Σύσκεψη εργασίας, στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, με την Δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Με την ευκαιρία εορτασμού της πόλης, ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τον Άγιο Δημήτριο, προσκύνησε στην ομώνυμη Εκκλησία, περπάτησε στους δρόμους του προαστίου, συζήτησε με κατοίκους και καταστηματάρχες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ακολούθησε σύσκεψη με την Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους.
Η Δήμαρχος, κυρία Μαρία Ανδρούτσου, υποδεχόμενη στο Δημαρχείο τον υπουργό Εσωτερικών τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και τον ενημέρωσε για τις ανάγκες του Δήμου.
Η κυρία Ανδρούτσου υπέβαλε στον υπουργό μια σειρά από αιτήματα για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στην περιοχή, προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη σύσκεψη δήλωσε:
«Επισκέφθηκα τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, όπου σήμερα η πόλη γιορτάζει. Ήρθαμε, όμως, όχι μόνο για τις τυπικές ευχές, αλλά, κυρίως, για να έχουμε μία σύσκεψη εργασίας με την Δήμαρχο και τα στελέχη της πόλης, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά έργα πνοής, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για το Δήμο Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Πρόκειται για εμβληματικές παρεμβάσεις, που αφορούν στη δημιουργία κολυμβητηρίου και σημαντικών αθλητικών και άλλων υπαίθριων εγκαταστάσεων, που θα διαμορφώσουν έναν υπερ-τοπικό πόλο αναψυχής. Η ίδια παρέμβαση πρόκειται να γίνει και στο γνωστό σε όλους χώρο του Ασυρμάτου, στην πόλη.
Πρόκειται για δύο εμβληματικές παρεμβάσεις, οι οποίες ανοίγουν νέες προοπτικές στην πόλη, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που αναμένεται να έχει, μετά από αυτά τα σημαντικά έργα. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ίδιο ισχύει για το Δήμο Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και διαφάνεια το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”».
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα Προγράμματα δεν περιλάμβαναν έργα για «αστική αναζωογόνηση» και πρόσθεσε:
«Τώρα όμως είμαστε, εδώ, με χρήματα και με τη διάθεση ένα τμήμα του σημαντικό να στηρίξει την αστική αναζωογόνηση των Δήμων, των δύο μεγάλων λεκανοπεδίων της χώρας, όπως και όλων των πρωτευουσών νομών με σημαντικές αναπλάσεις και παρεμβάσεις, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, την τοπική ανάπτυξη, όλα όσα θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει ένας ισχυρός πόλος έλξης».
Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, κυρία Μαρία Ανδρούτσου, δήλωσε: «Σήμερα που η πόλη μας γιορτάζει, δεχτήκαμε τον υπουργό Εσωτερικών και δεχτήκαμε τα “δώρα” του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Ανακοινώσεις σημαντικές, για έργα εμβληματικά για την πόλη μας, που τόσα χρόνια διεκδικούσαν οι πολίτες και εμείς ως αιρετοί, ως άνθρωποι του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για να γίνονται αυτά πραγματικότητα.
Σήμερα, λοιπόν, με πολύ αισιοδοξία, είδαμε ότι στο κοντινό μέλλον ο σχεδιασμός που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς, χάρη στη σημαντική δουλειά που κάνουν τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και την παρέμβαση, βεβαίως, της ηγεσίας στην κατεύθυνση που δίνεται και την εκπόνηση αυτού του Προγράμματος, που είναι για την Αυτοδιοίκηση σημαντικός μοχλός ανάπτυξης».
Τα έργα τα οποία έχει σχεδιάσει, για να ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης», η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, είναι:
1. Κατασκευή κολυμβητηρίου και κοινόχρηστου χώρου. Ενδεικτικός προϋπολογισμός έργου: 8,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβληματικού Δημόσιου χώρου άθλησης και αναψυχής στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, με κεντρικό άξονα το νέο κολυμβητήριο, του οποίου η χρήση θα εκτονώνεται και στην παρακείμενη πλατεία, σε ιδιόκτητα ακίνητα 2,96 και 1,37 στρεμμάτων, αντιστοίχως. Το κολυμβητήριο θα αποτελέσει μία σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, που θα περιλαμβάνει δύο πισίνες (μία αγωνιστική πισίνα 33m x 21m (ανοικτή) και μία ρηχή εκμάθησης 10m x 12,5m (κλειστή). Η αγωνιστική πισίνα θα είναι κατάλληλη για αγώνες κλασικής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης και θα παρέχει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα παρακολούθησης από κατάλληλες κερκίδες.
2. Βιοκλιματική ανάπλαση πάρκου Ελ. Βενιζέλου (Ασύρματος). Ενδεικτικός προϋπολογισμός έργου: 6,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για εμβληματικό δημόσιο ακίνητο, εμβαδού 68 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο. Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο η προβλεπόμενη χρήση είναι Αστικό Πράσινο – Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Βασική επιλογή της μελέτης είναι η μεγιστοποίηση του ελεύθερου χώρου πρασίνου, καθώς και η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, που περιλαμβάνει περιφερειακό δακτύλιο και δίκτυο πεζοδρόμων, περιοχές πρασίνου, υδάτινο στοιχείο, υπαίθριο θεατρικό χώρο, παιδική χαρά, κεντρική και δευτερεύουσες πλατείες, χώρους εκγύμνασης, εκθέσεων και αναψυκτήριο.
3. «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος).
Η πρόταση αφορά σε 45 σχολικά κτίρια του Δήμου Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα σε:
• 16 Νηπιαγωγεία.
• 19 Δημοτικά συμπεριλαμβανομένου και του Ειδικού Δημοτικού/Νηπιαγωγείου.
• 10 Γυμνάσια – Λύκεια (Γενικά, ΕΠΑΛ, Εσπερινά κ ΕΕΕΕΚ/Ειδικό Γυμνάσιο)
4. «Δράσεις ηλεκτροκίνησης στους Δήμους».
Η πρόταση εντάσσεται στις γενικότερες δράσεις περιορισμού μείωσης των εκπομπών CO2 για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και αφορά στην προμήθεια:
• 5 μικρών οχημάτων (επιβατικά, δίκυκλα, μικρά φορτηγά).
• 5 μεγάλων οχημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται minibus για την πύκνωση των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας, καθώς και στην εγκατάσταση 2 σταθμών φόρτισης.
5. «Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του προγράμματος».
Η πρόταση αφορά στη χρηματοδότηση με 500.000 ευρώ για 3 υποέργα μελετών:
α. Διαμόρφωση του Δημοτικού Σταδίου.
β. Τοπογραφικές μελέτες για διανοίξεις, πράξεις αναλογισμού κ.ά.
γ. Ολοκληρωμένη μελέτη (αρχιτεκτονικά, Η/Μ, κ.λπ.) για τη διαμόρφωση δικτύου πεζόδρομων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και έργων βιώσιμης κινητικότητας.
6. «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων».
Η πρόταση αφορά σε δύο έργα, με την προϋπόθεση επίλυσης διαδικαστικών θεμάτων σε συνεργασία με Κτ. Υπ. Α.Ε.
– ΟΜΑΔΑ Α΄ Νέα χρήση ανενεργού σχολικού κτιρίου (παλαιό 3ο Δημοτικό) με την μετατροπή του σε Βρεφονηπιακό Σταθμό (μελέτη – κατασκευή).
– ΟΜΑΔΑ Γ΄ Ανέγερση διδακτηρίου για τη στέγαση του 6ου Γυμνασίου (μελέτη – κατασκευή).