Τι απάντησε στις ερωτήσεις που δέχτηκε
Πάντα προκαλεί ευχάριστη έκπληξη και θαυμασμό η διαπίστωση της ωριμότητας, της γόνιμης ορμής, του ζήλου, της εργατικότητας και της δημιουργικότητας μαθητών του Γυμνασίου.
Αυτή την διαπίστωση έκανε και η γνωστή συγγραφέας και ποιήτρια, κα Ρέα Γαλανάκη, όταν επισκέφθηκε, κατόπιν πρόσκλησης, στις 28 Μαρτίου το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου.
Η πρόσκληση αποσκοπούσε στην γνωριμία των μαθητών με την συγγραφέα και έγινε με αφορμή την ύπαρξη αποσπάσματος από το βιβλίο της «Ελένη ή ο Κανένας» στο σχολικό βιβλίο «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Γ΄ τάξης Γυμνασίου.
Πιο συγκεκριμένα, για το πως εξελίχθηκε αυτή η συνάντηση μας ενημερώνουν με το παρακάτω ενημερωτικό τους κείμενο: “Στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Σχολείου πλήθος μαθητών με τους καθηγητές τους της επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή, όταν εμφανίσθηκε συνοδευόμενη από τον διευθυντή κ. Γιώργο Κεραμάρη.
Η υποδοχή αυτή, όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, ήταν συνέπεια και απόρροια της ενδελεχούς, συστηματικής και λεπτομερούς μελέτης του έργου της από τους νεαρούς παριστάμενους κάτω από την μέριμνα και καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους φιλολόγου Δέσποινας Μαυρομιχάλη, η οποία και τους έχει μεταδώσει την αγάπη της για την λογοτεχνία και τον θαυμασμό της για την συγκεκριμένη καταξιωμένη και βραβευμένη λογοτέχνιδα .
Η κυρία Ρέα Γαλανάκη πήρε θέση στην έδρα , όπου ήδη είχαν καθίσει η κυρία Μαυρομιχάλη με τους μαθητές Παλιοβάϊου Φωτεινή, Δημήτρη Σκουλούδη, Χρυσάνθη Οικονόμου, Δήμητρα Σκοπελίτη, οι οποίοι είχαν αναλάβει τον συντονισμό της παρουσίασης εργασιών δικών τους και συμμαθητών τους.
Ο Διευθυντής κύριος Κεραμάρης στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε την συγγραφέα για την αποδοχή της πρόσκλησης αλλά και τις Συμβούλους της Γ΄ Αθήνας κυρίες Αγάθη Γεωργιάδου και Κική Δεμερτζή, που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Η εκδήλωση άρχισε με προβολή ψηφιακού υλικού, που δημιούργησαν οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες επί τρεις μήνες, το οποίο περιείχε στοιχεία βιογραφικά της συγγραφέως και στοιχεία από το βιβλίο της «Ελένη ή ο Κανένας». Το ψηφιακό αυτό υλικό ήταν τόσο άρτιο και καλλιτεχνικό, που πραγματικά κέρδισε έκδηλα το ενδιαφέρον της συγγραφέως.
Στην συνέχεια παρουσιάσθηκαν αναλύσεις και διερευνήσεις πάνω στο λογοτεχνικό έργο της ή με αφορμή αυτό όπως μελέτη του χαρακτήρα των ηρώων, σύγκριση χαρακτήρων, καταγραφές και αναφορές σε παρεμφερείς με τους ήρωες προσωπικότητες κλπ.
Τέλος η συγγραφέας απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων μαθητών, δράττοντας πάντα την ευκαιρία να τους επισημαίνει πόσο αναγκαία και επιβεβλημένη σε κάθε δημιουργία και σε κάθε επιτυχία είναι η μόρφωση και η καλλιέργεια για να υπάρξει καλύτερο και ποιοτικότερο αποτέλεσμα.:
– «Διαβάζετε όσο περισσότερο μπορείτε και ό, τι μπορείτε από βιβλία επιστημονικά ή λογοτεχνικά.»- ήταν εν κατακλείδι η συμβουλή που έδινε στις διερευνήσεις και εναγώνιες αναζητήσεις που εμπεριείχαν οι ερωτήσεις των νεαρών μελλοντικών δημιουργών της τέχνης, του πολιτισμού και της ποιότητας της ζωής.
Στο τέλος οι μαθητές πρόσφεραν μία τεράστια ανθοδέσμη στην συγγραφέα , η οποία στην συνέχεια δέχθηκε ευχαρίστως να τους υπογράψει βιβλία της.
Οι μαθητές που έλαβαν μέρος ή συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν εκτός από αυτούς που ήδη αναφέρθηκαν οι: Δήμητρα Κούλιου, Αναστασία Ηλιοπούλου, Χριστίνα Μουστόγιαννη, Μαρία Πολυπόρτη, Φωτεινή Αϊδίνη, Ντορότα Κάρκουλα, Γιάννα Πολυμενάκου, Ματίνα Παπαδάκη, Φαίη Ρακοπούλου, Θοδωρής Μπουντούρης, Δανάη Παντζιαρίδη.
Συγχαρητήρια δεν ανήκουν όμως μόνο στους παραπάνω μαθητές αλλά και σε όλους τους μαθητές που είχαν γεμίσει την αίθουσα, η παρουσία των οποίων ήταν υποδειγματική σε ευπρέπεια και ωριμότητα . Παρακολουθούσαν όλοι με πολύ και διαρκές ενδιαφέρον παρά την μεγάλη διάρκεια της εκδήλωσης.
Τόσο η πληρότητα και η σοβαρότητα των μαθητικών εργασιών και εστιάσεων, όσο και η αποδοχή και υποδοχή του έργου τους και των αποτελεσμάτων του έργου τους από τους υπόλοιπους μαθητές στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον και δίνει μαθήματα υπευθυνότητας και σοβαρότητας στους υπαίτιους της πολιτιστικής, ηθικής και οικονομικής κρίσης του παρόντος, που δυστυχώς ανήκουν στην γενιά του Πολυτεχνείου. Ευχή όλων είναι από εδώ και εμπρός η απληστία για χρήμα και η αλαζονεία για δόξα και ισχύ να μη μολύνει ποτέ τις άδολες ψυχές των σημερινών νέων, ώστε να αγωνίζονται για το κοινό καλό και όχι για ίδιον όφελος.
Αξιέπαινοι είναι και οι καθηγητές, που δούλεψαν μαζί με τους μαθητές με υπέρβαση του ωραρίου τους και χωρίς υλική αμοιβή, αλλά με τεράστιας αξίας ηθική αμοιβή την αγάπη και εκτίμηση των μαθητών τους, αξία που χρειάζεται πλούτο συναισθημάτων για να την αντιληφθεί κανείς..
Την πρωτοβουλία αυτής της από κάθε άποψη – πολιτιστική, επιστημονική, λογοτεχνική, καλλιτεχνική και κυρίως εκπαιδευτική – εξαιρετικής εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια Δέσποινα Μαυρομιχάλη ή οποία ήταν και η ψυχή της διοργάνωσης.
Συνέβαλαν μερικώς οι καθηγήτριες φιλόλογοι Δέσποινα Σαρηδημητρίου και Φανή Πέππα. Ο καθηγητής πληροφορικής Γιώργος Φακιολάκης, που έχει εισάγει στο σχολείο την πρωτοποριακή μέθοδο ηλεκτρονικής διδασκαλίας LAMS, καθοδήγησε τους μαθητές στην δημιουργία του ψηφιακού υλικού και συντόνισε τις ηλεκτρονικές εφαρμογές. Ο καθηγητής τεχνολογίας Μανώλης Μιχάλας είχε την τεχνική υποστήριξη και επέβλεπε στον συντονισμό ήχου που έκανε ο μαθητής Κων/νος Οικονομόπουλος.
Τέλος ο διευθυντής του Σχολείου Γιώργος Κεραμάρης είναι αυτός στον οποίο δικαίως πρέπει να αποδίδονται τα εύσημα για τις πολλές και αξιολογότατες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πρωτοπόρες εκπαιδευτικές εφαρμογές του Γυμνασίου Μεταμόρφωσης –Ηρακλείου, γιατί με την άψογη και πολιτισμένη στάση του, την σοβαρότητα και την ευγένειά του έχει καταφέρει ιδανική συνεργασία τόσο δική του με τους καθηγητές και τους μαθητές όσο και των καθηγητών και μαθητών μεταξύ τους. Έτσι περνάει σε όλους με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο την τάση του και την θέλησή του για αναβάθμιση του σχολείου σε ποιότητα εκπαίδευσης και τελειότητα οργάνωσης.”