Στο επίκεντρο το ΣΒΑΚ Νέας Ιωνίας
Στην καθιερωμένη μηνιαία ενημέρωση με τον απολογισμό των έργων που σχετίζονται με τον δήμο Νέας Ιωνίας προχώρησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, με την παρακάτω ανακοίνωση: “Μέχρι τέλος του Μάη καταθέσαμε αιτήσεις μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, ΤΡΙΤΣΗ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ και διεκδικούμε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπτυξη της πόλης μας. Σε επόμενες ενημερώσεις θα αναφερθούμε αναλυτικά. Η σημερινή είναι αφιερωμένη στο «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Νέας Ιωνίας, που αφορά ΔΡΑΣΕΙΣ για τα επόμενα 20 χρόνια. Στο Δήμο Μεταμόρφωσης, Αθήνας και άλλους, η 1η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ έγινε το 2019 και η 2η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ το 2020. Εμείς τώρα κάναμε την διακήρυξη. Το πρόγραμμα ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.
Η εισήγηση για την έγκριση της αριθ. πρωτ. 2251/01-02 -2021 μελέτης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και για την κατάρτιση των όρων Διακήρυξης Δημόσιου Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού, «κάτω των ορίων», για την εκτέλεση της παροχής υπηρεσίας Συμβούλου για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Νέας Ιωνίας αναλύονται στη 14η Συνεδρίαση της (Ο.Ε.) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, που μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στο site του Δήμου Νέας Ιωνίας, όπου ζητείται η αναγκαιότητα σύναψης δημόσιας σύμβασης για την παροχή της συμβουλευτικής – επιστημονικής υποστήριξης του Δήμου για το σχεδιασμό, προγραμματισμό και οργάνωση αναπτυξιακής δράσης για την Αστική Κινητικότητα, καθώς και σε οριζοντίου χαρακτήρα παρεμβάσεις, την υποστήριξη της υλοποίησής τους με τη μεταφορά της απαραίτητης σχετικής τεχνογνωσίας. Συνολικής δαπάνης 86.000,00 ευρώ.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΝΑ:
1. Εγκρίνει την υπ΄ αριθ. 17α/2251/01-02-2021 μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
2. Καταρτίσει τους όρους Διακήρυξης Δημόσιου Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού, κάτω των ορίων, για την παροχή υπηρεσίας Συμβούλου για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Νέας Ιωνίας, εκτιμώμενης αξίας 69.354,84 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 24% (16.645,16 ευρώ), ήτοι συνολικής δαπάνης 86.000,00 ευρώ, ως έχουν στο συνημμένο σχέδιο.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ κατά ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Επί των καταμετρημένων και παρόντων ΟΚΤΩ (8) μελών και υπαρχούσης πραγματικής απαρτίας ΠΕΝΤΕ (5) ΥΠΕΡ (Δημοτική Αρχή) ΔΥΟ (2) ΚΑΤΑ «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» ο κ. Τσομπάνογλου και «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Τσουκαλάς ΑΠΟΧΗ η «Ενότητα Για Τη Νέα Ιωνία» ο κ. Κανλής.
Η αντιπολίτευση καταψήφισε και απείχε!
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον κ. Γκότση, δεν ασχολήθηκε καθόλου με την προετοιμασία του Σ.Β.Α.Κ., όπως οι άλλο Δήμοι, που προανέφερα & αφορά τα επόμενα 20 χρόνια.
Είναι λογικό να καταψηφίζει η αντιπολίτευση; Πως πείθουν τους πολίτες αυτής της πόλης, ότι διεκδικούν την ψήφο τους, για την βελτίωση της Ποιότητας Ζωής με τούτες τις πρακτικές;
Αναφέρω παρακάτω συνοπτικά τις δυνατότητες του Σ.Β.Α.Κ.
Το σχέδιο αποτυπώνει μια ολοκληρωμένη σειρά τεχνικών μέτρων, μέτρων υποδομής, μέτρων πολιτικής και ήπιων μέτρων για τη βελτίωση της απόδοσης και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας ως προς τον δεδηλωμένο στόχο και τις επιμέρους επιδιώξεις. Συνήθως, αφορά στα εξής θέματα:
(α) Δημόσια συγκοινωνία
(β) Βάδισμα και ποδηλασία
(γ) Διαλειτουργικότητα
(δ) Ασφάλεια αστικών οδών
(ε) Οδικές μεταφορές (ρέουσες και αδρανείς)
(στ) Αστική εφοδιαστική
(ζ) Διαχείριση κινητικότητας
(η) Ευφυή Συστήματα Μεταφορών.
Τα «Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» προωθούν σχεδιασμούς με μεγάλο χρονικό ορίζοντα χωρίς να υποτιμούν τη σημασία των λύσεων άμεσης εφαρμογής. Λαμβάνουν επίσης υπόψη τους το κοινωνικό κόστος και τα οφέλη, έχοντας ως βασική αρχή ότι κάθε τρόπος μετακίνησης πρέπει να εσωτερικεύει το κόστος του και να μη το μεταθέτει στην κοινωνία.
Ένα «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», ενώ θα κατευθύνει την μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη της πόλης θα περιλαμβάνει επιχειρησιακό σχεδιασμό έργων άμεσης προτεραιότητας με χρονοδιάγραμμα και πηγές χρηματοδότησης καθώς και κατανομή δράσεων στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
Τέλος ένα «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» θα πρέπει να είναι προϊόν:
Α) μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης με υψηλό βαθμό συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου, που θα βοηθηθούν από τη θεσμοθέτηση δομών, διαδικασιών και μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης.
Β) δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής των Πολιτών και των Κοινωνικών Φορέων στον σχεδιασμό του.”