Επίκαιρη συζήτηση στο 5ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Αττικής
Το επίκαιρο θέμα της χρήσης του διαδικτύου και ειδικά από τα παιδιά προέταξε με την εκδήλωση που διοργάνωσε ο διευθυντής Κωνσταντίνος Βρυώνης και ο σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Αττικής την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο χώρο του σχολείου.
Στην ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δημήτρης Μπούκης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πασχάλης Γονατάς, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη Νίκος Μπάμπαλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου Αττικής Βασίλης Στέφας, η διευθύντρια του 9ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Αττικής Αφεντία Ιωσηφίδου, ο διευθυντής του 14ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Αττικής Δημήτρης Καμπούρης, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γιώργος Σωτηρόπουλος και αρκετοί γονείς που έδειξαν ενδιαφέρον και ευαισθησία για το θέμα της συζήτησης. Η εισηγήτρια, υπεύθυνη μονάδας έγκαιρης παρέμβασης προβληματικής χρήσης διαδικτύου ΚΕΘΕΑ – ΠΛΕΥΣΗ, Σωτηρία Τσιώτρα με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο έδωσε όλες τις εκφάνσεις της χρήσης του διαδικτύου και το πότε η χρήση του αρχίζει να χρήζει της προσοχής των γονέων ως προβληματική.
Τα σημαντικότερα σημεία που προέταξε η κα Τσιώτρα είναι τα προγράμματα γονικού ελέγχου (προστατευτικά φίλτρα για τον παγκόσμιο ιστό, για τα emails, για τις συνομιλίες-chat) αποτελούν φράγμα στην πρόσβαση σε περιεχόμενο ακατάλληλο.
Βασικές κατηγορίες:
Παιδικά προγράμματα πλοήγησης (kidrocket, Kidzui)
Π.Ε. & Δ.Ε.: Λογισμικά Optnet, Webfilter, Brightfilter, Crawler, Parental Control, Spy Buddy, Spector Soft, Spector Pro, Pearl Echo, Cyber Snoop
Γνωστά εμπορικά προγράμματα ολικής ασφάλειας έχουν συμπεριλάβει Προγράμματα Γονικού Ελέγχου π.χ. Norton Internet Security 2010, McAfee Family Protection, Panda Internet Security 2010 ή για δίκτυα Η/Υ π.χ. Smoothwall-School Guardian 2008, DansGuardian, Optnet Security Suit (ISP version)
Μέθοδοι αυτό – αξιολόγησης του περιεχομένου ιστοσελίδων (content filter: ICRA, PICS, POWDER)
Υπηρεσίες Βοήθειας:
Δράση ενημέρωσης και αφύπνισης www.saferinternet.gr
Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο (καταγγελίες για ιστοχώρους) www.safeline.gr
Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού www.e-yliko.gr
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες 11012, 2106476464, 2106476000
Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου ΚΕΘΕΑ 210 9112304
Μονάδα Απεξάρτησης του 18 – ΑΝΩ – Τμήμα Παθολογικής Χρήσης Διαδικτύου (για ηλικίες από 17 ετών και άνω)
Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) 210 7710824 και Γραμμή Βοήθειας Υποστηρίζω 800 11 800 15