Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Πετρούπολης, κ. Στέφανος Βλάχος. Αρχικά αναφέρθηκε ενδελεχώς στο θέμα της πανδημίας και στις δράσεις του δήμου για την καλύτερη αντιμετώπισή της σε όλα τα επίπεδα άλλωστε είναι ιατρός ο ίδιος και κατανόησε από την αρχή τι θα έφερνε η πανδημία. Στη συνέχεια ο δήμαρχος, έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου του σε αυτή τη θητεία αλλά αναφέρθηκε και στην προηγούμενη η οποία όπως τόνισε αναγνωρίστηκε από τους κατοίκους της πόλης.
Επίσης, ο κ. Βλάχος, αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα και σχολίασε τις δυσκολίες που έφερε στους δήμους η Απλή Αναλογική.
Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Πετρούπολης:
Κύριε Δήμαρχε, τα πάντα σχεδόν κινούνται γύρω από την πανδημία. Πως την αντιμετωπίζει ο Δήμος, τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών, όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;
Από την αρχή της πανδημίας, η Διοίκηση του Δήμου ευθυγραμμίστηκε πολύ γρήγορα στη λήψη μέτρων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, ώστε οι πολίτες να είναι διασφαλισμένοι απέναντι στον κορωνοϊό, πριν ακόμα ανακοινωθούν από την Κυβέρνηση τα έκτακτα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Αυτό που προείχε και εξακολουθεί να προέχει, είναι η κάλυψη κυρίως της υγειονομικής προφύλαξης του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Δήμου, εκμεταλλευόμενος και την ιατρική μου ιδιότητα – η οποία μου επέτρεψε να διακρίνω από πολύ νωρίς τους μεγάλους κινδύνους που ελλόχευαν από μια απερίσκεπτη αντιμετώπιση – προχώρησα έγκαιρα στη λήψη μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του ιού προκειμένου να προφυλάξω του δημότες.
Από πολύ νωρίς κλείσαμε τις παιδικές χαρές, τα ΚΑΠΗ και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, σχεδιάζοντας μέρα με τη μέρα τη κάθε μας κίνηση, λαμβάνοντας υπόψη τον κεντρικό σχεδιασμό και τα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.
Με το σύνθημα «Είμαστε εδώ για εσάς! Κανείς δεν είναι μόνος σ’ αυτή την κρίση…» η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στην δημιουργία μιας νέας «Δομής Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής φροντίδας και Αλληλεγγύης».
* Ταυτόχρονα, δημιούργησε δύο ακόμη νέες Υπηρεσίες μέριμνας για τους πολίτες,
- την «Γραμμή ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους ιατρούς του Δήμου»
- την «Γραμμή Ψυχοκοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης»
Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος πραγματοποιούσε με εντατικούς ρυθμούς και σε τακτά χρονικά διαστήματα απολυμάνσεις σε πεζοδρόμια, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Προχωρήσαμε στην έκτακτη πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες, καθώς και στη διενέργεια προληπτικών απολυμάνσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες, ενώ μεριμνήσαμε για τον εφοδιασμό τους με Υγειονομικό Υλικό.
Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, προχωρήσαμε στη διενέργεια δωρεάν rapid tests σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους κατοίκους της Πετρούπολης, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» στην πόλη.
Η Διοίκηση του Δήμου, παρά τις τεράστιες μειώσεις των Δημοτικών πόρων, με κοινωνική ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του πληθυσμού της Πετρούπολης, την οικονομική κρίση και την κρίση στην αγορά, την αυξημένη ανεργία, το κόστος ζωής και τη μείωση του εισοδήματος όλων των πολιτών, αποφάσισε τη μηδενική αύξηση των Ανταποδοτικών Τελών Φωτισμού και Καθαριότητας για το έτος 2021, καθώς και τη μηδενική αύξηση των Τελών Διαφήμισης και Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων.
Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μελετάμε τα μέτρα που θα βοηθήσουν, θα στηρίξουν και θα αναβαθμίσουν τις τοπικές επιχειρήσεις μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής αγοράς και στην οικονομική ανάκαμψη του Δήμου μας.
Γενικότερα, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του μέχρι τώρα έργου σας, που θα στεκόσασταν;
Η νέα Δημοτική Αρχή, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, κλήθηκε να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα και τις εκατοντάδες ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός της 19ης Ιουλίου 2019.
Εμείς, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 300.000,00 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και προχωρήσαμε στην αποκατάσταση των δύο σχολικών κτηρίων που κρίθηκαν ως ακατάλληλα προς χρήση, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο.
Επίσης, ο δήμος μας έλαβε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ύψους 1.086.628,00 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα νοικοκυριά από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε σε Δήμο και αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που υπεβλήθησαν και πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Παράλληλα, ξεκινήσαμε τις εργασίες ανακατασκευής και συντήρησης σε 20 σχολικά κτήρια, με στόχο την αναβάθμισή τους.
-
-
-
-
Έχουμε επίσης προγραμματίσει μελέτες πυροπροστασίας και κατασκευής «Ραμπών και WC για ΑμεΑ», σε όλα τα σχολεία, καθώς και την κατασκευή ενός νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού, ενώ ολοκληρώσαμε την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
-
-
-
Τον Οκτώβριο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2021, το Διοικητικό εφετείο εξέδωσε δύο αποφάσεις σταθμούς για την προστασία του περιαστικού πρασίνου, όπου δικαιώνεται ο Δήμος Πετρούπολης έναντι των διεκδικήσεων της Μονής Λαμίας. Αν και οι νίκες αυτές δεν ανήκουν σε πρόσωπα, νιώθω πολύ τυχερός που επιτεύχθηκαν επί των ημερών μου, καθώς αποτελούν μια συνέχεια των προηγούμενων τριών ανατροπών δικαστικών αποφάσεων οι οποίες είχαν επιτευχθεί κατά την προηγούμενη θητεία μου ως Δήμαρχος Πετρούπολης το 2004.
Μετά από δύο συνεχόμενες θητείες, από το 2002 έως το 2010, επανήλθατε στον δημαρχιακό θώκο της Πετρούπολης στις πρόσφατες εκλογές. Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά εκείνα που οδήγησαν τους δημότες να σας επιλέξουν ξανά;
Οι δημότες της Πετρούπολης γνωρίζουν πολύ καλά το πλούσιο έργο που είχε γίνει στην πόλη κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων θητειών μου. Τότε οριοθετήθηκαν τα διοικητικά όρια των δήμων Πετρούπολης και Ιλίου, ένα θεσμικό πρόβλημα που παρέμενε άλυτο για 40 ολόκληρα χρόνια, ενώ σημαντικά έργα όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, αγωγοί ομβρίων, δημιουργία «τράπεζας γης», δημιουργία ΚΑΠΗ και ΚΕΠ, αγορά εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, σκούπες, πλυντήριο κάδων, πυροσβεστικά οχήματα, λεωφορείο δημοτικής συγκοινωνίας, αυτοκίνητα 4χ4 και Ι.Χ.) για τις ανάγκες του δήμου, είναι κάποια από τα έργα πολλών εκατομμυρίων που έγιναν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οκταετίας. Γνωρίζοντας λοιπόν τη συμβολή μας στην ώθηση της πόλης προς τα εμπρός και βλέποντας την ανύπαρκτη πολιτική της προηγούμενης διοίκησης σε πάρα πολλά ζητήματα, οι δημότες επέλεξαν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης, ώστε να συνεχίσουμε το έργο που είχαμε ξεκινήσει.
Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το προσεχές διάστημα, πέρα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;
Η Δημοτική αρχή έχει δρομολογήσει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί ο δήμος μας στο πρόγραμμα «Τρίτσης» με μεγάλα έργα για την πόλη, ενώ δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ένα πολύ σημαντικό έργο που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου είναι οι «Αναπλάσεις επτά πλατειών του Δήμου Πετρούπολης» με επεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
Επίσης, έχουν προγραμματιστεί οι εργασίες αναβάθμισης, κατασκευής, επισκευής και συντήρησης του ανοιχτού Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πετρούπολης
Καθώς και οι διαδικασίες «Αποκατάστασης του Παλαιού Καμινιού και Ανάπλασης του Περιβάλλοντος χώρου».
Δύο πολύ σημαντικά έργα που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών είναι και η κατασκευή ενός σύγχρονου Δημαρχιακού Μεγάρου καθώς και η κατασκευή του Δημοτικού ωδείου.
Παράλληλα με τα παραπάνω, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπλαση των πεζοδρομίων της λεωφόρου 25ης Μαρτίου, καθώς και οι εργασίες ασφαλτόστρωσης των δρόμων της πόλης, να τεθεί σε εφαρμογή το τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), να ενισχυθεί ο στόλος του Δήμου με την προμήθεια τεσσάρων απορριμματοφόρων, να ολοκληρωθεί το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ), να ξεκινήσει η ανάπλαση του Θεάτρου Πέτρας και η ανάπλαση του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου, να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της επικινδυνότητας των πρανών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων Αγίας Τριάδας κ.α..
Το επόμενο μείζον θέμα είναι το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής. Η Δυτική Αθήνα υποφέρει χρόνια από την παρουσία της χωματερής στην περιοχή.
Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσής της, ώστε να πάψει η κατάφωρη αδικία σε βάρος μας.
Πόσο δυσκολεύει το έργο μίας διοίκησης όταν δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο; Βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την αντιπολίτευση;
Δυστυχώς το υπάρχον εκλογικό σύστημα φέρνει μόνο εμπόδια στη λειτουργία των δήμων. Πιθανόν οι προθέσεις να ήταν θετικές, όμως εκ του αποτελέσματος ο εκλογικός νόμος αποδεικνύεται δυσλειτουργικός. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό που σχεδίαζαν οι «αρχιτέκτονες» του εκλογικού νόμου, πρέπει να φτάσουμε στην ιδανική κοινωνία και ιδανική κοινωνία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Υπάρχουν δυστυχώς, φιλοδοξίες, μικροφιλοδοξίες και αντιπαλότητες, που ειδικά στις τοπικές κοινωνίες φτάνουν πολλές φορές μέχρι και στην όρθωση εμποδίων στο να δημιουργηθεί έργο στην πόλη. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή έχει ενισχυθεί ο ρόλος της οικονομική επιτροπής στην άσκηση πολιτικής, και παρέχεται στους δήμους η δυνατότητα λήψης αποφάσεων μέσα από αυτήν. Ειδάλλως ούτε την έγκριση του προϋπολογισμού δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε μέσα από το δημοτικό συμβούλιο.