Τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 του δήμου Νέας Ιωνίας που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης
Στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2013 προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας σε προηγούμενη συνεδρίασή του. Το συνολικό ύψος του Προγράμματος φτάνει τα 5 εκ. ευρώ (εξασφαλισμένες πιστώσεις για το 2013), αλλά η Δημοτική Αρχή προσδοκά και είναι αισιόδοξη πως θα προχωρήσουν μέσα στη χρονιά οι διαδικασίες για την υλοποίηση κάποιων πολύ σημαντικών έργων για την πόλη, με τον ενδεικτικό Προϋπολογισμό να φτάνει τα 21.825.727,01 ευρώ.
Στη γραπτή εισήγηση του Αντιδημάρχου, κ. Γιάννη Κολμανιώτη, τονίζεται πως τα έσοδα από την επιχορήγηση του κράτους προς τους δήμους για έργα (ΣΑΤΑ) μειώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια σε ποσοστό άνω του 50 % και για το 2012 καταβλήθηκαν στο Δήμο στις 31 Δεκεμβρίου 2012(!), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να είναι φτωχή η περσινή χρονιά από πλευρά έργων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κολμανιώτης στο διάστημα αυτό η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε και συνεχίζει να προβαίνει στη σύνταξη μελετών για την κατασκευή έργων για τα οποία η διοίκηση θα διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις.
Ο κ. Κολμανιώτης τονίζει ακόμα στη εισήγησή του πως στον τομέα των έργων και των μελετών ο Δήμος έχει εξοφλήσει προηγούμενες οφειλές σε εργολάβους και μελετητές και πλην ελάχιστων περιπτώσεων “δεν χρωστάμε”. Σχετικά με τα μεγάλα έργα ο κ. Κολμανιώτης ενημερώνει, μέσα από την εισήγησή του πως είναι έτοιμες οι μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία στον Περισσό και σε άλλα σημεία της πόλης όπου υπάρχει πρόβλημα συνολικού προϋπολογισμού 13, 2 εκ. ευρώ και οι οποίες θα κατατεθούν προς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής με τη διοίκηση να περιμένει το πράσινο φως καθώς είναι γνωστό πως η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα. Ο Αντιδήμαρχος ενημερώνει ακόμα πως ο Δήμος προχωράει στη δημοπράτηση του έργου κατασκευής του 11ου Νηπιαγωγείου στην οδό Σόλωνος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με την εγγεγραμμένη πίστωση να είναι 715.500 ευρώ.
Μεταξύ των άλλων σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων της χρονιάς ξεχωρίζουν η διαμόρφωση πλατειών σε δύο απαλλοτριωμένα οικόπεδα στα Ανθρακωρυχεία και ειδικότερα στα Κ.Χ. 572 ( Σαμοθράκης) και Κ.Χ. 559 (Ανθρακωρύχων), προώθηση των διαδικασιών αγοράς ακινήτου έξω από τα όρια του Δήμου για τη μεταφορά του γκαράζ. Αναμένεται ακόμα η έγκριση της μελέτης για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη, ενώ ο Δήμος προχωράει, μεταξύ άλλων, σε μελέτες για την κατασκευή πεζογέφυρας δίπλα στη γέφυρα της Αλέκου Παναγούλη, την ανάπλαση πεζοδρόμων του κέντρου και την αναδιαμόρφωση του αθλητικού κέντρου δίπλα στο 3ο Λύκειο στο Βέικο.
