Συμμετείχε στις εργασίες της 74ης Διεθνούς Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων
Από τις 20 έως 22 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Στη συνδιάσκεψη συμμετείχε το 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής με τη μαθήτρια της Β’ Λυκείου Ελένη Καραμπή, η οποία και επελέγη στους επτά πρώτους μεταξύ 107 μαθητών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της Αττικής που συμμετείχαν συνολικά στο σχετικό διαγωνισμό.
Οι επτά επιτυχόντες μαθητές προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στις εργασίες της 74ης Διεθνούς Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας από τις 04 έως τις 13 Οκτωβρίου 2013 εκπροσωπώντας τη χώρα μας.
Η Ελένη Καραμπή μαζί με άλλους 13 νέους από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες ανέπτυξαν ενώπιον του συνεδρίου το θέμα «Κυβερνητική παρακολούθηση και προστασία προσωπικών δεδομένων». Ένα θέμα εξόχως σημαντικό που έχει σχέση με την παράνομη παρακολούθηση, μέσω πρακτόρων ή άλλων τεχνικών μέσων, των κρατικών μυστικών υπηρεσιών μιας χώρας από άλλη χώρα, προσώπων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ή οικονομική ζωή της ακόμη και απλών πολιτών,
Στην εισήγηση τους ενώπιον του συνεδρίου έκαναν πολλές προτάσεις για τη βελτίωση των νομοσχεδίων που πρόκειται να ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσεχώς για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα διεθνούς βεληνεκούς. Ειδικότερα, σε συζήτηση που έγινε υπό μορφή debate αντιπαρατέθηκαν με επιχειρήματα στις θέσεις των άλλων συνέδρων, περίπου τριακόσιοι, απαντώντας καθένας από την ομάδα σε επτά ερωτήσεις που του έθεταν και μάλιστα με χρονικό περιορισμό της απάντησης στα τρία λεπτά. Ως σύνεδρος η Ελένη συμμετείχε και υπέβαλλε ερωτήσεις σε άλλες ομάδες νέων, που ανέπτυξαν άλλα σημαντικά θέματα, όπως η νομιμοποίηση της πορνείας, η προστασία του περιβάλλοντος, η έξοδος κάποιας χώρας μέλους από την Ευρωζώνη κλπ.
Οι προτάσεις που έγιναν από την ομάδα στην οποία συμμετείχε η Ελένη Καραμπή ενώπιον του συνεδρίου ψηφίστηκαν και έγιναν αποδεκτές με ευρύτατη πλειοψηφία. Η συμμετοχή της Ελένης ήταν ουσιαστική, διακρίθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου και η επιτυχημένη συμμετοχή της προσπόρισε το δικαίωμα να λαμβάνει μέρος ελεύθερα σε άλλα συνέδρια στο μέλλον είτε τοπικού είτε διεθνούς χαρακτήρα.
Σημειωτέον ότι η συζήτηση ενώπιον του συνεδρίου έγινε αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.