Ένα μεγάλο λάθος που έγινε επί Υπουργίας του κ. Πολάκη και δεν διορθώνει ο σημερινός Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, απειλεί ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που προσφέρουν ακουστικά βαρηκοΐας σε χιλιάδες Έλληνες με πρόβλημα ακοής.
Μάλιστα, αυτό το λάθος το έχουν αναγνωρίσει τόσο οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ όσο και του υπουργείου Υγείας.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2017. Τη χρονιά αυτή υποχρεώθηκαν όλοι οι πάροχοι ακουστικών βαρηκοΐας να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ασθενών. Το ίδιο συνέβη και με όλους σχεδόν τους παρόχους του οργανισμού.
Η απόφαση αυτή κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση. Ο οργανισμός εμφανίζονταν να αποζημιώνει δεκάδες υλικά και συσκευές, καταβάλλοντας το κόστος απευθείας στους ασθενείς, χωρίς πρακτικά να έχει κανένα έλεγχο στην κατανάλωση των ειδών και φυσικά στο κόστος. Και ήδη είχαν βρεθεί πολλές σκανδαλώδεις υποθέσεις κακοδιαχείρισης όπως με επιθέματα κατακλίσεων κ.ά.
Παρ’ ότι ο σκοπός ήταν σωστός, τα μέσα ήταν για κλάματα. Χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως υποδομή, χωρίς να ξέρει καν ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ πως θα λειτουργήσει το σύστημα, υποχρέωσαν της επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας να μπουν στο σύστημα αυτό. Ως φυσικό επακόλουθο, υπήρξαν τρομακτικές καθυστερήσεις και για αρκετό καιρό οι ασθενείς δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την επιδότηση του κράτους, που δικαιούνταν για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας.
Ως αποτέλεσμα, το 2017, μειώθηκε σημαντικά η χρήση ακουστικών. Όχι γιατί μειώθηκαν οι ανάγκες των ασθενών, αλλά γιατί υπήρχαν προβλήματα με το νέο σύστημα. Και προφανώς, αρκετοί ασθενείς έβαλαν το χέρι στην τσέπη, αγοράζοντας οι ίδιοι τα ακουστικά.
Γνωρίζοντας την μειωμένη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2017, ο Σύλλογος ακοοπροθετιστών με επιστολή του προς τον τότε πρόεδρο του οργανισμού κ. Σ. Μπερσίμη ζήτησε ο προϋπολογισμός του 2018 να παραμείνει στο ύψος του 2017, 2016 και 2015, που ανερχόταν στα 9 εκ ευρώ, διότι η εικόνα των μειωμένων δαπανών του 2017, ήταν πλασματική λόγω των ελλείψεων του συστήματος.
Εδώ ερχόμαστε στη “γκάφα” Πολάκη. Ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε μείωση του προϋπολογισμού του 2018 κατά περίπου 50% μειώνοντας τον στα 4,6 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, συμπεριέλαβε και τις δαπάνες για κοχλιακούς επεξεργαστές και μπαταρίες κοχλιακών εμφυτευμάτων.
Επίσης, ενώ για το 2017, η υπέρβαση της δαπάνης (clawback) θα αναζητούνταν από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, για το 2018, το σύστημα άλλαξε και την «επιστροφή» την επιβαρύνθηκαν οι εισαγωγείς των προϊόντων.
Ήρθε το 2018 και παρά τις οχλήσεις του Συλλόγου ακοοπροθετιστών με συνεχείς επιστολές προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ουδείς έδειξε να συγκινείται. Το 2018, ολοκληρώνεται και οι δαπάνες – όπως αναμενόταν φυσιολογικά- ξεπερνούν τελικά τα 8,5 εκατ. ευρώ.
Αλλάζει η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 και ενημερώνονται πλέον με νέα επιστολή οι Β. Κικίλιας και Β. Κοντοζαμάνης. Κάτι φαίνεται να αλλάζει. Τον Νοέμβριο του 2019, ο ΕΟΠΥΥ αποστέλλει απάντηση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ κ. Θ. Ρηγάτου με αρ. πρωτοκόλου 1341/οικ 41495 και ενημερώνει ότι έχει προβλεφθεί διόρθωση του προϋπολογισμού του 2018 σύμφωνα με την παράγραφο 4 της Υπουργικής Αποφάσεως Αρ. ΕΑΛΕ/Γ.Π 94193 (ΦΕΚ 6140/Β’/31-12/2018).
Η διόρθωση αυτή ουδέποτε έγινε. Σαν να μην έφθανε αυτό, τον Ιούνιο του 2020, ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολές σε όλους τους εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας της χώρας αξιώνοντας να εισπράξει ένα clawback της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο συνολικός τζίρος των εισαγωγέων για το 2018 ήταν μικρότερος !
Έκτοτε, έχουν γίνει συναντήσεις, τηλεφωνήματα, αλλά λύση δεν έχει βρεθεί. Στο μεταξύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων για να δεσμεύσουν τις επιχειρήσεις τους για 10 χρόνια με την επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν εισπράξει…
Η σημερινή κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας. Όμως, με την αβελτηρία των αρμοδίων οδηγούνται σε κλείσιμο όλες οι εισαγωγικές επιχειρήσεις ακουστικών βαρηκοΐας και κανένας δεν δίνει σημασία στο πρόβλημα.