Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2014 στην πρόσφατη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2013.
Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, ακούστηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις από όλες τις παρατάξεις, αναδεικνύοντας στο έπακρο το δημοκρατικό πνεύμα που διέπει τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μάλιστα, από την αρχή της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, προέτρεψε όλους να συνεισφέρουν, ώστε η διαβούλευση για τον προϋπολογισμό να είναι ουσιαστική και με επιχειρήματα.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σγουρός τόνισε ότι βασική επιδίωξη του προϋπολογισμού είναι πρωτίστως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και του προσωπικού της. Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 έχει συνταχθεί από πλευράς εσόδων με βάση δυο στοιχεία: 1) τη νέα περικοπή των ΚΑΠ κατά 7% που έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του 60% που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι από τα 51 εκατομμύρια Ευρώ που εισέπραξαν το 2010 οι Νομαρχίες, που συγκρότησαν την Περιφέρεια Αττικής, καλούνται να λειτουργήσουν το 2014 με μόλις 17 εκατομμύρια Ευρώ και 2) τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση στην αγορά αυτοκινήτου και άρα στα έσοδα της Περιφέρειας από τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων που προβλέπονται στα 21,8 εκατομμύρια Ευρώ, όταν το 2010 ήταν 52 εκατομμύρια Ευρώ. Και συνέχισε:
«Αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι η ήπια προσαρμογή των ετών 2004 – 2009. Πρόκειται για τη βιαιότερη προσαρμογή στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης. Βίαιη, βάναυση, εξοντωτική. Εξακολουθούμε και λειτουργούμε, διότι περικόψαμε και μειώσαμε κατά πολύ, όλες τις ελαστικές μας δαπάνες. Δεν φτάσαμε απλώς την κόκκινη γραμμή αλλά την ξεπεράσαμε. Δεν είναι μόνο θέση και διαπίστωση δική μου. Είναι όλων των Περιφερειαρχών και διατυπώθηκε με σαφήνεια και ένταση στο πρόσφατο Συνέδριο της ΕΝΠΕ για τα οικονομικά. Όλοι μαζί, είπαμε ως εδώ. Δεν πάει άλλο. Και δεν μείναμε στα λόγια. Προσφύγαμε Περιφέρειες και Δήμοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των νέων περικοπών, όπως επίσης και την κατάργηση του Παρατηρητηρίου, για το οποίο θεωρούμε ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης».
Επίσης, ο κ. Σγουρός αναφερόμενος στα ταμειακά αποθέματα που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Αττικής ήδη από το 2003 (Νομαρχία Αθηνών τότε) και τα οποία της επιτρέπουν να ασκεί αναπτυξιακή πολιτική, επεσήμανε: «Αν δεν υπήρχαν τα ταμειακά αποθέματα της Νομαρχίας Αθηνών και το ΕΣΠΑ, συνεπικουρούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η Περιφέρεια δεν θα είχε καμία δυνατότητα άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής. Όλα μαζί, συγκροτούν ένα πρόγραμμα έργων ύψους 1,6 δις. Ευρώ, που δίνει λόγο ύπαρξης στην Περιφέρειά μας. Από τότε που αναλάβαμε το ΕΣΠΑ, 15 μήνες πριν, έχουμε μια θεαματική αύξηση της απορροφητικότητας. Από το 20% πήγαμε στο 50%. Το αναγνώρισε και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας τη μεγάλη και καθοριστική συμμετοχή των Περιφερειών στην εκτόξευση της Ελλάδας, από την 17η στην 4η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της απορροφητικότητας».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο Προϋπολογισμός έχει εγκριθεί τόσο από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, όσο και από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ενώ αναφερόμενος στο τρίπτυχο, το οποίο αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, πρόσθεσε:
«Πρώτον: Μέσα σε ένα περιβάλλον που καταρρέει η Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύεται πυλώνας αξιοπιστίας. Δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σε κανέναν. Διασφαλίζουμε τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της Αττικής. Είμαστε όρθιοι και έτσι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη. Δεύτερον: διαχειριζόμαστε υπεύθυνα και με διαφάνεια τα οικονομικά της Περιφέρειας Αττικής και ο Προϋπολογισμός μας είναι καθρέφτης και απόδειξη. Τρίτον: αξιοποιούμε το πολιτικό και στελεχιακό μας δυναμικό και μένουμε μακριά από επικίνδυνους και ανίκανους, που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Παρατάξεις:
Σύμφωνα με τον κ. Ν. Γαλανό της παράταξης «Άρμα Πολιτών», η εικόνα που αναδεικνύεται από τον προϋπολογισμό είναι καθαρά ιδεατή, αφού στην πραγματικότητα ο πραγματικός προϋπολογισμός θα είναι πολύ μικρότερος από ό,τι φαίνεται. Για να υποστηρίξει μάλιστα αυτήν την άποψη, ανέφερε ως παράδειγμα ότι, αν και ο προϋπολογισμός του 2012 προέβλεπε το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε δαπάνες, οι πραγματικές δαπάνες της Περιφέρειας δεν ξεπέρασαν το ποσό των 122 εκατομμυρίων. Επίσης, «τα έσοδα της Περιφέρειας για το 2014 προβλέπεται να είναι πολύ λιγότερα από εκείνα των προηγούμενων ετών, επομένως, αναλογικά λιγότερες θα είναι και οι δαπάνες», συνέχισε ο κ. Γαλανός, ενώ επεσήμανε πως λείπουν από τον προϋπολογισμό σημαντικές παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια, κυρίως σε κοινωνική πολιτική και προστασία των αδυνάτων.
«Ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ωραίο ευχολόγιο, εφόσον ακόμη δεν ξέρουμε τί έσοδα θα έχουμε από την Κεντρική Διοίκηση, από τη στιγμή που δεν έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός του Κράτους στη Βουλή», υποστήριξε η κ. Ε. Κυπριανίδου της παράταξης «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο» και συνέχισε πως η παράταξή της θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, γιατί οραματίζεται έναν άλλο, ο οποίος θα επικεντρώνεται πρωτίστως στον παράγοντα άνθρωπο.
Την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για το περιβάλλον και την κοινωνία, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση». Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Κ. Διάκος, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 δίνει την ευκαιρία στην Περιφέρεια Αττικής να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της, αρκεί όμως να μην το κάνει με παλιά εργαλεία ή με παλαιομοδίτικες πολιτικές, οι οποίες να επικεντρώνονται σε πελατειακές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Δεν χρειάζεται, συνέχισε, να δοθούν 20 εκατομμύρια για το γήπεδο της ΑΕΚ, δηλαδή υπέρ ενός επιχειρηματία, ούτε να φτιαχτεί κλειστό γήπεδο στη Νέα Σμύρνη. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν στους αντίστοιχους Δήμους και να δαπανηθούν σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.
Παρόμοιες απόψεις με τον κ. Διάκο είχε και ο κ. Γ. Δημαράς, προερχόμενος και εκείνος από την παράταξη «Αττική Οικολογική Απάντηση», επισημαίνοντας πως δεν διαφαίνεται στον προϋπολογισμό στρατηγικός σχεδιασμός βιωσιμότητας. Το ζητούμενο, είπε, είναι να υπάρχει προϊόν ωφελιμότητας, δεν χρειάζεται να δαπανώνται 60 εκατομμύρια ευρώ για γήπεδα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα πελατειακό σύστημα, και από την άλλη πλευρά η Πεντέλη να περιμένει από εμάς ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Επίσης, ο κ. Δημαράς πρότεινε από τα χρήματα που προορίζονται για την κατασκευή ή ανακατασκευή των γηπέδων να δοθούν 29 εκατομμύρια σε Δήμους για κατασκευή γηπέδων μπάσκετ στις γειτονιές και τα υπόλοιπα για σίτιση και στέγαση πολιτών.
Εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική Γη», ο κ. Δ. Βαρελάς διαπίστωσε πως το κυριότερο πρόβλημα του προϋπολογισμού εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο που να αφορά στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Χωρίς ηλεκτρονικές διαδικασίες, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχουν οι δομές για την όποια διεκδίκηση από πλευράς Περιφέρειας και συνέχισε λέγοντας πως είναι αναγκαία η άμεση αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού της Περιφέρειας, για να καταλήξει στο ότι η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να επενδύσει στην αναβάθμιση του επιστημονικού προσωπικού της.
«Παλαιότερα μιλάγαμε για πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, ενώ τώρα μιλάμε για πιστοποιητικά οικονομικών φρονημάτων», ήταν η άποψη του κ. Α. Χάγιου από την «Ανταρσύα», ο οποίος τόνισε ότι ο βαθμός επίδρασης του προϋπολογισμού στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα είναι εξαιρετικά μικρός.
Από τη μεριά της, η κ. Ε. Ζαφειρίου της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε πως η επέμβαση του Παρατηρητηρίου και η έγκριση που έδωσε για τον προϋπολογισμό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει αυτοτέλεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «ταξικό», αφού μεγάλο μέρος των εσόδων του προέρχεται από την είσπραξη προστίμων, τελών και εισφορών που βαρύνουν τον πολίτη.
Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε ο κ. Χ. Καπάταης της παράταξης «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής – Ελεύθερη Αττική», ο οποίος δήλωσε ανήσυχος για το γεγονός ότι τα περισσότερα έργα που πρόκειται να εκτελέσει η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτηθούν από το αποθεματικό της, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του αποθεματικού και κατ’ επέκταση της ίδιας της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, ο κ. Καπάταης υποστήριξε ότι δεν έχει ο προϋπολογισμός κοινωνικό χαρακτήρα και θα πρέπει να προβλεφθούν πολύ μεγαλύτερα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες.
Ο κ. Β. Κικίλιας τέλος, επικεφαλής της παράταξης «Αττική Νέα Προοπτική», αφού εστίασε στη διαφορά φιλοσοφίας που έχει η παράταξή του με αυτήν της πλειοψηφίας, κατηγόρησε τον κ. Σγουρό για «εκλογική πολιτική», με το σκεπτικό ότι αρκετά έργα λιμνάζουν αδικαιολόγητα για πολύ καιρό και ενεργοποιείται η εκτέλεσή τους λίγο πριν από τις εκλογές.