Από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας επιχειρεί να ξεφύγει ο δήμος Ηρακλείου Αττικής προκειμένου να καταφέρουν να αποζημιωθούν άμεσα όσοι επλήγησαν από την φυσική καταστροφή που έπληξε την πόλη στις 13 Οκτωβρίου 2020.
Για αυτό ακριβώς τον λόγο προχώρησε σε ομόφωνη απόφαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με την οποία ζητά να συμπεριληφθούν στην καταβολή των αποζημιώσεων των πληγέντων και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι τέντες, τα κάγκελα στα μπαλκόνια, οι μάντρες, οι κεραμοσκεπές και τα έπιπλα εξωτερικού χώρου, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ζημιών αφορά τα παραπάνω αντικείμενα.
Παράλληλα, ο δήμαρχος, κ. Νίκος Μπάμπαλος ενημέρωσε το Σώμα πως για να πάρουν οι κάτοικοι το επίδομα των 600 ευρώ, που προβλέπεται να δίνεται άμεσα στους πληγέντες, θα πρέπει να μην κατοικείται το σπίτι τους, κάτι που δεν ισχύει στο Ηράκλειο, καθώς ευτυχώς δεν υπήρξαν πλημμύρες στα σπίτια. Ταυτόχρονα οι αποζημιώσεις από τα 1.000 έως τα 15.000 ευρώ καταβάλλονται στις περιπτώσεις που η οικοσυσκευή (ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνα κρεβάτια κ.α.) έχει καταστραφεί. Έτσι, λοιπόν, στην ερώτηση του δήμου Ηρακλείου ότι τα προβλήματα ήταν κατά κύριο λόγο σε ηλιακούς και τέντες δεν δόθηκε κάποια ξεκάθαρη απάντηση αν θα αποζημιωθούν για αυτά.
Έτσι, ο δήμος απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών που ζητά να ξεκαθαριστεί ποιοι συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες των αποζημιώσεων.
Παράλληλα, ο δήμος συντονίζει παρέμβαση με τους δημάρχους Νέας Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου και Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλο στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και όλοι μαζί να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κάτοικοι των τριών περιοχών. Βέβαια σε Νέα Ιωνία και Γαλάτσι οι πληγέντες ήταν πολύ λιγότεροι σε σχέση με το Ηράκλειο.
Ο δήμαρχος δήλωσε αισιόδοξος πως με όλες αυτές τις κινήσεις θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις.
Θετική η αντιπολίτευση
Μετά την εισήγηση του δημάρχου τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συμφώνησαν με την πρόταση της διοίκησης και συμπληρωματικά κατέθεσαν κάποιες προτάσεις και έθεσαν κάποια ερωτήματα για πληρέστερη ενημέρωσή τους.
Πρώτα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, ζήτησε να ενημερωθεί για το τι ζημιά έκανε γενικότερα στην πόλη. Πόσα δέντρα έπεσαν, πόσες κολόνες. Επίσης ζήτησε να μάθει πόσοι είναι συνολικά οι κάτοικοι που επλήγησαν. Άμεσα απάντησε ο δήμαρχος ότι οι κάτοικοι που κάλεσαν το δήμο για να καταγραφούν οι ζημιές στις περιουσίες τους ήταν μέχρι την Τρίτη 20 Οκτωβρίου περισσότεροι από 850. Όσον αφορά τις ζημιές στην πόλη αυτές θα ανακοινωθούν άμεσα, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους.
Ακόμη ο κ. Παπαδημητρίου στάθηκε και στο ότι θα πρέπει όσοι επλήγησαν να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων όπου αφορά σε “πάγωμα” αποπληρωμής τυχόν χρεών τους.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή”, κ. Κυριάκος Κουτρούλης και με την ιδιότητα του νομικού επισήμανε με νόημα πως είναι αδύνατον να μην συμπεριλαμβάνεται στην οικοσυσκευή ο ηλιακός θερμοσίφωνας.
Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “ΑΚΕΠ”, κ. Παντελής Βλασσόπουλος στη σύντομη παρέμβασή του δεν θέλησε να επαναλάβει όσα ειπώθηκαν και από την πλευρά του ζήτησε οι σημαντικές συνεδριάσεις που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα και θα αφορούν στον Προϋπολογισμό και τα Δημοτικά Τέλη να γίνου δια ζώσης.
Η κα Ευδοκία Βλαντή εκπροσωπώντας την Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου Αττικής, ζήτησε να ασχοληθεί ο δήμος με όλες τις περιπτώσεις πολιτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όπως όσοι είχαν ζημιές στα αυτοκίνητά τους, ανεξάρτητα αν αφορά λίγους πολίτες.
Ευχαριστίες και περαστικά
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι όλοι οι ομιλητές εκθείασαν το έργο που επιτέλεσαν οι εργαζόμενοι του δήμου Ηρακλείου Αττικής, οι οποίοι κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να επαναφέρουν την πόλη σε κατάσταση λειτουργίας. Επίσης, όλοι ευχήθηκαν περαστικά στην άτυχη γυναίκα που τραυματίστηκε από το ακραίο καιρικό φαινόμενο και βρίσκεται ακόμη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να γυρίσει το γρηγορότερο σπίτι της.