Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού ισχύουν από τις 6 το πρωί της Τρίτη 3/11.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις μεταφορές, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Προβλέπονται τα ακόλουθα και στα δύο Επίπεδα που ορίζει ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας:
65% πληρότητα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
65% στα πλοία
Στο μεν επίπεδο Α’ (κίτρινο), στα ταξί επιτρέπονται μέχρι 3 επιβάτες, ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) επιτρέπεται ένας μόνο επιβάτης.
Επίσης στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες).
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, η χρήση μάσκας όχι μόνο είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά επιπλέον δεν θα μπορεί κανείς να επιβιβαστεί σε ΜΜΜ εάν δεν φοράει μάσκα.
Ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων από τη Δευτέρα
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα κυκλοφορούν από σήμερα Δευτέρα στους δρόμους της Αθήνας, ενώ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα προστεθούν στο δυναμικό του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) και τα υπόλοιπα 100 λεωφορεία, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο της εξυπηρέτησης στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.
Στην πλειονότητα τους τα συγκεκριμένα λεωφορεία δρομολογούνται σε περιφερειακές γραμμές (Βόρειας, Νότιας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής) ώστε να ενισχυθούν τα δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας με τα λεωφορεία των ΟΣΥ, τα οποία και αντικαθίσταται από τα ΚΤΕΛ. Η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ κρίθηκε απαραίτητη και αποτελεσματική, καθώς με αυτήν εντάσσονται συνολικά 200 οχήματα και 550 επιπλέον οδηγοί σε ημερήσια βάση στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών αρμοδιότητας ΟΑΣΑ.
Οι γραμμές που θα εκτελούν συγκοινωνιακό έργο συνολικά και τα 200 λεωφορεία των ΚΤΕΛ είναι:
Γραμμές περιοχής Βόρειας Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές που συνδέουν την περιοχή της Κηφισιάς με περιοχές όπως η Ροδόπολη, το Κρυονέρι, ο Άγιος Στέφανος, ο Διόνυσος, οι Θρακομακεδόνες.
Γραμμές περιοχής Δυτικής Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές οι οποίες συνδέουν την περιοχή της Ελευσίνας με περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα, η Μαγούλα.
Γραμμές περιοχής Ανατολικής Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές που συνδέουν τους σταθμούς μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και Νομισματοκοπείο με περιοχές όπως η Ανθούσα, η Αρτέμιδα, το Κορωπί, η Παλλήνη, η Ραφήνα.
Γραμμές περιοχής Νότιας Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γραμμές οι οποίες συνδέουν το σταθμό του μετρό «Ελληνικό» με περιοχές όπως η Σαρωνίδα, η Βάρκιζα, η Γλυφάδα.
Τι αλλάζει από την Τρίτη
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα από την Τρίτη και για ένα μήνα σε γενικές γραμμές προβλέπει:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.
Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, καθώς και η βιομηχανία. Ανοιχτά τα σχολεία. Ανοιχτοί οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας
Επιπλέον, ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας αλλάζει και πλέον έχει 2 επίπεδα από τα 4 που προβλέπονταν μέχρι τώρα.
Το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο «Επίπεδο Α’ – επιτήρησης (κίτρινο)» και αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο «Επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)».
Έτσι, η κατάταξη των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα και με την αρμόδια για τον Χάρτη επιτροπή των λοιμωξιολόγων, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:
Στο «Επίπεδο Α’-Επιτήρησης (κίτρινο)» κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 Περιφερειακές Ενότητες:
Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.
Στο «Επίπεδο Β’-Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)» κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 Περιφερειακές Ενότητες:
Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική.