Νέα προβλήματα προέκυψαν για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής Μαγκουφάνας Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής – Καθυστερήσεις και στην περιοχή του Κάτω Ψαλιδίου
Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει και μεγάλη ιστορία πίσω του για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής είναι το ζήτημα της ένταξης στο Σχέδιο Πόλης των περιοχών Μαγκουφάνα-Φιξ και Κάτω Ψαλίδι, το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης έπειτα από αίτημα του Συμβούλου της αντιπολίτευσης, κ. Γιώργου Παπαδημητρίου.
Πρόκειται για δύο υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια (στη Μαγκουφάνα επί δεκαετίες) λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα εκατοντάδες ιδιοκτήτες να είναι εγκλωβισμένοι μη μπορώντας να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους
Για τις πρόσφατες εξελίξεις ενημέρωσε το Σώμα ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, ο οποίος πρώτα για το Κάτω Ψαλίδι ο κ. Βλαντής είπε πως οι εδαφοτεχνικές μελέτες ανατέθηκαν και είναι ήδη σε εξέλιξη επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για καθυστέρηση, καθώς το αίτημα για την εκπόνησή τους από το Υπουργείο είχε έρθει στο Δήμο πριν 1,5 χρόνο.
Αντίθετα στην περιοχή Μαγκουφάνα – Φιξ, σύμφωνα με τον κ. Βλαντή, τα πράγματα δεν είναι καλά καθώς, πέρα από τις μελέτες που πρέπει να γίνουν, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα με το νεκροταφείο λόγω της ύπαρξης ρύθμισης στη νομοθεσία που απαγορεύει την επέκταση Σχεδίου Πόλης εντός συγκεκριμένης απόστασης από κοιμητήριο (παραθέτουμε το νομικό πλαίσιο παρακάτω) και η συγκεκριμένο υπό ένταξη περιοχή βρίσκεται εντός της απόστασης. “Έχουμε μπλοκάρισμα” παραδέχτηκε ο κ. Βλαντής. “Θα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα. Ίσως θα πρέπει να το δούμε πιο ψηλά” ήταν η πρόταση του κ. Νίκου Μπάμπαλου με τον κ. Βλαντή να απαντάει πως αυτός είναι ο στόχος και της διοίκησης.
Πως θα βρεθεί λύση
Ο κ. Βλαντής, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση μας είπε πως γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με την απόσταση από το κοιμητήριο στη Μαγκουφάνα – Φιξ μέσω κάποιων εδαφοτεχνικών μελετών που γίνονται. Από εκεί και πέρα δεν απέκλεισε και την πολιτική παρέμβαση προς την κυβέρνηση.
Αντίθετα, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για το Κάτω Ψαλίδι τονίζοντας πως οι εδαφοτεχνικές μελέτες που γίνονται (αφορούν την απεικόνιση των παλιών στοών που υπάρχουν στο υπέδαφος) βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο και μάλιστα μας είπε πως εκτός απρόοπτου περιμένει ότι αυτό θα είναι και το τελικό βήμα πριν την ένταξη της περιοχής. “Υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία αλλά ελπίζουμε να τελειώσουμε” μας είπε χαρακτηριστικά. Και μακάρι να επιβεβαιωθεί θα λέγαμε εμείς καθώς όλο και κάτι προκύπτει στο ΚΣΧΟΠ που καθυστερεί την υπόθεση.
Το νομικό πλαίσιο
Το Π.Δ. 1128/1980 (ΦΕΚ 284 Α’) όριζε ελάχιστη απόσταση 250 μέτρων από υφιστάμενο κοιμητήριο για την έγκριση νέου ή την επέκταση σχεδίου πόλεως. Ωστόσο, το άρθρο 29 του Ν.2508/1997 προβλέπει μείωση της απόστασης αυτής έως 150 μέτρα με απόφαση νομαρχιακού συμβουλίου (που πλέον δεν υπάρχει όποτε μιλάμε για το περιφερειακό συμβούλιο), μετά από γνώμη του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, εφόσον η μείωση αυτή δεν επιφέρει επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 1.γ του ανωτέρω άρθρου, η απόσταση αυτή δύναται να μειωθεί έως 50 μέτρα, με την προϋπόθεση ότι:
• μεταξύ του προς έγκριση-επέκταση σχεδίου και του κοιμητηρίου υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι ή χώροι πρασίνου.
• υδρογεωτεχνική μελέτη, που εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, αποδεικνύει ότι δεν προκύπτει κίνδυνος ρύπανσης ή μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου στρώματος.
Τέλος, η απόσταση αυτή των 50 μέτρων δύναται να μειωθεί περαιτέρω στα 20 μέτρα, με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, μετά από γνώμη του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.