Σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση το Σώμα αποφάσισε, ουσιαστικά, να μην εκδώσει άδεια στη συγκεκριμένη επιχείρηση
Επανήλθε το θέμα της εκδόσεως άδειας λειτουργίας σε οίκο ανοχής στα όρια του Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί, έκανε την εισήγηση, για λογαριασμό της Διοίκησης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, κ. Παντελής Γρετζελιάς, μία εισήγηση που ουσιαστικά, έβαζε τέλος στην δυνατότητα εκδόσεως άδειας λειτουργίας στην συγκεκριμένη επιχείρηση.
Πιο συγκεκριμένα, οι πιστοί αναγνώστες μας θα θυμούνται (για όσους δεν θυμούνται το υπενθυμίζουμε και παρακάτω) ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση με την οποία δινόταν η δυνατότητα της λειτουργίας τέτοιων “επιχειρήσεων” σε ακτίνα μεγαλύτερη των 200 μ. από σχολείο ή εκκλησία. Με εκείνη την απόφαση, ουσιαστικά άνοιγε ο δρόμος για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός οίκου ανοχής στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας τότε. Τώρα, με την εισήγηση, σύμφωνα με την οποία ένα τέτοιο “μαγαζί” θα πρέπει να απέχει 450 μ. από σχολείο ή εκκλησία ουσιαστικά του απαγορεύει την έκδοση άδειας.
Αντέδρασε η Ομάδας Γυναικών Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας
Αμέσως μετά την εισήγηση του πρώην Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας, αναγνώστηκε η ανακοίνωσή της Ομάδας Γυναικών Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, η οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ενώ η ανεργία ειδικά για τις γυναίκες έχει εκτιναχθεί στο 18,5% και ακόμα περισσότερο για τις νέες κάτω των 30 ετών, αντί να συζητάμε μέτρα για τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα για την εργαζόμενη γυναίκα, καθώς και μέτρα προστασίας και ανακούφισης της άνεργης και της οικογένειάς της, ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε με ευθύνη της δημοτικής αρχής τη χορήγηση ή μη άδειας λειτουργίας οίκου ανοχής στην περιοχή μας. Η πορνεία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί επάγγελμα ούτε αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το αστικό κράτος να τη νομιμοποιήσει θεσμικά και ηθικά. Είναι η έσχατη μορφή προσβολής κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όταν ο άνθρωπος γίνεται εμπόρευμα σε μια αγορά που ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, ενώ ο έμπορος προσδοκά το μέγιστο κέρδος από το εμπόρευμά του, η πορνεία είναι η τελειότερη έκφραση της ανθρώπινης δουλείας».
Παρέμεινε πιστός στις θέσεις του ο κ. Κόντος
“Άστραψε και βρόντηξε” ο πρώην Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, κ. Σταύρος Κόντος στην τοποθέτησή του όπου χαρακτηριστικά δήλωσε: “Ο κ. Γρετζελιάς ως σταυροφόρος της ηθικής στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε αυτή την τοποθέτηση. Σήμερα κυνηγάμε τις πόρνες. Αύριο τους ομοφυλόφιλους. Μεθαύριο τους μετανάστες γιατί εμείς Εβραίους εδώ δεν έχουμε. Ακόμα και μόνος μου θα υπερασπίζομαι την ελευθερία του ατόμου να επιλέγει το επάγγελμά του. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι εν έτει 2011 ότι θα διώκουμε γυναίκες για τέτοιες επιλογές”.
Ήξεις αφήξεις
Αφού επιτέθηκε στον κ. Παντελή Γρετζελιά, για την στάση που είχε κρατήσει την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Χάρης Τομπούλογλου, επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στάθηκε στο δίκαιο των όσων είπε νωρίτερα ο κ. Κόντος και τελικά ενημέρωσε το Σώμα ότι η Παράταξή του είναι υπέρ του καθορισμού λειτουργίας οίκων ανοχής σε απόσταση 300 μ. από σχολείο η εκκλησία (δηλαδή να μην μπορεί να δοθεί άδεια).
Την αντίθεσή της εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και συγκεκριμένα η Δημοτική Σύμβουλος, κα Δανάη Γκούμα (απουσίαζε ο επικεφαλής της Παράταξης, κ. Βεργής Βαλασσάς), υποστήριξε: “Ο δήμος αντί να αναπτύσσει δράση σε κατεύθυνση που θα αποτρέπει την ανάπτυξη της πορνείας, γίνεται συνένοχος στο κοινωνικό αυτό φαινόμενο που συνοδεύει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Η πορνεία αποτελεί έσχατη μορφή εκμετάλλευσης και είναι ασυμβίβαστη με την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Στην αίθουσα έδωσε το “παρών” και ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον οίκο ανοχής, ο οποίος ανέφερε ότι η λειτουργία του είναι σύννομη και μάλιστα τόνισε ότι υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη λόγω της καθυστέρησης στην αδειοδότηση για τη λειτουργία του.
