Την ευκαιρία να γνωρίσουν το Δίκτυο SDG 17 Greece, επίσημου αυτοδιοιηκητικού φορέα για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην πατρίδα μας έχουν οι αναγνώστες μας μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Προέδρου του Δικτύου SDG 17 Greece και δημοτικής συμβούλου Αμαρουσίου, κας Μαρίνας Πατούλη – Σταυράκη.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που η κα Πατούλη ανέλαβε να ηγηθεί αυτής της τόσο σημαντικής προσπάθειας και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της μας εξηγεί μέσα από τις απαντήσεις της ενώ μας περιγράφει το σημαντικό έργο της στον Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων.
Η δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου κλήθηκε να σχολιάσει και την διοίκηση του κ. Αμπατζόγλου, στον οποίο μάλιστα στέλνει και ένα μήνυμα να κάνει τον πολίτη συμμέτοχο από θεατή.
Τέλος, η κα Πατούλη, απαντά και για το αν είναι στις σκέψεις της η διεκδίκηση και κάποιου “υψηλότερου” αξιώματος στο προσεχές διάστημα.
Ακολουθεί η συνέντευξη της κας Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη:
Κυρία Πατούλη, είστε Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece, επίσημου αυτοδιοιηκητικού φορέα για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην πατρίδα μας. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για αυτό το εγχείρημα;
Το SDG 17 Greece είναι ο αγγελιαφόρος των μηνυμάτων και των στοχεύσεων των Ηνωμένων Εθνών για έναν βιώσιμο κόσμο κοινωνικής Δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών για όλους. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αυτοδιοικητικό Δίκτυο για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αποδίδονται στα ελληνικά οι Sustainable Development Goals. Το Δίκτυο SDG 17 Greece φέρει την επίσημη αιγίδα του Γραφείου Επικοινωνίας του Ο.Η.Ε. για την Ελλάδα και την Κύπρο και αριθμεί ήδη περισσότερα από 100 μέλη. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη συγκαταλέγεται και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ενώ στρατηγικός μας σύμμαχος είναι και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Το Δίκτυο λειτουργεί υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ΚΕΔΕ τα τελευταία χρόνια, που στόχο έχουν να αναδείξουν τον κομβικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Εργαζόμαστε για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων της Ελλάδας, με κύριους τομείς δραστηριοποίησης τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στη βάση των αρχών και των στοχεύσεων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που επιλέξατε να ασχοληθείτε με το Δίκτυο SDG 17 Greece;
Το να εστιάζουμε μόνο στην ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το πραγματικό κόστος και τις συνέπειές της, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και στην κλιματική υποβάθμιση, στην απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στην απομείωση του αισθήματος ασφάλειας για το μέλλον. Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης συμφωνήθηκαν από όλους τους ηγέτες του κόσμου το 2015 για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η φτώχεια, η ανισότητα, η κλιματική κρίση, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ειρήνη και η δικαιοσύνη, μέχρι το 2030. Την παγκόσμια αυτή δέσμευση προς την επένδυση στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη αγκαλιάζουν κράτη, ηγέτες των επιχειρήσεων και οργανισμοί. Μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση, η κοινωνία των πολιτών έχει να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο. Και το Δίκτυο SDG 17 Greece έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο, να ενεργοποιήσει την ελληνική κοινωνία να γίνει συμμέτοχος αυτής της προσπάθειας για έναν κόσμο προοπτικής, ίσων ευκαιριών και ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Οι επόμενες κινήσεις – στόχοι σας σχετικά με το Δίκτυο SDG 17 Greece μπορούν να ανακοινωθούν;
Το 2021 είναι μια επετειακή χρονιά για εμάς τους Έλληνες. Με επίκεντρο τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, ως Δίκτυο τιμούμε τους πρωταγωνιστές της περιόδου με ένα αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια, που περιλαμβάνει τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλους τους Δήμους της χώρας. Με επίκεντρο τον Στόχο 17 που αφορά στη συνεργασία για τους Στόχους, ενεργοποιούμε τους Δήμους – μέλη του Δικτύου να προσκαλέσουν σε κοινή δράση τους τοπικούς φορείς των πόλεών τους με επίκεντρο έναν Στόχο δικής τους επιλογής. Με επίκεντρο τον Στόχο 4 για Ποιοτική Εκπαίδευση, το Δίκτυο στοχεύει στην παροχή ενισχυτικής διαδικτυακής φροντιστηριακής διδασκαλίας σε μαθητές σε ακριτικούς Δήμους της χώρας, αλλά και στην προσέγγιση των ελληνόφωνων Δήμων Νότιας Ευρώπης όπως είναι η επαρχία της Καλαβρίας για την παροχή διαδικτυακών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών θεσμοθέτησης της Ελληνικής Εβδομάδας Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η υλοποίηση της εκστρατείας “Adopt a Goal”, η ενδυνάμωση του Δικτύου με νέα μέλη αλλά και η εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της διεκδίκησης ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων είναι ορισμένες από τις προτεραιότητές μας το 2021.
Χωρίς υπερβολή, είναι εντυπωσιακό το έργο σας και στον Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων. Πόσο δυσκολεύει τις προσπάθειές σας η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία και πως προσπαθείτε να ξεπεράσετε τα εμπόδια;
Είναι γεγονός ότι η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους μας και όρθωσε εμπόδια που κληθήκαμε να υπερπηδήσουμε. Παρά το αμφίρροπο περιβάλλον, τον Οκτώβριο προχωρήσαμε τον σχεδιασμό μας με την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του Ομίλου. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μάς υποχρέωσε να αναθεωρήσουμε το πρόγραμμά μας διακόπτοντας προσωρινά τη λειτουργία του Κέντρου με γνώμονα την ασφάλεια και τη συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε, όμως, έτοιμοι, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από την Πολιτεία, να υποδεχθούμε και πάλι τα παιδιά μας στον φιλόξενο χώρο του ΚΔΑΠ του Ομίλου μας προκειμένου να συνεχίσουμε το δημιουργικό ταξίδι στη γνώση και στον πειραματισμό. Έχοντας την αιγίδα και την επίσημη έγκριση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, σταθερά από την ίδρυσή του το 2017 μέχρι σήμερα, ο Όμιλός μας, προωθεί τους οικουμενικούς σκοπούς της UNESCO, προάγοντας τον σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες. Στο ίδιο πνεύμα θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με γνώμονα την πνευματική καλλιέργεια και την προώθηση των ιδανικών της UNESCO στην ελληνική κοινωνία και στη νέα γενιά.
Ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Να περιμένουμε και νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε και αν ναι προς ποια κατεύθυνση;
Τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του Ομίλου μας με το χαμόγελο και τον αυθορμητισμό τους, στη διαδικτυακή μας επικοινωνία για τις ευχές τους για το 2021, μου μετέφεραν το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη νέα χρονιά. Με εκείνη την ευκαιρία τους υποσχέθηκα ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε με ασφάλεια να μπορούμε να επιστρέψουμε στα μαθήματά μας, θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε το χρόνο που μείναμε μακριά, με διπλές «δόσεις» αισιοδοξίας, χαράς και δημιουργικού παιχνιδιού. Η επιστροφή των μαθητών του ΚΔΑΠ του Ομίλου μας στις αίθουσες αποτελεί το βασικό μας μέλημα για τη νέα χρονιά και με αφετηρία αυτό θα δρομολογήσουμε τις επόμενες ενέργειές μας.
Παραμένετε ενεργή και στα δημοτικά πράγματα του Αμαρουσίου. Πώς σχολιάζετε το έργο της διοίκησης του κ. Αμπατζόγλου;
Ασκώ υγιή αντιπολίτευση με σεβασμό στους ανθρώπους που αντιπροσωπεύω, υπερασπίζομαι τις θέσεις και τις απόψεις μου ενώ στηρίζω πολιτικές επιλογές που είναι προς το συμφέρον της πόλης. Ουδέποτε ήμουν οπαδός της κριτικής για την κριτική ή της άσκοπης αντιπαράθεσης. Αν με ρωτάτε πώς βλέπω τη διοίκηση Αμπατζόγλου μέχρι σήμερα, θα έλεγα ότι προσπαθεί αλλά ακόμα δεν έχει βρει τον βηματισμό εκείνο που περιμένουν οι πολίτες του Αμαρουσίου. Κάθε διοίκηση θέλει να έχει τον πολίτη συμμέτοχο και όχι θεατή. Όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η σημερινή διοίκηση του Δήμου να το αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ημέρα με την ημέρα να αμβλύνεται η απόσταση με τον πολίτη. Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, η διοίκηση να ρίξει γέφυρες προσέγγισης και συνεννόησης με την τοπική κοινωνία της πόλης.
Είστε από τα πλέον αναγνωρίσιμα και αγαπητά πρόσωπα σε πανελλαδικό επίπεδο. Σας βάζει αυτό σε κάποιες σκέψεις για «υψηλότερα» αξιώματα στο άμεσο μέλλον;
Εάν θέλεις να είσαι συνεπής με τον εαυτό σου, για κάθε νέο βήμα μπροστά πρέπει να έχεις σύμμαχο την πορεία σου μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η δικτύωση για τους 17 Στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αποστολή τη διάχυσή τους στην ελληνική κοινωνία αποτελεί ένα μεγάλο και πρωτοποριακό βήμα που με εμπνέει και υπηρετώ με συνέπεια. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση που σίγουρα ανοίγει νέες προοπτικές, νέους ορίζοντες και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το μέλλον.