Η επέτειος μνήμης και τιμής της απεργίας των εργατριών της Νέας Υόρκης για δικαιώματα στην εργασία βρίσκει την ελληνική κοινωνία σε κατάσταση επιβεβαίωσης ότι η πατριαρχία καλά κρατεί.
Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες εναντίον ατόμων που εκμεταλλεύτηκαν την εξουσία τους, το κύρος και τις υψηλές γνωριμίες τους για να εφαρμόσουν πρακτικές σεξισμού και βίας εναντίον γυναικών και παιδιών, αποδεικνύουν ότι στην ελληνική κοινωνία τα στερεότυπα είναι ακόμη πολύ ισχυρά.
Ταυτόχρονα, η πανδημία που πλήττει όλον τον πλανήτη έχει επιδεινώσει την κατάσταση των γυναικών, πολλές εκ των οποίων έχουν χάσει θέσεις εργασίας, αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες ώρες με τηλεργασία από το σπίτι (συχνά απλήρωτες και με επισφαλείς όρους), ενώ υφίστανται τη βία που εντείνεται σε συνθήκες εγκλεισμού, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έχει καταγράψει η γραμμή SOS 15900.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα και περισσότερα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων, για την διαπαιδαγώγηση στην κουλτούρα του σεβασμού, της ισότητας, της τιμής και της αξιοπρέπειας, καθώς και για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Τα αιτήματα για ισότιμη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης και εναρμόνιση στις σχέσεις εργασίας και οικογένειας παραμένουν ακόμη απραγματοποίητα.
Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Χαλανδρίου:
► Συντάσσεται με τις γυναίκες και τους άντρες που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν σεξιστικές, μειωτικές και κακοποιητικές συμπεριφορές
► Διεκδικεί
• Την ενίσχυση των πολιτικών για τη διασφάλιση θετικών δράσεων για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών σε οικονομικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.
• Κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες στην κοινότητα, στα σχολεία και στο σύστημα δικαιοσύνης, με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων και την διόρθωσή τους, πριν αυτά εξελιχθούν σε μη αναστρέψιμες συνθήκες.
• Αντιμετώπιση του προβλήματος φτωχοποίησης των γυναικών με κατάλληλη συμβουλευτική, κατάρτιση και προστασία των θέσεων εργασίας.
• Ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό όπως οι άνεργες, μετανάστριες, προσφύγισσες, ανάπηρες, Ρομά.
• Ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην κατάρτιση και τον σχεδιασμό πολιτικών για έξοδο από την κρίση και διαμόρφωση ενός κράτους δικαίου για όλους τους πολίτες, για να οικοδομηθεί μια πιο αυθεντική, ισότιμη και δίκαιη κοινωνία.