Μετά την πρόσφατη παράδοση στη Διοίκηση του Μπενάκειου Φυτολογικού Ινστιτούτου από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη του μεγάλου έργου των νέων ανακατασκευασμένων κτηρίων του Ινστιτούτου, η Αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις για να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος διαχείρισης των πληθυσμών των κουνουπιών και να εξετάσει περαιτέρω δράσεις ενημέρωσης.
«Για τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη η προάσπιση της δημόσιας υγείας των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και αυτό αποδεικνύεται με έργα και δράσεις σε καθημερινή βάση. Η συνεργασία με το ΜΦΙ στο καίριο ζήτημα των κουνουπιών αποτελεί απόδειξη ότι με σωστή στόχευση στις ανάγκες της Αττικής μπορούμε να μειώσουμε τους πληθυσμούς των κουνουπιών που προκαλούν ενόχληση στους πολίτες και πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μας», δήλωσε η κα Κεφαλογιάννη ενώ κατέληξε, λέγοντας: «Εκτός από τα ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης κουνουπιών που εφαρμόζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής αλλά και τις αντίστοιχες δράσεις των Δήμων, υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι είναι αναγκαίο να λαμβάνονται και από τη δική τους μεριά ορισμένα μέτρα διαχείρισης των κουνουπιών καθώς και μέτρα ατομικής προστασίας. Ως πρωταρχικό μέτρο διαχείρισης συστήνεται ο περιορισμός ή εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις κατοικίες μας (πχ η αποφυγή συγκέντρωσης νερού σε κήπους ή μπαλκόνια).
Επίσης συστήνεται η τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος (σίτας) στα σπίτια τους και η χρήση εντομοαπωθητικών (εγκεκριμένων από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Η συνεργασία όλων μας είναι πολύτιμη για ακόμα ένα ζήτημα που αφορά την ποιότητα της καθημερινής ζωής μας αλλά και της δημόσιας υγείας».
Στο πλαίσιο του έργου τριετούς διάρκειας που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής και αφορά στην καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών, έχουν ολοκληρωθεί οι δράσεις για την εγκατάσταση του δικτύου παγίδων σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής.
Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα της εντομολογικής έρευνας δείχνουν έντονη, για την εποχή, δραστηριότητα του είδους Culex pipiens (κοινό κουνούπι) σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου. Το έργο συνεχίζει την παραγωγή και αξιολόγηση των εντομολογικών δεδομένων και όπου κρίνεται απαραίτητο προτείνονται έκτακτες δράσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο υλοποιείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), με επιστημονικό Υπεύθυνο τον Δρ Α. Μιχαηλάκη σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, με επιστημονική υπεύθυνο την κ. Α. Μεγάλου στοχεύοντας τόσο στην εντομολογική παρακολούθηση όσο και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την ορθή διαχείριση τόσο των κουνουπιών όσο και των συνεπειών που προκαλούν.