Παράλληλα, ενημέρωσε το Σώμα και το ακροατήριο ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει φτάσει και στον Συνήγορο του Πολίτη του οποίου αναμένει την γνωμοδότηση του σχετικά.
Τι έγινε στην ψηφοφορία
Για να είμαστε ειλικρινή το τι έγινε στην ψηφοφορία δεν το αντιλήφθηκε επ ακριβώς κανείς στην αίθουσα που γινόταν η συνεδρίαση. Το σίγουρο είναι ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής πήρε 14 ψήφους και πλειοψήφισε επισήμως γιατί από την πλευρά της Αντιπολίτευσης υποστηρίχτηκε ότι 14 Σύμβουλοι ψήφισαν λευκό ή άκυρο.
Τελικά, μετά από σειρά παραινέσεων εγκρίθηκε η μεταφορά της απόστασης για την έκδοση άδειας λειτουργίας οίκων ανοχής στα 450 μ.
Μια σημειολογική παρατήρηση είναι ότι η συζήτηση για τον οίκο ανοχής έγινε στην ίδια συνεδρίαση που τέθηκε το ζήτημα της λαϊκής και προκάλεσε την πρόταση μομφής κατά της Δημάρχου, κας Ευτυχίας Γαϊτανά – Αποστολάκη και την παραίτηση του κ. Χωρινού. Τυχαίο…δεν νομίζω.
Τι είχε προηγηθεί
Επειδή πολλές φορές έγινε αναφορά για το τι είχε στην προηγούμενη συνεδρίαση αξίζει να θυμίσουμε τα σημαντικότερα σημεία της. Λοιπόν, σε συνεδρίαση που είχε γίνει μετά από τις πρόσφατες εκλογές (και η τότε διοίκηση Κόντου ήταν απερχόμενη) το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Νέας Φιλαδέλφειας ενέκρινε, με ευρεία πλειοψηφία ουσιαστικά, την αδειοδότηση οίκου ανοχής επί της οδού Αντιοχείας.
Παίρνοντας το λόγο ο απερχόμενος Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, κ. Σταύρος Κόντος ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Υπάρχει επαγγελματικό δικαίωμα, το οποίο δεν υπόκειται σε ηθικού τύπου περιορισμούς. Μόνο σε νομικού. Οι γυναίκες που ασκούν αυτό το επάγγελμα έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να το κάνουν. Αν εμείς έχουμε ηθικές αναστολές, δεν μπορεί να τις εμποδίσει να ασκούν το νόμιμο επάγγελμά τους.
Ακολούθως, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του οίκου έλαβε το λόγο και ανέπτυξε τη νομική άποψή του για το θέμα, λέγοντας ότι κανένας Δήμος σε όλη την ελληνική Επικράτεια δεν έχει ορίσει άλλο όριο πλην των 200 μέτρων.
Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων ο ανεξαρτητοποιημένος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Παύλος Κότσιρας, έθεσε το ερώτημα αν γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει άλλος Δήμος, με εξαίρεση της Αθήνα, που να έχει δώσει αντίστοιχη άδεια. Ερώτημα που δεν απαντήθηκε στη συνέχεια. Γενικότερα υπήρχε συναινετικό κλίμα με μοναδική εξαίρεση την παρέμβαση του επίσης ανεξαρτητοποιημένου Δημοτικού Συμβούλου, Ζαχαρία Χωρινού, ο οποίος ζήτησε να μη ληφθεί απόφαση στη λογική ότι η υπάρχουσα Διοίκηση θα παραχωρήσει τη θέση της στην επόμενη και θα έπρεπε αυτή να πάρει την απόφαση. Επίσης, ο κ. Χωρινός τόνισε ότι αν τελικά το θέμα φτάσει στο στάδιο της ψηφοφορίας τότε θα απέχει κάτι που όντως έγινε στη συνέχεια. Αντίθετα, όταν μετά πήρε το λόγο ένας ακόμη ανεξαρτητοποιημένος Δημοτικό Σύμβουλος ο κ. Σταύρος Σκαρπαθιώτης δεν έθεσε κάποιο ερώτημα αλλά έδωσε πολλά συγχαρητήρια στον απερχόμενο για τη “γενναία απόφαση” που πήρε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε εγκρίθηκε η μεταφορά του ορίου των 300 μέτρων σε 200 μέτρα κατά πλειοψηφία.