Συνεργασία Ιωνικού Συνδέσμου, “Καππαδοκίας” και “Ανατολής”
Στο ενημερωτικό κείμενο που ετοίμασαν σχετικά σημειώνεται: “Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του ΕΠΑΛ έχουν αναλάβει μία έρευνα επάνω στο παραδοσιακό παιχνίδι και μετά από πληροφορίες ότι εδώ στη Νέα Ιωνία υπάρχουν ρομαντικοί που συντηρούν τα παλαιά παιχνίδια, μας κάλεσαν για να δουν ζωντανά και από κοντά όλα εκείνα τα παιχνίδια που παίζονταν από τα παιδιά εκείνων των εποχών, στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, τότε που υπήρχαν οι αλάνες, οι χωμάτινοι δρόμοι και ο χρόνος.
Στην αίθουσα των εκδηλώσεων μας υποδέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Εκεί, αφού έγινε μία σύντομη εισήγηση για τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα οφέλη από τη μορφή αυτή της τότε διασκέδασης, στήθηκε το όλο σκηνικό και η παρουσίαση ξεκίνησε. Μπάλες από κουρέλια, σβούρες, τσέρκια, επιτραπέζιο γηπεδάκι, πατίνια, αυτοκινητάκια από σύρμα και κουτιά γάλακτος, τσιλίκια, χαρταετοί, τσιγκάκια και τζιτζίλια, καραγκιόζης, φυσοκάλαμα, αλογάκια με καλάμια, εφτάπετρο, σχοινάκι, το μαντήλι, σφεντόνες, έλικας, χάρτινες κατασκευές, τσουβαλοδρομίες, κρόταλα…. Τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις και έπαιξαν κι εκείνα τα διάφορα παιχνίδια. Παρά την απειρία τους τα κατάφεραν και έπαιξαν, αλλά και ενθουσιάστηκαν με την ευρηματικότητα και την απλότητα των παιχνιδιών, που, κατά τους παρουσιαστές, όξυναν τότε την φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, ανέπτυσσαν τη συλλογικότητα και αναδείκνυαν τα προσόντα τους. Τονίστηκαν οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα σημερινά παιδιά, που δεν έχουν ελεύθερους χώρους και χρόνο για να μπορέσουν να παίξουν, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα τα θέλει να κλείνονται στα φροντιστήρια και μέσα σε ένα δωμάτιο και να απασχολούνται υπερβολικά στο κομπιούτερ.
Οι εκπρόσωποι των τριών συλλόγων έδωσαν σε όλα τα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς ενημερωτικό έντυπο υλικό. Η αποχώρηση έγινε κάτω από τις πολλές ευχαριστίες του ΕΠΑΛ, αλλά και της συνεχιζόμενης νεροποντής, που νόμιζε ότι θα κόψει τον ενθουσιασμό των παιδιών και των παρουσιαστών: κυρίου Κωστιδάκη (Ιωνικού Συνδέσμου), κυρίας Μπρόλιου και κυρίου Τελίδη (Συλλόγου Καππαδοκών) και κυρίου Τσαγκαράκη (της Ανατολής).
Ο «θίασος έχει δεχθεί άλλες δύο προσκλήσεις, τη μία από σχολείο του Περιστερίου, και πρόκειται να κάνει αρκετές ακόμη παραστάσεις, μιας κι εφέτος θα «προκαλέσει» κι άλλα σχολεία του Δήμου μας να «παίξουν» με τα παλαιά εκείνα παιχνίδια. Το μήνυμά μας παραμένει και ενισχύεται, αφού θεωρείται ανάγκη και λύση στα αδιέξοδα που έχουν περιπέσει τα παιδιά μας.”
«Ελάτε, λοιπόν, να παίξουμε πάλι»…, με διάθεση και με ό,τι έχει απομείνει από τα ανέμελα εκείνα ωραία χρόνια.