«Πολιτιστικό Καλοκαίρι και Φθινόπωρο 2021»
Τo πρόγραμμα του Δήμου Καλλιθέας «Πολιτιστικό Καλοκαίρι και Φθινόπωρο 2021», το οποίο θα διαρκέσει 114 συνεχόμενες ημέρες, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν 2-4 εκδηλώσεις, παρουσίασαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών Λάζαρος Λασκαρίδης.
Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο κύκλο προβολών και παραστάσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων που ξεκινά τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, τόνισε: «Για έκτη συνεχόμενη χρονιά ένας θεσμός με μεγάλη ανταπόκριση, που ξεπερνά τα σύνορα της Καλλιθέας, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, έρχεται στην πόλη μας με τις παλιές και νέες εκδηλώσεις του.
Τα μέτρα κατά της πανδημίας αυτή τη φορά έχουν περιορισθεί και έτσι μπορούμε και πάλι να διοργανώσουμε πολλές και ποιοτικές εκδηλώσεις σε όλη την Καλλιθέα μας και για όλους.
Τα καταξιωμένα πια «Σινέ Θερινόν» και το Σινέ Τζιτζιφιές, οι συναυλίες, οι παραστάσεις, και το «Ρεμπέτικο Τριήμερο», το «Μεσογειακό Φεστιβάλ», ο Καραγκιόζης έρχονται να συμβαδίσουν με νέα δρώμενα όπως τα «Χαροκόπεια» και ο «Κλήδονας» και άλλα πολλά, και πάλι κοντά στο κοινό της πόλης μας που τα έχει αγκαλιάσει.
Παράλληλα, στην πόλη μας θα λάβουν μέρος πλήθος εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής επανάστασης και οι πολιτιστικές παραστάσεις μας θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.
Για άλλη μια χρονιά, κύριο λόγο έχουν η πλούσια πολιτιστική μας παράδοση, οι τοπικοί φορείς πολιτισμού και πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες. Μέσα από το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2021, δίνουμε επιλογές πολιτισμού και ψυχαγωγίας στους συμπολίτες μας όλων των ηλικιών γιατί, όπως λέμε πάντοτε: πολιτισμός σημαίνει ελευθερία».
Για το ίδιο θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Λάζαρος Λασκαρίδης, υπογράμμισε:
«Οι αχτίδες φωτός μετά τον παρατεταμένο εγκλεισμό της χειμερινής περιόδου, μετατρέπονται πια σε νότες αισιοδοξίας. Νότες μελωδικές, που την καλοκαιρινή περίοδο, εμπλουτίζουν και ομορφαίνουν το όνειρο.
Η Καλλιθέα-πόλη πολιτισμού πια, δίνει «σάρκα και οστά» σε αυτό το όνειρο, κάνοντας το πράξη. Καθημερινά, με μια πανδαισία εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν 113 ημέρες συνολικά!
Για τη διοίκηση του Δήμου μας, ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάσας ζωής, εργαλείο σκέψης και τροφή για πνευματικές αναζητήσεις. Πλέον, σε αυτή την πόλη, ο Πολιτισμός δεν σταματά ποτέ! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι φέτος συνεχίστηκε διαδικτυακά με μεγάλη επιτυχία «Το Θέατρο της Δευτέρας στην Καλλιθέα», που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο, ούτε το ότι εν μέσω απαγόρευσης των δια ζώσης εκδηλώσεων επιλέξαμε τον ίδιο τρόπο για να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων. Και συνεχίζουμε!
Αυτό το καλοκαίρι, ταξιδεύουμε στο πάρκο των παιδικών αναμνήσεων, αφού «ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές» και ενισχύουμε το βόρειο τμήμα της πόλης με τα «Χαροκόπεια»!
Είμαστε εδώ και υποσχόμαστε κι έναν συναρπαστικό χειμώνα με δρώμενα ιστορικής αναζήτησης και πνευματικής καλλιέργειας που φιλοδοξούμε ν’ αφήσουν εποχή».
Τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού προγράμματος , είναι τα εξής:
-Η έναρξη γίνεται με συναυλία του Ορφέα Περίδη (14/6) κι ακολουθούν 8 άλλες μεγάλες συναυλίες με τους Γιάννη Γιοκαρίνη (17/6), Θοδωρή Κοτονιά (1/7), Βαγγέλη Γερμανό (6/7), Δάκη (14/6), Μαριώ (20/7), Ζωή Τηγανούρια (21/7), Ελπίδα (24/7) και Ελένη Δήμου (30/8) καθώς και πολλές ακόμα, σε άλλες ημερομηνίες.
-Θα γίνουν 22 θεατρικές παραστάσεις (26 και 29 Ιουνίου, 2,3, 4,5, 10, 12, 13, 17, 18, 26 και 28 Ιουλίου, 28 Αυγούστου καθώς και 2, 6, 8, 10, 11, 12, 16 και 28 Σεπτεμβρίου).
-Καθημερινά από τις 14 Ιουνίου ως τις 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιούνται δύο προβολές κινηματογραφικών ταινιών, στις 9 μ.μ. στο «Σινέ Θερινόν» (Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων) και στις 10 μ.μ στο «Σινέ Τζιτζιφιές» (Ηρακλέους και Αχιλλέως, 10ο Δημοτικό Σχολείο).
-Αναβιώνει στις γειτονιές της πόλης, το έθιμο του Κλείδωνα στις 24 Ιουνίου, στο κεντρικό τμήμα (Σινώπης και Αμασείας), στο βόρειο (επικάλυψη Π.Τσαλδάρη, κοντά στη συμβολή με Χαμοστέρνας) και στις Τζιτζιφιές στην οδό Μάκρης, ανάμεσα Ξενοφώντος και Κυδωνιών, με το άναμμα της παραδοσιακής φωτιάς, μουσικά συγκροτήματα και…το κρασί δωρεάν!
-Τις 8 χειμωνιάτικες διαδικτυακές εκδηλώσεις του Δήμου για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση των Ελλήνων, διαδέχονται άλλες 12 που θα γίνουν με την παρουσία κοινού, ανάμεσα στις οποίες είναι και η «Υμνωδία 1821» του Ορέστη Μπαζού, σε πρώτη εκτέλεση.
-Στο νότιο τμήμα της πόλης, πέραν των άλλων εκδηλώσεων υπάρχει πάντα το «Ρεμπέτικο Τριήμερο» (19-21 Ιουλίου).
– Στο βόρειο τμήμα, δημιουργείται ένας νέος θεσμός, τα «Χαροκόπεια», για την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου- 3 Οκτωβρίου.
-Για όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα δίδονται παραστάσεις θεάτρου σκιών σε όλες τις γειτονιές της πόλης.
-Πραγματοποιείται για πρώτη φορά το φεστιβάλ Λυρικός Νότος, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής (Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος) με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
-Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες του, το 6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ, με καθημερινές παραστάσεις και συναυλίες, ανάμεσα στις οποίες είναι η οπερέτα «Βαφτιστικός» (10/9), με τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ και το ορατόριο του Βιβάλντι «Juditha triumphans» (18/9), με τη σοπράνο Μαρίτα Παπαρίζου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
-Πραγματοποιείται η 14η Συνάντηση Φιλαρμονικών στον Δήμο Καλλιθέας (7/7) καθώς και πολλές άλλες συναυλίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλλιθέας και του Δημοτικού Ωδείου «Οδυσσέας Δημητριάδης».
-Θα γίνουν αφιερωματικές βραδιές σε πρόσωπα, όπως η ξεχωριστή ελληνίδα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Καλλιθεάτης λογοτέχνης Γιάννης Χατζίνης καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων.
-Μετά από πάρα πολλά χρόνια θα λειτουργήσει επί μία εβδομάδα έκθεση βιβλίου στην πόλη, με τη συμμετοχή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου.
-Εκδηλώσεις γίνονται και με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων της Καλλιθέας.
-Αναδεικνύονται σε εκδηλώσεις από τμήματα ερασιτεχνικής δημιουργίας του Δήμου, η ζωγραφική, το θέατρο και η φωτογραφία.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα ΕΔΩ