Αρκετές οι άδειες βιτρίνες, με τα ενοικιαστήρια να είναι τα μόνα που κοσμούν πλέον τα τζάμια που άλλοτε προέβαλαν πολυτελή εμπορεύματα. Περισσότερο «πυκνοί» από μαγαζιά οι βασικοί δρόμοι, έρημα τα παράπλευρα δρομάκια. «Η κρίση ακούμπησε και εμάς, παρά την αντίθετη άποψη που ίσως υπάρχει», λένε οι άνθρωποι του εμπορικού συλλόγου, που δεν κρύβουν την πικρία τους για τον Δήμο Κηφισιάς. Θυμίζουμε την προ ετών κόντρα των δύο πλευρών, όταν ο Δήμος αποφάσισε να πεζοδρομήσει αρκετούς από τους δρόμους του κέντρου, «κόβοντας» όμως παράλληλα περί τις 140 θέσεις στάθμευσης. Δήμος και έμποροι φιλοδοξούν αυτό να διορθωθεί, τώρα που έχουν επιτέλους μπει μπροστά οι εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ της πλατείας Πλατάνου, και το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο στην επόμενη διετία. Παράλληλα, ο Δήμος προσπαθεί να βοηθήσει στην προβολή των τοπικών καταστημάτων με την παροχή δωρεάν διαφημιστικών πλαισίων σε σημεία της πόλης.