Ποιες οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης
Κριτική άσκησε στη διοίκηση για τον τομέα των έργων ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Μανούρης ο οποίος σημείωσε πως καταγράφονται προθέσεις και διεκδικήσεις αλλά “αποτέλεσμα ουδέν”. “Αντίθετα υπάρχουν πολλά Θα” συμπλήρωσε. Απαντώντας ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, θύμισε την υπόθεση με τα έργα της πρώην Νομαρχίας Αθηνών. Συγκεκριμένα ανέφερε πως στην προηγούμενη δημοτική περίοδο όταν άλλοι δήμοι έπαιρναν έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και υπήρχαν άλλα οικονομικά δεδομένα η Νέα Ιωνία κατάφερε να εκτελέσει (με χρήματα της Νομαρχίας) μόνο το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Παναιτωλίου, προϋπολογισμού 680.000 ευρώ. Ο κ. Γκότσης είπε ακόμα πως έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου των ομβρίων (13 εκ. ευρώ) αλλά και του γηπέδου και σημείωσε πως ο Δήμος συζητάει την ένταξη του Ο.Τ. 15Ο στο πρόγραμμα Jessica. “Είμαστε έτοιμοι και τα έργα είναι ώριμα. Αν δεν τα καταφέρουμε θα είναι ένα ζήτημα. Εμείς θα το καταγγείλουμε” τόνισε ο Δήμαρχος που δεν έκρυψε πάντως τον προβληματισμό του για τυχόν “πολιτικά παιχνίδια” με τις χρηματοδότησεις των έργων στο δρόμο προς τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.
Οι αναφορές του Δημάρχου δεν έμειναν αναπάντητες από την Αξιωματική Αντιπολίτευσης που θυμίζουμε ήταν στη διοίκηση του Δήμου την περασμένη οχταετία.
“Με ενοχλεί αφάνταστα ο μηδενισμός” τόνισε ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Νίκος Δακουτρός, που θύμισε, μεταξύ άλλων, τα έργα αναπλάσεων που έγιναν στη Νέα Ιωνία μέσω του ταμείου ΕΤΕΡΠΣ του ΥΠΕΧΩΔΕ, τις παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση, την προετοιμασία και ένταξη του 11ου Νηπιαγωγείου στα έργα του ΟΣΚ (σ.σ. σήμερα βέβαια εκτελείται απευθείας από το Δήμο μέσω ΕΣΠΑ) και την έναρξη του έργου ανακατασκευής του Παιδικού Σταθμού στην Ελευθερούπολη. Ο κ. Μανούρης, από την πλευρά του, αφού τόνισε πως “είναι προφανές το έργο που έγινε στην πόλη” ζήτησε από τη διοίκηση να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για τις μελέτες και τα έργα που έγιναν στην πόλη.
Τι γίνεται με το Ο.Τ. 150 και το δημοτικό στάδιο
Για το Ο.Τ. 150 η διοίκηση ενημέρωσε πως έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατασκευή του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων και τη διαμόρφωση σε πλατεία του επίγειου χώρου, με προϋπολογισμό 8.500.000 ευρώ. “Έχουμε πάρει όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις και αναμένουμε την έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσουμε στην έγκριση της οικοδομικής αδείας” τονίζει στην εισήγηση του ο κ. Κολμανιώτης. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση η διοίκηση διεκδικεί και αυτό το έργο να συμπεριληφθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα έχοντας υποβάλλει σχετικό αίτημα, ενώ παράλληλα εναλλακτικά προωθείται φάκελος με την κατασκευή του έργου μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα JESSICA. Μάλιστα όπως φάνηκε και στη συζήτηση μάλλον προς το JESSICA στρέφονται οι προσπάθειες της διοίκησης με τον κ. Μανούρη να αναγνωρίζει πως γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος άσκησε κριτική στο θέμα της εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης κατηγορώντας τη διοίκηση πως δεν την έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα φοβούμενη το πολιτικό κόστος και την πάει “πακέτο” μαζί με το έργο. Ο Δήμαρχος απάντησε πως η διοίκηση δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και εξήγησε πως η ελεγχόμενη στάθμευση είναι μέρος του έργου και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνη της.
Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και έχουν παρθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για την κατασκευή των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου, δυναμικότητας 2500 θέσεων καθώς και των αποδυτηρίων, βοηθητικών χώρων και αιθουσών αθλητικών εγκαταστάσεων που θα κατασκευασθούν κάτω από αυτές, ενδεικτικού προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ.
Η μελέτη έχει κατατεθεί στην πολεοδομία για έκδοση οικοδομικής αδείας και παράλληλα συντάσσονται και τα τεύχη δημοπράτησης. Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί την ένταξη κατασκευής του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και έχει ήδη υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής.