Όπως παρουσιάζεται στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας
Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας άρχισε την περασμένη Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, το βράδυ ένας κύκλος ομιλιών με κεντρικό θέμα: «Η Νέα Ιωνία στο μεσοπόλεμο (1922-1940)», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 90 χρόνων από την ίδρυση της πολιτείας, το 1923, από τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Ο πρώτος κύκλος περιλάμβανε τις εξής 2 εισηγήσεις: α) Η εγκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Ιωνία με εισηγητή το γεν. γραμματέα της Ένωσης κ. Λουκά Χριστοδούλου και β) Εκλογές (Βουλευτικές-Δημοτικές) στο Μεσοπόλεμο. Η προσφυγική ψήφος στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Νέα Ιωνία, με εισηγητή τον κ. Χάρη Σαπουντζάκη πρόεδρο της Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια και των δύο ομιλιών προβάλλονταν εικονιστικό υλικό, ενώ κείμενα διάβαζε η ηθοποιός κ. Εύα Λιγνού.
Οι ομιλητές παρουσίασαν εντελώς άγνωστες πτυχές και ντοκουμέντα αυτής της τόσο δύσκολης εποχής και προέβαλαν τις προσπάθειες των προσφύγων της Μικρασίας να ορθοποδήσουν σ’ αυτό τον τόπο (τους λεγόμενους τότε «Ποδαράδες») και να δημιουργήσουν.
Παρά το γεγονός ότι το υλικό, πολύ μεγάλο σε έκταση, δεν μπορούσε να καλυφθεί εύκολα μέσα στον εύλογο χρόνο μιας εισήγησης, έγινε προσπάθεια να δοθούν τα βασικά στοιχεία, ενώ επιπροσθέτως και υποστηρικτικά λειτούργησε στην αίθουσα του Εκθετηρίου, έκθεση ντοκουμέντων (φωτογραφιών, χαρτών, εγγράφων κλπ) αλλά και βιβλίων, περιοδικών κι εφημερίδων της εποχής, αλλά και πιο σύγχρονων που αναφέρονται στη Νέα Ιωνία.
Την όλη εκδήλωση άνοιξε ο κ. Κοσμάς Χατόγλου εκπροσωπώντας την Τρίτη γενιά των προσφύγων ο οποίος έδωσε το στίγμα της ενεργού συμμετοχής της στα δρώμενα της Ένωσης.
Όπως εξήγησαν και οι δυο ομιλητές και όπως άλλωστε αναφέρεται και στην διπλή πρόσκληση θ’ ακολουθήσει δεύτερη εκδήλωση, την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013, το βράδυ, όπου θα γίνουν οι εισηγήσεις:
Α) «Εκκλησία-Εκπαίδευση-Πολιτισμός στη Νέα Ιωνία του Μεσοπολέμου» από τον κ. Χάρη Σαπουντζάκη και β) «Η οικονομική ανάπτυξη της Ν. Ιωνίας (βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο) και οι δημόσιες υπηρεσίες» από τον κ. Λουκά Χριστοδούλου.
Αξίζει να σημειωθεί στις προθέσεις των ομιλητών είναι να καταρτισθεί στο τέλος ειδικός τόμος, που θα συμπεριλάβει όλο το υλικό, διανθισμένο με τα ντοκουμέντα της εποχής σημειώσεις και πλούσια βιβλιογραφία για να προσφερθεί στο κοινό της Πόλης, αλλά και σε κάθε μελετητή κι ενδιαφερόμενο, προκειμένου να σχηματισθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Στόχευση άλλωστε της Ενώσεως Σπάρτης είναι να υπάρξει σειρά επισκέψεων των μαθητών των σχολείων, ώστε στον κύκλο των μαθημάτων που αφορούν στην τοπική ιστορία να τους παρασχεθεί η δυνατότητα της μελέτης του υλικού.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: εκ μέρους του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας ο πατήρ Κων. Ψαλτάκης, o δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης, o αντιδήμαρχος Φ. Τσοπάνογλου, οι δημ. σύμβουλοι κ.κ. Χατζηιωάννου και Κωστιδάκης πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι των φορέων και σωματείων KE.MI.ΠO Δήμου Ν. Ιωνίας: Ιωνικός Σύνδεσμος, Σύλλογος Ινεπολιτών –Κασταμονιτών, Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Σύλλογος Μικρασιατών Η «Καππαδοκία», Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, ΔΙΑΠΕ, Σύλλογος Ρουμελιώτικη Εστία, Α. Σ. «Ανατολή», Σύλλογος Ποντίων Ν. Φιλαδελφείας, Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης –Λυκόβρυσης, Φυσιολατρικός Όμιλος, αρκετοί συγγενείς διατελεσάντων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων παλαιότερων εποχών (η θυγατέρα του Κυρ. Κιοφτερτζή, Αικατερίνη, ο εγγονός του Χρυσάφη Δουβλίδη, Χρυσάφης), ο εγγονός του Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, Ιωακείμ, κ.α.
Επίσης παρευρέθηκαν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ο κ. Χρήστος Ρουμελιωτάκης, ο πρώην δήμαρχος κ. Αν. Καφετζής, οι κ.κ. Αρχάγγελος Γαβριήλ και Ωρολογάς, η κ. Παρασκευή Τουζοπούλου, εκπαιδευτικοί Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης κ.α.