Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2021, απέδειξε με στοιχεία ότι οι πράξεις, οι πολιτικές, τα σχέδιά της και η συντονισμένη προσπάθεια των στελεχών της θωράκισαν την χώρα και στήριξαν τον λαό σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει περάσει η χώρα.
Η Κυβέρνησή μας κλήθηκε να διαχειριστεί άμεσα την πρωτόγνωρη απειλή για τη δημόσια υγεία που προκαλεί η ταχύτατη διάδοση του Covid-19.Ταυτόχρονα, όμως κλήθηκε να διαχειριστεί αποτελεσματικά κάθε μορφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που επλήγη. Και το έπραξε με επιτυχία.
Η συνταγή της επιτυχίας ήταν απλή: λάβαμε έγκαιρα αποφάσεις, είχαμε πλήρη πληροφόρηση και εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα παραμένει σήμερα, μεταξύ εκείνων των κρατών που εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς αλλά έχουν λιγότερα κρούσματα Covid-19 συγκριτικά με άλλα κράτη, όπως δείχνουν, όλα τα στοιχεία.
Το 2020 αυξήθηκαν κατά 20% οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, προσελήφθη επικουρικό προσωπικό επτά χιλιάδων υγειονομικών και υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, ένας πραγματικός άθλος που διόρθωσε την ολιγωρία δεκαετιών.
Για το 2021, ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα διαθέσουμε, στο Υπουργείο Υγείας οτιδήποτε απαιτηθεί για να στηρίξουμε αποτελεσματικότερα ακόμα, τη μάχη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με κορυφαία την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, που πρόσφατα ψηφίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.
Μία από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες για το Υπουργείο Υγείας αυτή την περίοδο, αποτελεί ο τομέας της Ψυχικής Υγείας. Τα δραστικά και- αναγκαίως περιοριστικά- μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησαν σε μια νέα πραγματικότητα που επιβάρυνε επιπλέον την Ψυχική Υγεία των πολιτών, όπως καταγράφεται σε όλες τις επιστημονικές μελέτες.
Γι’ αυτό, στο Υπουργείο Υγείας, προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, με άμεση προτεραιότητα τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid 19 στους πολίτες.
Ενδεικτικά αναφέρω, τη λειτουργία σε 24ωρη βάση της τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Πρόκειται για έναν δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη.
Επιπλέον, δημιουργούνται προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό για τα μέλη των οικογενειών τους και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας.
Επίσης, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου τρόποι αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid19, ως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας και αναπτύσσουμε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό. Ενισχύουμε με προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορονοϊού, με ταχύτατες διαδικασίες.
Επιπλέον, δημιουργούμε Εθνικό Δίκτυο για τις εξαρτήσεις, όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με: καταχρήσεις, χρήση αλκοόλ και παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και το gaming. Για τον σκοπό αυτό, πέραν της λειτουργίας των υφισταμένων δομών του ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, δημιουργούμε νέες δομές και υπηρεσίες, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, μετά τη θεραπεία.
Με τα παραπάνω αλλά και με σειρά άλλων μέτρων που έχει στην πολιτική φαρέτρα του το Υπουργείο Υγείας σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο: να υπηρετούμε τον λαό και την πατρίδα.
*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών