Στον αέρα του “Επικοινωνία 94FM” η πρώτη εκπομπή του 5ου κύκλου της σημαντικής προσπάθειας των ανθρώπων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής
Για πέμπτη συνεχή χρονιά συνεχίζει να εκπέμπει από τη συχνότητα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής “Επικοινωνία 94FM” η πολύ ενδιαφέρουσα και υψηλού επιπέδου εκπομπή “Βιβλιοθήκες στα FM”.
Την παραγωγή της εκπομπής έχουν εργαζόμενοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής και οι οποίοι μετά από το πέρας της Κυριακάτικης εκπομπής τους μας ενημερώνουν για τα σημαντικότερα από τα θέματα που τέθηκαν σε αυτήν.
Έτσι, στο ενημερωτικό κείμενο που ετοίμασαν και μας απέστειλαν σημειώνονται τα εξής: “Η πρεμιέρα του 5ου κύκλου της εκπομπής μας επικεντρώθηκε στο ζήτημα των ραγδαίων εξελίξεων που δρομολογεί η πρόσφατη ΚΥΑ η οποία θέτει σε διαθεσιμότητα, μεταξύ άλλων, και 94 βιβλιοθηκονόμους-μέλη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών 8 Ιδρυμάτων, καθώς και άλλο προσωπικό υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων πιθανότατα και των ελαχίστων που υποστηρίζουν τις σημαντικές κεντρικές υπηρεσίες του ΣΕΑΒ (διαπραγμάτευση-διαχείριση των ηλεκτρονικών συνδρομών, Συλλογικό Κατάλογο, Διαδανεισμό).
Τι είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
Είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), Καθηγητή του ΕΜΠ, Νικόλαο Μήτρου ο οποίος παρουσίασε το έργο, την αποστολή, τις καινοτόμες δράσεις, τις πρωτοποριακές υπηρεσίες που έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και πώς αυτές διακυβεύονται υπό το βάρος των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) έχει ως μέλη τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες όλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Ακαδημία Αθηνών (συνολικά, δηλαδή περισσότερα από 50 ιδρύματα). Έχει επίσης συνεργαζόμενα μέλη όλα τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Η κύρια αποστολή του ΣΕΑΒ είναι η εξοικονόμηση πόρων για την προμήθεια και διαχείριση κοινών πηγών/συλλογών και η υποστήριξη των βιβλιοθηκών-μελών στο έργο τους, με την ανάληψη οριζόντιων συνεργατικών δράσεων. Κύρια τέτοια δράση είναι μέχρι και σήμερα οι κεντρικές συμφωνίες για την πρόσβαση στις διεθνείς επιστημονικές πηγές (περιοδικά, βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων, ηλεκτρονικά βιβλία) με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές όλων των μελών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας μέσω Διαδικτύου.
Ο κ. Μήτρου τόνισε ότι την τελευταία διετία ο ΣΕΑΒ υλοποιεί δύο μεγάλα οριζόντια έργα, προϋπολογισμού 13 εκ. ευρώ: το έργο «Προηγμένες κεντρικές υπηρεσίες ψηφιακών βιβλιοθηκών ΣΕΑΒ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) «Ψηφιακή Σύγκλιση», και το έργο «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα» του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Τα δύο αυτά έργα θα παράξουν, οργανώσουν και διαθέσουν στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο υπό καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν και θα τεθούν σε λειτουργία πρωτοποριακές υπηρεσίες ψηφιακών βιβλιοθηκών, όπως η συνεργατική καταλογογράφηση, η προηγμένη αναζήτηση στοιχείων, η πολυμορφική βιβλιοθήκη για Άτομα με Αναπηρία, κ.ά.
Σχετικά με την πρόσφατη ΚΥΑ υπογράμμισε ότι πέρα από το γεγονός ότι θα τεθεί σε διαθεσιμότητα μεταξύ άλλων, και ένα σημαντικό ποσοστό του προσωπικού των βιβλιοθηκών, θα προκληθεί αδυναμία στην καθημερινή λειτουργία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, ενώ θα επηρεαστεί αρνητικά η υλοποίηση αυτών των έργων όπως και η βιωσιμότητα των νέων υπηρεσιών που θα προκύψουν από αυτά.
22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών «Επιστροφή στο μέλλον: οι αξίες του παρελθόντος οδηγοί για το μέλλον», Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών / Porto Rio Hotel, 23-25 Οκτωβρίου 2013, (http://conference2013.lis.upatras.gr) συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Γιάννη Τσάκωνα από τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του
Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μας εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους, – παρά τις αντιξοότητες της περιόδου και το αρνητικό κλίμα, – η Οργανωτική
Επιτροπή προχώρα κανονικά στη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Επεσήμανε πως στις επιθέσεις απαξίωσης η κοινότητα μας θα πρέπει να απαντά με δημιουργική επιμονή και προσήλωση στην κοινωνική και επιστημονική μας αποστολή. Το συνέδριο αποτελεί ένα ορόσημο για την βιβλιοθηκονομική και όχι μόνο κοινότητα και αν δεν διοργανωθεί, αφενός θα διακοπεί η ιστορική του συνέχεια, αφετέρου δε, θα μειωθεί η επικοινωνιακή του δυναμική, εντός και εκτός κοινότητας.
Το συνέδριο αποκτά έναν αγωνιστικό τόνο, αφού προστίθεται μια ημέρα προσυνεδριακών εκδηλώσεων με έντονο χρώμα προβληματισμού και συζήτησης για τους τρόπους αντίδρασης στην επιτελούμενη απαξίωση των
βιβλιοθηκών. Ο Γιάννης Τσάκωνας έκανε μια αναφορά στις επιπτώσεις του
μέτρου της διαθεσιμότητας στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του
Πανεπιστημίου Πατρών και τους κινδύνους υποβάθμισης σωρείας υπηρεσιών
και δράσεων που είτε έχουν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε
αναπτύσσονται την τρέχουσα περίοδο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, με την κα Βάσω Στρακαντούνα, υπεύθυνη βιβλιοθηκών στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίστηκαν οι δυσμενείς επιπτώσεις της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων καθώς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εισέρχονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας 500 περίπου εργαζόμενοι με αποτέλεσμα το ίδρυμα να μη μπορεί να λειτουργήσει και να στηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία, τους φοιτητές στις σπουδές τους ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις 8 κεντρικές βιβλιοθήκες.
Προγραμματισμένες δράσεις
Η κα Φρόσω Παυλίδου, προϊσταμένη της βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, παρουσίασε τις προγραμματισμένες δράσεις της Βιβλιοθήκης (λέσχη ανάγνωσης για ενήλικες για 3η συνεχή χρονιά με συντονίστρια την Ε. Λιναρδή, παιδική λέσχη ανάγνωσης, επισκέψεις σχολείων, εκδηλώσεις – αφιερώματα σε συγγραφείς κ.α).
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει και θα υλοποιήσει η βιβλιοθήκη, μετά από πρόταση του Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κου Δ. Μπούκη, για κατοίκους με προβλήματα (μετα)κίνησης με τίτλο «Τα βιβλία ταξιδεύουν στα σπίτια» που στοχεύει στην εξ’ αποστάσεως πρόσβαση στις υπηρεσίες της.
Ανάμεσα στα νέα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:
Το πλαίσιο των εκπαιδευτικών & ψυχαγωγικών προγραμμάτων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αθήνας (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013).
«Έλα σε επαφή με τη βιβλιοθήκη σου!», πρόσκληση συνεργασίας από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Το Διεθνές Συνέδριο «Ανοικτή Πρόσβαση @ ΕΚΤ – Αναπτύσσοντας κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την καινοτόμο χρήση της δημόσιας και επιστημονικής πληροφορίας στις 16 – 18 Οκτωβρίου 2013 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου «Αφιέρωμα στον Αίσωπο» (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013).
Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 – 12 το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής. (www.94fm.gr)
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης.”